Sępolia - fiołek afrykański cz.1
Witam ;)
Ja nie wiedziałam, że fiołki mogą być takie ładne ;)
Kiedyś rozsadziłam ze starej rośliny 10 listków prosto do ziemi i wszystkie sie przyjęły, ale nigdy nie zakwitły - przestałam o nie dbać i mam dzisiaj tylko 4 sztuki w malutkich doniczkach. Z czego jeden tylko ma zielone listki, reszta bladobrązowa - jak sie o nie dba - macie może dla amatorki jakieś rady/porady lub pomocne linki ? chciałabym aby chociaż raz zakwitły.
Ja nie wiedziałam, że fiołki mogą być takie ładne ;)
Kiedyś rozsadziłam ze starej rośliny 10 listków prosto do ziemi i wszystkie sie przyjęły, ale nigdy nie zakwitły - przestałam o nie dbać i mam dzisiaj tylko 4 sztuki w malutkich doniczkach. Z czego jeden tylko ma zielone listki, reszta bladobrązowa - jak sie o nie dba - macie może dla amatorki jakieś rady/porady lub pomocne linki ? chciałabym aby chociaż raz zakwitły.
Spróbuj użyć nawozu do kwiatów kwitnących. Niech stoją na parapetach okien wschodnich lub zachodnich (moje właśnie są na zachodnich i maja się super
), podlewaj odstaną wodą do podstawki po przeschnięciu ziemi na wierzchu. Jak nie wpija całej wody to po ok. pół godzinie wylej to co zostało bo ich korzenie nie mogą stać w wodzie. nie zalewaj listków bo zaczną żółknąć. To chyba na tyle ;) życzę powodzenia i czekam na efekty 

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adiana tu poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4112 i koniecznie zrób dziurki w doniczkach
pozdrawiam