Górki,pagórki i dolinki też...
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i dolinki też...
pomyłka miało być na p.w
Genia

Genia
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co to za cudeńko dwukolorowe Janku?
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Muszę sprawdzić , czy moje już kwitnie   . Nazwy , oczywiście , zapomniałam .
 . Nazwy , oczywiście , zapomniałam .

. Nazwy , oczywiście , zapomniałam .
 . Nazwy , oczywiście , zapomniałam .- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ostatnio mam mało czasu i kiepski dostęp do kompa. Przelatuję pędem i tylko czytam tu i ówdzie. Twoja odpowiedź o Ogrodzie dla Jagis bardzo mi się podobała. Tak bardzo, że nawet swemu M przeczytałam ją na głos. Oczywiście wszystkie fotki Górek też mi się podobają i portrety roślin. Czasem przychodzi refleksja typu: gdzie się podziały moje kukliki lub szczawiki, dlaczego nie lubią mnie goryczki itp.   Takie "coś" ze zdjęcia przed obuwikiem też miałam...A obuwik u mnie dopiero wyłazi.
 Takie "coś" ze zdjęcia przed obuwikiem też miałam...A obuwik u mnie dopiero wyłazi. 
Iryski cudne W zasadzie mam ich niewiele i bardzo żałuję. Był czas, że chciałam wymienić wysokie na niskie. Wysokich się pozbyłam ( czyt. rozdałam ), a niskich nie kupiłam
 W zasadzie mam ich niewiele i bardzo żałuję. Był czas, że chciałam wymienić wysokie na niskie. Wysokich się pozbyłam ( czyt. rozdałam ), a niskich nie kupiłam   

Bardzo ładna ta prymulka bladoróżowa na ciemnych pędach.

Takie "coś" ze zdjęcia przed obuwikiem też miałam...A obuwik u mnie dopiero wyłazi.
 Takie "coś" ze zdjęcia przed obuwikiem też miałam...A obuwik u mnie dopiero wyłazi. Iryski cudne
 W zasadzie mam ich niewiele i bardzo żałuję. Był czas, że chciałam wymienić wysokie na niskie. Wysokich się pozbyłam ( czyt. rozdałam ), a niskich nie kupiłam
 Bardzo ładna ta prymulka bladoróżowa na ciemnych pędach.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Iwonko,Danusia- Melittis "Royal Velvet Distinction".U mnie rośnie w słońcu a zdaje się,że powinien być w półcieniu.
Iza-Nie chwal mnie tak bo głowę będę zadzierał wysoko i nie zobaczę dołka pod nogami i wiesz co będzie.Tak to się czasem kończy.To coś przed obuwikiem
to Penstemon companulatus "Roy Davidson. Jedyny penstemon,który u mnie chce być.Mam jeszcze uintahensis ale marne ma zdrowie i nie wiem czy
dożyje do końca roku.Niskie iryski u mnie nie popisały się.Najładniej kwitną te w których jukka wyrosła i te obok niej.Pozostałe są przesadzone bo nie ma na co czekać.
Dokupię jeszcze kilka bo są fajne.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.
- 
				JagiS
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Janie!
Wpadanie w dołki z powodu pychy nie grozi Ci absolutnie. Gdybyś miał takie zapędy, siedziałbyś już dawno na jakimś nudnym stołku, jak niektórzy Twoi koledzy. Iza ma rację. Niektóre Twoje stwierdzenia powinny trafić do kajecika życiowych wskazówek. Chyba sobie taki założę, bo są dla mnie cenne na równi z Twoją wiedzą i kolekcją pięknych roślin.
A zachowanie małych irysków jest co najmniej dziwne. Założę się, że u Ciebie mają takie warunki, że powinny kwitnąć.
Serdecznie pozdrawiam - Jagi

