Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Przyznam, że Blu Girl i ja jesienią posadziłam i podoba mi się panienka ubrana w błyszczące listki! Graham T. czy mogłabyś mi coś napisać o tej róży? podoba mi się ale ciągle jej nie mam :? Rosenfaszination ;:oj ale ta wygląda bosko!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Witajcie kochani :wit jakiś czas mnie znowu nie było ;:131 niestety organizm odreagował stres i wyłączył mnie na jakiś czas :( ale już jest w miarę ok. więc czas zabrać się za ogrodowe porządki.Czytam w Waszych wątkach że część róż opuści Wasze ogrody u mnie też szykują się zmiany,są róże które mimo dobrej opieki zmiany miejsca i czasu jaki im dałam nie rosną i słabo kwitną ,czas się z nimi rozstać,być może w innych rękach pokażą na co je stać,a mnie miejsce się przyda na testowanie innych odmian :lol: Tak więc ogród opuszczą Princess Alexandra Renaissance ,Felicite Parmentier,Amber Queen,First Lady dostaje ostatnią szansę i super miejscówkę ,jeżeli nie urośnie powyżej 50cm wylatuje,trochę jestem rozczarowana New Dawn pierwsze kwitnienia jest ok ale później bardzo słabo powtarza , posadziłam ją z Veilchenblau z nadzieją że ją uzupełni ,a tym czasem stoją obie zielone ;:219
Sporo muszę też zrobić zmian , wielka tuja zwalnia mi miejsce na rabacie środkowej i tam przesadzę część róż miedzy innymi Herkulesa który zabrał się na wczasach w donicy i delikatne ,cudne Souvenir de la Malmaison ,które całkowicie zdominowały piękne Lacre ;:167 posadzone na brzegu rabaty ,a wyrastają dobrze ponad 1metr,na szczęście ta rabata może ulec poszerzeniu o trawnik ;:306 :;230 W tym roku nie dawałam różom nawozów sztucznych tylko nawóz koński i nie żałuję,sporo róż ruszyło z miejsca i wydaje mi się że mniej chorują.
Mam już pewne przemyślenia czym wypełnić wolne miejsca ,ale jest jeszcze trochę czasu i może jakieś fajne nowości się pokażą,póki co z nowości przyjechały nie dawno dwie śliczne panienki,to Lavender Flower Circus :D

Miłka dzięki za brawa kalle rzeczywiście kwitną ,ale to nie te co myślisz ;:306 te co myślisz też mają tylko liście :;230
te co kwitną kupiłam w cebulowym ooogromne bulwy ,więc nie wiem czy te brawa mi się należą ,bo nie było opcji żeby te mutanty nie zakwitły i nie wiem czy to miało znaczenie ale stoją w słonku w miejscu gdzie przecieka rynna więc miały na prawdę mokro ;:173

Aniu dziękuję ;:168 Masz rację clematis Jackmani jest cudny ;:167 a do tego w tym roku kwitł i kwitł chyba dobrze ponad półtora miesiąca stał taki okwiecony ,a teraz ma mnóstwo pomponików.Nie znam clematisa którego posadziłaś na swojej nodze upss na nodze od swojego domku znaczy się ;:306 ale jedno co mogę powiedzieć to że Błękitny Anioł zarósł by ją z pewnością w mig ;:173

Ewunia toż to nasza Miłka to daliowa krółowa ;:195
Kosmos to zdrowa róża z pięknymi wielkimi kwiatami ,podwiązuję ją bo miałabym taras różami usłany ;:306 ale ją lubię na prawdę i myślałam nawet o jeszcze jednej ze względu na zdrowotność i kwitnienie jak zaczyna kwitnąć to końca nie ma. Co do Novalisa....czekam jeżeli się nie spisze dokupię kolejne Blue Girl i będę miała piękną rabatę ;:224
Lady of Shalott, Abraham Darby i Graham Thomas to moje ulubione róże i dzięki ich urokowi sporo róż wymieniam na Austinki właśnie ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alegoria Biedermeier już za chwileczkę już za momencik ;:65 Jeżeli chodzi o Pricess of Infinity to jest już u mnie w gruncie ,ale dużo wiadomości na jej temat znajdziesz w wątku Daysy

Basieńko winogronka jeszcze nie dojrzałe ,codziennie je podglądam ,bo to taka u nas nowość w ogrodzie i ogromna radocha ,a one rosną i rosną coraz większe ;:oj że o pędach winorośli nie wspomnę bo jedna bardziej wigorna sadzonka zajęła całą przygotowaną pergolę na dwie :lol:

