Gosiu chyba czujemy nadchodzącą jesień i nowymi nasadzeniami chcemy zatrzymać lato.

Ja też mam różnorodność roślin, ale za radą znajomej ogrodniczki, staram się uporządkować brzeg rabaty. Wtedy miszmasz z tyłu wygląda zdecydowanie lepiej. Jak nie pracować w ogrodzie, jak marketowa róża za kilka złotych kwitnie od czerwca i żadne 35 stopni jej niestraszne.
Anitko 
bukszpany docenisz zimą i wczesną wiosną, jak ogród szary. Teraz już ich nie przycinaj, zrobisz to wiosną, zanim ruszą młode przyrosty. Czerwona tylko z daleka wygląda dobrze.

Wczoraj posadzona Polar Bear.
Zuza dzięki,

Red Baron rośnie tam już trzy lata. Co roku trochę wykopywałam, ale w tym muszę więcej wyciąć, bo zaczyna wrastać w kule bukszpanowe. Na lekkiej glebie przyrasta szybko. Posadzę ją przy czerwonych berberysach Admiration. Mam jeszcze jedną kępkę na rabacie przy garażu. Dziś dokupiłam tulipanów Negrita.
Martuś po to jesteśmy na forum. Ja większość nazw swoich roślin poznałam dzięki forumkom.

Dla ciebie Artemis, trochę ususzony prze upał.
Jolu czerwona przechodzi sporą metamorfozę. Zniknęły hibiskusy, bo się ugotowały. Berberys Orange Rocket zastąpił Harlequin, który mimo przycinania rozrasta się tempie zastraszającym i zdominował tył rabaty. Przybyły też dwa cisy kolumnowe. Wykopię po upałach lilie, bo wyjątkowo paskudnie tam wyglądają. Bluszcz miał być krótko, a został trzy lata. Wszystko wymaga uporządkowania, tylko deszczu wyczekuję.
Sabinko mam niewiele doświadczeń z odmianowymi jeżówkami. Wolę kupić większą liczbę, ale rozmnażaniu się nie oprę.

Bukszpany nawożę wczesną wiosną, dolistnie, a w czerwcu Polifoską kupioną w sklepie dla rolników. Przycinałam tylko raz w tym roku. Czasem jakieś mocno wybujałe gałązki przytnę, ale to sporadycznie. Podlewanie na mojej piaskowej ziemi obowiązkowe.

Ostróżki kwitną po raz trzeci.
Dario ta pod oknami miała być wiosną uporządkowana, ale najpierw czasu brakło, a potem upały mnie zniechęciły.

Jest trudna do ogarnięcia, bo ma 11 metrów i spory spadek z jednej strony. Na końcach dosadziłam właśnie kupione hortensje Bobo. Przed berberysami i obwódką bukszpanową posadzę czerwoną trawę i rozchodnik Matrona. Jeszcze dużo gatunków tam rośnie, większość zmieni miejsce. Zostaną trawy, cisy, hortensje i jeżówki. Poczekam z ostateczną przeróbką do wiosny, żeby zobaczyć, jak wszystko się rozrośnie i częściowo zakwitnie.