Wpadanie w dołki z powodu pychy nie grozi Ci absolutnie. Gdybyś miał takie zapędy, siedziałbyś już dawno na jakimś nudnym stołku, jak niektórzy Twoi koledzy. Iza ma rację. Niektóre Twoje stwierdzenia powinny trafić do kajecika życiowych wskazówek. Chyba sobie taki założę, bo są dla mnie cenne na równi z Twoją wiedzą i kolekcją pięknych roślin.
A zachowanie małych irysków jest co najmniej dziwne. Założę się, że u Ciebie mają takie warunki, że powinny kwitnąć.
Serdecznie pozdrawiam - Jagi
- magry
Witaj Jagi.
A czasem po spotkaniu z kimś mówimy Co też z nim porobiło się,to był taki fajny chłop.Woda sodowa uderzyła mu do głowy.To wzięte z życia,niestety.
Iryski przeprowadzkę jednak miały.To nie było dobre miejsce.Trwają prace studyjne na zagospodarowanie rabatka pod dereniem. Koniecznym będzie zakup
nowych roślin a w związku z tym wizytacja szkółek i tzw.punktów sprzedaży co jest najprzyjemniejsze w tym ważnym przedsięwzięciu./ styl jak w urzędowych
elaboratach/
Naradka czyli Androsace rotundifolia- liście ładne bo kwiaty 

A czasem po spotkaniu z kimś mówimy Co też z nim porobiło się,to był taki fajny chłop.Woda sodowa uderzyła mu do głowy.To wzięte z życia,niestety.
Iryski przeprowadzkę jednak miały.To nie było dobre miejsce.Trwają prace studyjne na zagospodarowanie rabatka pod dereniem. Koniecznym będzie zakup
nowych roślin a w związku z tym wizytacja szkółek i tzw.punktów sprzedaży co jest najprzyjemniejsze w tym ważnym przedsięwzięciu./ styl jak w urzędowych
elaboratach/
Naradka czyli Androsace rotundifolia- liście ładne bo kwiaty

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku już trzy razy podchodzę do Twojego wątku i tak mi jakoś głupio ciągle się dziwić, gdzie takie cuda kupujesz, zupełnie mi nie znane.   

A moje żurawki po zimie jeszcze do siebie nie doszły, obraziłam się na nich i więcej nie kupuję.

A moje żurawki po zimie jeszcze do siebie nie doszły, obraziłam się na nich i więcej nie kupuję.

- magry
Moje żurawki ładnie wyglądają tylko trzy miesiące po zakupie.Póżniej niestety powoli,powoli gasną.To pewnie moja bardzo wielka wina ale nie wiem o co im chodzi.
Wykopałem wczoraj taką jedną.Miała korzeń długi może z 20 cm i dwa listki na wierzchu.Nie wiedziałem co z nią zrobić to poszła do kompostu.A gdzie ja kupuję ?
Tylko dwie paczki miałem z Czech z których zresztą niewiele zostało.W kraju kupuję.Mam blisko szkółkę gdzie każdego roku pojawiają się ciekawostki.Szybko
znikają i czasem już nie powracają do oferty.Ja to mam szczęście,że w tym momencie... tak sobie czasem nucę.Hity są też na allegro ale tak jak i poprzednio
trzeba na nie trafić.Korzystam z większości szkółek,które forumowiczom są znane.Wymiana na forum też owocuje pięknymi okazami.Ja chętnie mówię gdzie i co
kupuję.To żadna tajemnica ale w wątku chyba nie wolno.

Wykopałem wczoraj taką jedną.Miała korzeń długi może z 20 cm i dwa listki na wierzchu.Nie wiedziałem co z nią zrobić to poszła do kompostu.A gdzie ja kupuję ?
Tylko dwie paczki miałem z Czech z których zresztą niewiele zostało.W kraju kupuję.Mam blisko szkółkę gdzie każdego roku pojawiają się ciekawostki.Szybko
znikają i czasem już nie powracają do oferty.Ja to mam szczęście,że w tym momencie... tak sobie czasem nucę.Hity są też na allegro ale tak jak i poprzednio
trzeba na nie trafić.Korzystam z większości szkółek,które forumowiczom są znane.Wymiana na forum też owocuje pięknymi okazami.Ja chętnie mówię gdzie i co
kupuję.To żadna tajemnica ale w wątku chyba nie wolno.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Janku w Czechach podobno mają piękne skalnice.
W tym roku zamawiałam rośliny w kilku szkółkach internetowych, ale nigdzie nie ma takich ciekawostek, jak Twoje.
Tak chodzą za mną anemonelle, ale także nie mogę nigdzie upolować .
Żurawki podobno trzeba ciągle odmładzać, żeby były ładne.