Jadziu masz rację 8-) ale już czaruje w gruncie .Rosenfascination jest wspaniała! kolor ,kwiat,zdrowie i kwitnienie ;:215 Lavender Ice to u mnie młodziaczek ,ale czaruje ,czaruje nie powiem :wink: Blue Girl po prostu uuuuwielbiam tą różę i przemyciłam ją nawet w bukiet do sesji ślubnej córci ;:173

Kamilu witaj w moich skromnych progach ;:7 Zaraz pobiegnę zobaczyć co tam u ciebie bo widzę że masz wąteczek ;:183

Jagna o Rosenfascination czytaj i nie ociągaj się zbytnio ,czasu szkoda kobietko ;:209
Mareczek masz rację przystojniacha z niego niezły ;:333

Daysy kwitną i to jak!Kwiaty ooogromne mają na króciutkich jeszcze łodyżkach.Nie oparłam się, nie potrafię ;:131
W moim ogrodzie zamieszkały kolejne cirkusy :tan a Pashminkę kup koniecznie u ciebie będzie rosła zjawiskowo ;:215

Dorotko u mnie Ghita zdrowa ale Princess Aleksandra R. która rośnie obok niej niestety gołe gałęzie i już nie mam do niej serca ,szukam już na jej miejsce róży która będzie miała ładny pokrój zdrowe liście i ładnie kwitła(może coś mi podpowiesz?Myślę o Austinkach) ,to jest w najbardziej widocznym miejscu ogrodu ,przy ławeczce a tu stoi taka łysa pała :evil: U mnie zdecydowanie ten sezon jest lepszy od poprzedniego bo róże ładnie ruszyły i uważam że to za sprawą nawozu końskiego ,ale nie dawałam już nic innego ,nie wiem....czasem mam takie przemyślenia czy te nawozy sztuczne ,to przypadkiem nie robią więcej szkody niż pożytku... bo generalnie róże nie są wymagające nie potrzebują aż tak dużo wody,ale najwyraźniej coś im szkodzi.....hm tylko co?

Aga Graham Thomas to jedna z najlepszych róż!!!zdecydowanie do każdego ogrodu i polecam,polecam,polecam ,kwiat piękny ,kwitnienie obfite,dobrze powtarza ,zdrowa,silna no wszystko na tak!!Rosenfaszination to drugi jej sezon u mnie a już zawładnęła rabatą pomarańczowo-fioletową ;:306
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tak szybciutko bo już bardzo późno

Blue Girl

Obrazek

Charls Austin w ooogromym bukiecie

Obrazek

cudna Lady of S. z dnia na dzień coraz więcej kwiatów

Obrazek

i sesjowo :wink: oczywiście w roli głównej róże ;:170

Obrazek

zapraszam jutro dobranoc ;:19
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Tolinko, pokazałaś tak cudne różyczki, że długą nieobecność zupełnie Ci wybaczam ;:108 Wszystkie zachwycają i nęcą. Na kilka może jeszcze znajdę miejsce, ale najpierw muszę gdzieś ulokować patyczkowe, które całkiem nieźle sobie radzą. Blue Girl bardzo mi się podoba, chętnie bym ją do siebie zaprosiła ;:224 Tylko gdzie ją dorwać? W F...jest niedostępna. A może kupiłaś gdzie indziej? Jalitach mam i jestem nią zachwycona, niestrudzenie kwitnie już drugi miesiąc.. Marc Chagal złamał już niejedno forumowe ;:167 Moje również ;:108 rośnie u mnie od jesieni i ciągle mnie czaruje. Teraz co prawda troszkę się ociąga z pomownym kwitnieniem, ale już pokazuje kolorek i lada chwila da czadu. Niczego innego się po nim nie spodziewam :heja
x-ja-a

Post »

Tolinko, wypaliłaś się, bidulo Obrazek Mam nadzieję, że będziesz się czuła coraz lepiej z dnia na dzień. Jesień idzie, wieczorem tylko kocyk, szarlotka, gorąca herbatka i odpoczywać!
Rosenfaszination jest na mojej liście. Tylko lista robi się niepokojąco długa. Blue Girl też kusi... Obrazek
Bukiet jest bajeczny, Ty go robiłaś? Obrazek
A popatrzyłam sobie jeszcze raz na Twoją Pashminę, ona w tym towarzystwie tej różowej, co to ja nie wiem co to jest za róża (?), wygląda jeszcze piękniej. Muszę przemyśleć sąsiedztwo dla mojej, bo u mnie same bladości obok i nie ma takiego efektu.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

To będzie duży winogronowy zbiór! ;:138

Charls Austin urocza! Lubię takie bukieciki ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko Blue Girl kupiłam w F. poczekaj będzie z pewnością na jesień ;:108 Mareczek ma ten swój urok i czar nie da się przejść koło niego żeby go nie zauważyć kusi tymi swoimi fotogenicznymi paseczkami ;:170

