Mnie urosły cukiniewhitedame pisze:Ja siałam cukinie pod koniec kwietnia, za jakiś tydzień też będę delektować się smażonką.
Ale co niektórzy chwalili się i propagowali dużo wcześniejszy wysiew, ( lutowo- marcowy), pokażcie efekty, jestem bardzo ciekawa co Wam urosło.
Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Z kabaczka wysianego 24 marca - 12 czerwca zebrałam pierwszy owoc. Następne na tym krzaku 3 owoce za kilka dni, pozatem jest jeszcze kilka małych zawiązków i kwiaty. Nareszcie popadało wszystko odżyło i rośnie w oczach.
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie cukiń już dużo tylko większość zaczyna więdnąc od strony kwiatka, wczoraj dostały oprysk saletrą wapniową. Dziś pierwsza idzie do leczo bo się uchowała gdzieś na krzaczku, bo na bieżące spożycie wolę młode cukinie.
Pozdrawiam ;)
-
limonkaa

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Po deszczach można powiedziec że w smigają w oczach cukinie , już niedługo będę zrywać , bo takie na 2-4 cm już są 
Bożena
- GERTRUDA
- 1000p

- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w tym roku zaskok - tak to jest jak się kupuje na allegro
Cukinia która miała być pyszną ( podobno ) Rugosa Friulana , na pewno nią nie jest , a czym jest ? Tego pewnie już się nie dowiem , najpewniej mieszańcem . Teraz pozostaje tylko czekać i sprawdzić smak w kilku fazach rozwoju . Nie powiem żeby mnie to cieszyło , że zamiast pięknej złotej brodawkowatej cukinii , która jest uznawana we Włoszech za jedną z najlepszych odmian , mam przeciwpancerne pociski ( tak mi się ten kształt kojarzy )
Zobaczymy , na razie pokażę Wam zdjęcia , może ktoś już miał taki wynalazek ? Swoją drogą , drugi krzak jeszcze nie wiąże owoców , a rozrósł się na potęgę - ciekawe co na nim się pojawi bo Friulanę już nie liczę .

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Właśnie poszukałam jak ta co miała być wygląda. Chyba za rok poszukam nasion - może jakieś oryginalne się uda kupić.
Moje dopiero zaczynają kwitnąć. W tym roku jeden worek ziemi do bani był ;/ Pochorowały mi się i teraz powoli rosną.
Moje dopiero zaczynają kwitnąć. W tym roku jeden worek ziemi do bani był ;/ Pochorowały mi się i teraz powoli rosną.
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
oGERTRUDA pisze:U mnie w tym roku zaskok - tak to jest jak się kupuje na allegroooCukinia która miała być pyszną ( podobno ) Rugosa Friulana , na pewno nią nie jest , a czym jest ? Tego pewnie już się nie dowiem , najpewniej mieszańcem . Teraz pozostaje tylko czekać i sprawdzić smak w kilku fazach rozwoju . Nie powiem żeby mnie to cieszyło , że zamiast pięknej złotej brodawkowatej cukinii , która jest uznawana we Włoszech za jedną z najlepszych odmian , mam przeciwpancerne pociski ( tak mi się ten kształt kojarzy )
Zobaczymy , na razie pokażę Wam zdjęcia , może ktoś już miał taki wynalazek ? Swoją drogą , drugi krzak jeszcze nie wiąże owoców , a rozrósł się na potęgę - ciekawe co na nim się pojawi bo Friulanę już nie liczę .
No ...jakby nie kwiaty i liście, to raczej nie wpadłabym na to , że to cukinia. Faktycznie jak pociski.
U mnie 2 bardzo popularne odmiany: Astra polka i Atena polka. Kwitną pięknie ale na owoce muszę jeszcze poczekać, te największe mają z 5 cm.
Pozdrawiam, Marta.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trochę jak cyklantera.Taaaki mezaliansik ? 
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
No faktycznie, trochę przypomina...Tylko liście nie te..
Pozdrawiam, Marta.
- whitedame

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja mam Rugosę z AWN, słabo rośnie, może dlatego że przez cały czerwiec była pod opieką moich panów, a on to tylko podlewali wodą.
Ciekawe jakie owoce u mnie będą? Oby zjadliwe, nie zapomnę goryczy ( dosłownie) porażki kilka lat temu zanim zdobyłam oryginalne nasiona Tondo di Nizza. Wsiałam to co dostałam z wymiany i okazało się, że cukinia skrzyżowała się darczyńcy z czymś ( dynią ozdobną?) i była gorzka jak piołun.
A ja ją dodałam do imieninowego kotlikowego gulaszu, cała zawartość gara użyźniła kompost, a goście nie mieli co jeść.
Ciekawe jakie owoce u mnie będą? Oby zjadliwe, nie zapomnę goryczy ( dosłownie) porażki kilka lat temu zanim zdobyłam oryginalne nasiona Tondo di Nizza. Wsiałam to co dostałam z wymiany i okazało się, że cukinia skrzyżowała się darczyńcy z czymś ( dynią ozdobną?) i była gorzka jak piołun.
A ja ją dodałam do imieninowego kotlikowego gulaszu, cała zawartość gara użyźniła kompost, a goście nie mieli co jeść.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Cukinie bardzo łatwo się krzyżują, też miałam parę takich gorzkich doświadczeń i teraz już zawsze sieję oryginalne nasiona.
- Teresa Pszczola

- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja z tego właśnie powodu zrezygnowałam z sadzenia wszelkich ozdobnych dyniowatych.
Jedna dynia ozdobna może narobić ambarasu w całym ogródku i garnkach.
A jadalne niech się krzyżują do woli.
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wystarczy nie zbierać nasion i można sadzić wszystkie razem.
- zuzia55

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Czyżby to była krzyżówka Toscana X Gagat
Ja się takich nie dochowałem.
Gratuluję .
Ja się takich nie dochowałem.
Gratuluję .
Pozdrawiam Wojtek