Storczyki Storczykowej
Re: Storczyki Storczykowej
Piękne Twoje nowości a ten ostatni Falek niesamowicie ulistniony.
Wanda w całej krasie prezentuje się super. Nie podwiązujesz jej kwiatów, zawsze zwisają? Moczysz ja w tym wazonie, czy w innym naczyniu i jak wtedy unikasz odłamania pędu kwiatowego?
Wanda w całej krasie prezentuje się super. Nie podwiązujesz jej kwiatów, zawsze zwisają? Moczysz ja w tym wazonie, czy w innym naczyniu i jak wtedy unikasz odłamania pędu kwiatowego?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Vandy mają pęd luźno, bo nie ma jak im dać patyczka, bo nie ma podłoża. Kąpię ją w wiaderku, potem odkładam do wazonu, nigdy nie zdarzyło mi się złamać pędzika. Raz tylko jednej Vandzi się ułamał kwiatek, jak spadła z okna, bo ona nie jest w wazonie, ale na wazonie i czasem wypada. Ma tak szerokie korzenie, że nie da się jej wsadzić do wazonu. Żółtej tym bardziej nie.
Co do Phalaenopsis, nadal jest tylko 15 Phal. w pędach na 62. Za parę miesięcy będą kwitnienia. Teraz kwitnie mało, bo tylko te kupione w ostatnim czasie i ten biały w bordo ciapki, który zakwitł u mnie i ciągle puszcza nowe pąki. Pęd jednego z białych (teraz 2 białe puszczają pędy) ma już z 80 cm i pojawiają się na nim pąki. Od dołu idzie mu drugi pęd, mam nadzieję, że nie będzie tak wybujały. Z botanicznych małe equestrisy ilocosy puszczają nowe listki, a rózowy equestris siedzi pod folią.
Co do Phalaenopsis, nadal jest tylko 15 Phal. w pędach na 62. Za parę miesięcy będą kwitnienia. Teraz kwitnie mało, bo tylko te kupione w ostatnim czasie i ten biały w bordo ciapki, który zakwitł u mnie i ciągle puszcza nowe pąki. Pęd jednego z białych (teraz 2 białe puszczają pędy) ma już z 80 cm i pojawiają się na nim pąki. Od dołu idzie mu drugi pęd, mam nadzieję, że nie będzie tak wybujały. Z botanicznych małe equestrisy ilocosy puszczają nowe listki, a rózowy equestris siedzi pod folią.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No no szalejesz , te 2 nowości z 5 zdjęcia śliczne

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Storczykowa
Wczoraj było dużo Phalaenopsis i ciężko było coś wybrać, bo wiele mi się podobało. Jeszcze był 1 fajny, taki woskowy, burakowy z mazami, ale w końcu wzięłam te, bo mi się bardziej podobały. Ale najcudniejsze były te Vandy i gdyby kosztowały nie 160, a 100 lub mniej zł to bym sobie kupiła tą różową w kropki, bo bardzo mi się taka marzy. Muszę pojechać jak będą przeceny, mam nadzieję, że zostanie się choć 1 różowa (najlepiej z resztkami kwiatów, bym wiedziała, jaki kolor).
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne
szczególnie ten ciemny 

- Storczykowa
Mi się też ten bordowy bardzo spodobał ;) . Dużo było pięknych... Hybrydy są cudne, ale botaniczne też... Dzisiaj na jednej stronie znalazłam 3 moje wymarzone: tetraspisa, schillerianę i stuartianę. Ale pewnie się nie uda kupić nawet 1... Ale teraz to mi najbardziej zależy na różowej Vandzie w kropki.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Storczykowa- wreszcie Wykukałaś falka z mazami, bardzo podobny do mojego "flamastra". I ten bordo ciemniutki...pięknota...
gratulacje tak pięknych storczyków 

- Storczykowa
A dzisiaj coś znalazłam na tym ze złamanym pędzikiem, myślę, że to nowy pęd. Ucieszyłabym się bardzo, gdyby tak było, ponieważ to był Phal. z przeceny i nie znam jego koloru. Jego pierwszy u mnie pędzik jakiś czas temu złamała moja B. Oprócz niego pędziki ma 15 innych, ale pęd liodoro jakby stoi. Trochę to dziwne, bo jego poprzednie pędy rosły bardzo powoli, ale dobrze. Mam nadzieję, że ten ruszy. Pęd różowego z białą warżką jest dość gruby, może będzie dużo kwiatów. Pozwolę mu się zwieszać, bo ten Phal. jest na półce. Keikowi pink panthera rosną szybko 2 pędziki, ten trzeci jakby stanął, ale może jeszcze ruszy. Biały w bordowe ciapki i biały (ten z 80 cm pędem) mają już pąki.
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
U mnie pęd Liodoro też stoi,jaki był taki jest
Nic a nic nie rośnie...

Nic a nic nie rośnie...

- Storczykowa
Może teraz im za mało światła i dlatego. Poprzednie pędziki rosły ładnie, może dlatego, że wyrastały wiosną i światła miały mnóstwo mimo zasłonek na oknach. Te 2 stare pędy ciągle są na liodoro, bo podobno im się nie obcina.
- justus27
80cm? ja tak długiego to nawet patyczka nie mam...a jaki będzie mieć kolorek? 

- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
No ja też mam dwa stare pędy na Liodoro bo też nie obcięłam i nie zamierzam a z tymi naszymi wychodzącymi pędzikami to i może prawda że im światła brakuje i nam nie rosną 

- Storczykowa
justus27 pisze:80cm? ja tak długiego to nawet patyczka nie mam...a jaki będzie mieć kolorek?
Będzie biały z lekko żółtawą warżką i policzkami. Jak ostatnio kwitł też miał pędzik tak wybujały. Żaden patyczek nie jest wystarczająco długi (zresztą i tak nie mógłby być prosto, bo jest nad nim półeczka), więc pęd się zwiesza. Do tego jest powyginany na wszystkie strony. Przy tym samym patyczku idzie drugi pęd, mam nadzieję, że będzie choć trochę krótszy. Lubię, jak pędy mają 30-50 cm.
Jak nie zaschną, to może na wiosnę ruszą te pędziki. Chciałabym znowu ujrzeć jego cudne, pachnące kwiaty. Valery też pachną i mają podobny kształt, więc też je bardzo lubię.No ja też mam dwa stare pędy na Liodoro bo też nie obcięłam i nie zamierzam a z tymi naszymi wychodzącymi pędzikami to i może prawda że im światła brakuje i nam nie rosną
A trzeci pędzik keiki Phal. pink panther chyba ruszył. Ten Phal. ma w sumie 5 nowych pędzików (2 na roślinie, 3 na keiki), 3 stare pędy, 2 keiki, a 2 z 3 starych pędów mu się wydłużają i mają pąki.
- justus27
Czyli "wybujały" to białasek, czekam na kwiaty z niecierpliwością zatem. 

- Storczykowa
Ma już pąki, za jakieś 2 tygodnie powinien kwitnąć.