W moim ogrodzie - reniazt cz.1
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeszłam się spacerkiem po ogrodzie i jak zwykle urzekł mnie powojnik i oczko z kaskadą - marzenie Reniu. Bardzo mi się podoba brzeg oczka z drobnego żwirku, wygląda to bardzo naturalnie.
Podsłuchałam też dyskusje na temat pustynnika. I mam jeszcze pytania ( zadawałam je u Jociajci ale miała urodziny i chyba przyszłam nie w porę. chodzi mi o sadzenie kłącza. Czy należy przyciąć te takie podobne do odnóży pajęczych wypustki? I ile z jednego kłącza wyrośnie kwiatostanów?
Jeśli posadzę teraz, czy zakwitnie jeszcze w tym roku? - Jola pisała w postach, że jej wyrósł dopiero po dwóch latach.
Pozdrawiam,
Aha, liatre też kupiłam- obojętnie jak włożę kłącza do ziemi?
Podsłuchałam też dyskusje na temat pustynnika. I mam jeszcze pytania ( zadawałam je u Jociajci ale miała urodziny i chyba przyszłam nie w porę. chodzi mi o sadzenie kłącza. Czy należy przyciąć te takie podobne do odnóży pajęczych wypustki? I ile z jednego kłącza wyrośnie kwiatostanów?
Jeśli posadzę teraz, czy zakwitnie jeszcze w tym roku? - Jola pisała w postach, że jej wyrósł dopiero po dwóch latach.
Pozdrawiam,
Aha, liatre też kupiłam- obojętnie jak włożę kłącza do ziemi?
- reniazt

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotka, nie przejmuj się - ja co dopiero wróciłam z dołu, gdzie właśnie też wysiałam lobelie, te co wczoraj kupiła. Pisali tam, żeby nasion nie nakrywac ziemią, więc je tylko wcisnęłam delikatnie w ziemię i cóż pozostało tylko nam czekać. A jak nie to kolejne doświadczenie. 
Miejmy nadzieję, że jesteśmy super-zdolne w tym temacie. A co....
Będziemy porównywać co nam z tego wyszło.

Miejmy nadzieję, że jesteśmy super-zdolne w tym temacie. A co....
Będziemy porównywać co nam z tego wyszło.
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kłączy nie należy przycinać, chyba że są jakieś chore lub odłamane.
Należy je rozłożyć na płasko, nie pionowo i przysypać kilkucentymetrową warstwą ziemi.
O tym kiedy zakwitnie chyba zadecyduje wielkość kłącza, u mnie zakwitł dopiero w roku następnym,
ale wypuścił wielką rozetę liści. I jeszcze jedno po jakimś czasie, po przekwitnięciu liście zaczynają usychać, więc to jest normalne.
Lubi glebę przepuszczalną i nie lubi dużo wody.
Należy je rozłożyć na płasko, nie pionowo i przysypać kilkucentymetrową warstwą ziemi.
O tym kiedy zakwitnie chyba zadecyduje wielkość kłącza, u mnie zakwitł dopiero w roku następnym,
ale wypuścił wielką rozetę liści. I jeszcze jedno po jakimś czasie, po przekwitnięciu liście zaczynają usychać, więc to jest normalne.
Lubi glebę przepuszczalną i nie lubi dużo wody.
- reniazt

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko - jak faktycznie pachnie dypktam - tego jeszcze nie wiem, bo u mnie miał co prawda malutki kwiatek, z którym go kupiłam, ale nie zdążyłam poczuć, bo to była końcówka jego kwitnienia. Ale wiem, że jest różowy. Bo podobno druga odmiana jest biała. Mnie udało się kupić taką strasznie marną sadzonkę na wyprzedaży w szkółce. Ale późną jesienią miał u mnie już śliczne listki. Chyba u mnie mu dobrze.
Oczko - nie ma sprawy bierz go w całości do siebie - tylko kobieto - ile to roboty - głowa mała. Ale radość przez lato i satysfakcja.

Oczko - nie ma sprawy bierz go w całości do siebie - tylko kobieto - ile to roboty - głowa mała. Ale radość przez lato i satysfakcja.

- gagawi

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Reniu, wracając jeszcze do pustynnika to wiele info można znależć , np tu
http://www.kocham.kwiaty.pl/ogrodowe.pH ... _kleopatry
A oczko zabieram, a jakże :P
http://www.kocham.kwiaty.pl/ogrodowe.pH ... _kleopatry
A oczko zabieram, a jakże :P