Jagunia ;:168 chyba tak...do jesieni jeszcze sporo czasu a w ogrodzie sporo do zrobienia ,póki co o odpoczynku nie mam co marzyć ,ale jesienią tak będzie sporo czasu na kocyk,szarlotkę i dobrą herbatkę :wink:
Bukiet zrobiłam sama ;:131 i wianek też ,nawet mi się udał i córcia była szczęśliwa i pięęęękna! ;:167
Moja Pashmina rośnie z różą Leonardo da Vinci a raczej w jej czułych ramionach :lol:

Basiu no na takie zbiory liczę ;:306 Charls mnie zaskoczył ,wieelki pęd i na końcu taki ogromniasty bukiet ;:oj ledwie go trzyma a pęd to chyba będę musiała upiłować bo żaden sekator go nie pokona ;:218

Troszkę kwiecia :)

Druga Eden Rose i chyba wreszcie mam porządny krzaczek

Obrazek

Obrazek

moja ukochana Marha zaczyna powtarzać a pachnie jak milion dolców! ;:173

Obrazek

Obrazek

Mme też spieszy z powtórką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zobaczcie co ta panna wyprawia ,chyba pozazdrościła Mareczkowi paseczków ;:306

Obrazek

Obrazek

coraz więcej róż zaczyna powtarzać ,sporo jest pąków, wydaje mi się że lepiej powtarzają niż w zeszłym roku ;:108

i jeszcze moje ulubione dalie tak ogólnie

Obrazek
x-al-ia

Post »

Tolinka pisze:Alegoria Biedermeier już za chwileczkę już za momencik ;:65
Zatem czekam zwłaszcza, że ta róża raczej rzadko gości w ogrodach, a tym bardziej nie widać jej w donicach na balkonach choć do nich przeznaczona. ;:65 Ciekawe czy kwiaty znowu będą przypominać kremowy deser, bo właśnie to w tej róży tak bardzo mi się podoba... ;:24
Tolinka pisze:Jeżeli chodzi o Pricess of Infinity to jest już u mnie w gruncie ,ale dużo wiadomości na jej temat znajdziesz w wątku Daysy
Już znalazłam u Daysy i nie tylko. Zaspokoiłam chęć poznania tej różyczki. :D

Różany bukiet i wianek, zdradził Tolinko Twój florystyczny talent. ;:333 Pięknie i miło.
W ogrodzie też widzę, że róże robią wszystko, by nie zostały przegapione. :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tolinko masz fajne niskie te dalie moje porosły takie chochoły i wciąż muszę je podpierać, bo się przewracają.Fajne bukieciki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dalie są wspaniałe, ale u mnie coś mało kwiatów - poszły w liście.
Paseczkowa pannica bardzo atrakcyjna! :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Tolinko ;:196 czytam o planowanych zmianach ;:oj jak ja to lubię ;:215 można się narobić, ale liczy się
tylko efekt końcowy :D Rabatka po tui współczuję, kto nie usuwał korzeni, ten nie wie co to jest ;:108
Najlepiej jest użyć sprzętu takiego z łopatą do kopania.
Jestem ciekawa co posadzisz na nowej rabacie ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Do Twojej Cafe au Lait wzdycham nieprzerwanie!
A róże piękne! U mnie nie ma czego oglądać. No może oprócz Gloria Dei i Grahama Thomasa. Czasami tu i ówdzie jakaś różyczka walnie pojedynczego kwiatka ... i tyle!
A bukiet - obłędny!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Miłko może będę miała jesienią do podzielenia Cafe au lait ,bo też ją mam .To cudna dalia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w chłodny sierpniowy wieczór :wit Ogród po ostatnich deszczach i dzisiejszym przyjemnym słonku odżył,róże obeschły i podniosły łebki do słońca ;:3 Coraz więcej pąków i coraz więcej kwiatów,ale to i tak już nie to...w powietrzu czuć powoli koniec lata ;:204 ale jest jeszcze szansa na złotą Polską jesień :wink:

Alegoria póki co pąki są niewielkie choć już pękają ,więc chyba kwiaty będą mniejsze niż wiosną ,a jakie...to już niebawem ;:65 Eeeetam jaki talent ;:131 kiedyś wianki to każde dziecko umiało upleść :lol: ale nie powiem trochę dumna byłam ;:306

Jadziu kochana one takie niskie nie są tylko jakby na komendę wszystkie zakwitły na jednej wysokości i tak się fajnie w fotkę zmieściły ,ale niskie nie są,niskie też mam to sięgają im do nóżek.

Basiu atrakcyjna tylko zupełnie to do niej nie podobne ona normalnie wygląda tak

Obrazek

a dzisiaj sama zobacz te kolorki na płatkach

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”