W tym roku zamawiałam rośliny w kilku szkółkach internetowych, ale nigdzie nie ma takich ciekawostek, jak Twoje.
Tak chodzą za mną anemonelle, ale także nie mogę nigdzie upolować .
Żurawki podobno trzeba ciągle odmładzać, żeby były ładne.

- magry
Prosto z pieca.
Fiołki i kocimiętka.

Doyen.

Czosnek niedżwiedzi.

Przelot górski.

Bodziszek "Orkney Cherry".

Fiołki i kocimiętka.
Doyen.
Czosnek niedżwiedzi.
Przelot górski.
Bodziszek "Orkney Cherry".
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Czosnku to masz sporo, a ja dopiero niedawno zauważyłam, że też mam, tylko nie wiedziałam, że to czosnek 

Czosnek, czosnkiem...paproć ślicznie wygląda...od innych perełek wzroku też nie można oderwać  Janku w tym roku na wiosnę kilka żurawek było w takim samym stanie...przyczyna jest prosta, korzenie nie mogły pobrać wody...trzeba wykruszyć ziemię w której rosła roślina i posadzić do ziemi ogrodowej. Ziemia widać że jest  dobra, żurawki powinny dobrze  u Ciebie rosnąć. Moje po wykruszeniu ziemi od producenta dopiero teraz odżyły, taka sama sytuacja była z różą, hostami, dzwonkami, mukadenią...wszystkie zostały uratowane w ostatniej chwili.
  Janku w tym roku na wiosnę kilka żurawek było w takim samym stanie...przyczyna jest prosta, korzenie nie mogły pobrać wody...trzeba wykruszyć ziemię w której rosła roślina i posadzić do ziemi ogrodowej. Ziemia widać że jest  dobra, żurawki powinny dobrze  u Ciebie rosnąć. Moje po wykruszeniu ziemi od producenta dopiero teraz odżyły, taka sama sytuacja była z różą, hostami, dzwonkami, mukadenią...wszystkie zostały uratowane w ostatniej chwili.

Janku w tym roku na wiosnę kilka żurawek było w takim samym stanie...przyczyna jest prosta, korzenie nie mogły pobrać wody...trzeba wykruszyć ziemię w której rosła roślina i posadzić do ziemi ogrodowej. Ziemia widać że jest  dobra, żurawki powinny dobrze  u Ciebie rosnąć. Moje po wykruszeniu ziemi od producenta dopiero teraz odżyły, taka sama sytuacja była z różą, hostami, dzwonkami, mukadenią...wszystkie zostały uratowane w ostatniej chwili.
  Janku w tym roku na wiosnę kilka żurawek było w takim samym stanie...przyczyna jest prosta, korzenie nie mogły pobrać wody...trzeba wykruszyć ziemię w której rosła roślina i posadzić do ziemi ogrodowej. Ziemia widać że jest  dobra, żurawki powinny dobrze  u Ciebie rosnąć. Moje po wykruszeniu ziemi od producenta dopiero teraz odżyły, taka sama sytuacja była z różą, hostami, dzwonkami, mukadenią...wszystkie zostały uratowane w ostatniej chwili.- magry
Iwonko- U mnie czosnek robi tylko za roślinę ozdobną.Nie ma kandydatów do zajadania się nim.Nasion też nie zbieram więc swobodnie zawłaszcza co raz
większą powierzchnię.
Ania-Już tak robię jak mówisz.Poprzednio wyjmowałem roślinę z doniczki i tak sadziłem.Teraz wytrząsam wszystko z korzeni.Dzisiaj kupiłem 6 kuklików
w dużych doniczkach.Miałem pół wiadra torfu.
saxifraga pensylvanica.

znane i lubiane.

to ma liście brzydkie.

nie znam.

wszystko znane.

większą powierzchnię.
Ania-Już tak robię jak mówisz.Poprzednio wyjmowałem roślinę z doniczki i tak sadziłem.Teraz wytrząsam wszystko z korzeni.Dzisiaj kupiłem 6 kuklików
w dużych doniczkach.Miałem pół wiadra torfu.
saxifraga pensylvanica.
znane i lubiane.
to ma liście brzydkie.
nie znam.
wszystko znane.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.

Górki,pagórki i reszta.