Na końcu wydmy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na końcu wydmy cz.2

Post »

Aniu dzięki, ;:196 nawet nie śmiałabym prosić. :) Jeżówki i hortensje z ostnicą zjawiskowe. ;:oj Trawnik masz taki ładny. ;:138 Z bordowymi kwiatami, to chyba szarłat. :?: Ja swoim domownikom serwuję połówki cukinii nadziewane jak gołąbki, tylko farsz posypuję serem i zapiekam. Wolą niż leczo, a można przyprawić według gustu. ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zakwitną różnokolorowe dalie, też będzie fajnie na tej rabacie, bo i hortensje zaczną zmieniać kolor 8-)
Z cukinii jest mnóstwo fajnych przepisów; nie trzeba katować się leczem na okrągło :wink: W niedzielę robiłem ciasto i o dziwo - smakowało znajomym :lol:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Aneczko, wpadłam po dłuższej przerwie i zachwyciłam się Twoimi rabatami - śliczne są :heja
Aż musiałam się odezwać, choć jak zwykle jestem w pędzie i niedoczasie ...
Masz wszystko co kocham : hortensje, jeżówki, ostnice, ostróżki, werbeny i oczywiście róże ;:173
Nie licząc innych, pełnych uroku, wypełniaczy :D
Kochana, hortensja od Ciebie, wyhodowana z patyczka, kwitnie pięknie, co bardzo mnie cieszy i wzrusza - wielkie dzięki ;:196
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych pięknych kwitnień :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tak Aniu to Ruby Bells takie to małe a kwiatostan taki żarówiasty że z daleko go widać :;230
Śliczne róże te półpełne :D a na zdjęciu po prawej od trawy takie lila kwiatuszki to może bodziszek ?
A z tarasu prawie do lasku :lol:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Aniu :wit Piękną masz biało fioletową rabatkę ;:167 To moje ulubione zestawienia, których nie udaje mi się u mnie stworzyć, bo ciągle wkrada się róż :;230
Verbena rigida bardzo mi się podoba właśnie dlatego że taka niska. Zbieraj nasiona, chętnych będziesz miała wielu ;:170
A wiesz że w sobotę zakwitł orlik niebieski od ciebie? Przeżyłam szok :;230 Chyba mu się u mnie spodobało :tan Jako jedyny powtórzył kwitnienie.
Muszę wysłać mojego M do ciebie na naukę uprawy cukinii i przygotowywania leczo. Nie mogę się doprosić trzeci rok. Nawet już posadził cukinię w warzywniku ale są wielkości małego palce ;:306 Co z takich upichcić Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ania, ależ cudne to zestawienie ostnicy i jeżówki ;:173 Też mam takie, tylko moje ostnice to pojedyncze piórka... Długo trzeba czekać na takie porządne "trawsko"?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja się zachwycam trawnikiem ;:306
Ja na pewno będę musiał długo czekać na taki
Ty masz przynajmniej szał jeżówkowy
U mnie kwitnie w ogóle mało roślin
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I ja powzdycham do zestawienia ostnicy z jeżówkami. ;:171 Cudne! Jeżówki już mam tylko ostnicę muszę zdobyć! ;:65
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Kochani wakacje się skończyły, więc czas było wrócić do domu. Pamiętaliście o mnie mimo mojej nieobecności.
Jestem już kilka dni, ale cały czas w biegu. Ogród urlop przetrwał w niezłym stanie zważając na panujące warunki. Padły tawułki, truskawki i poziomki. Te ostatnie rosną na wydmie i podlewanie mało co daje. Za to rukoli susza nie przeszkadza.
Cukinia ledwo dycha więc sprawa leczo sama się rozwiązała. :;230
Każdą wolną chwilę po południu wykorzystuję na podlewanie, a w międzyczasie usuwam przekwitłe róże i resztki jednorocznych.
Chorują mi bukszpany. Poczytałam trochę i podejrzewam zalanie, o ironio w czasie suszy ;:223 . Rosną obok kranu i za każdym razem były podlewane. Znalazłam pod nimi grzyb w kolorze białym, wyglądający jak guma do żucia pokaźnych rozmiarów. Trochę się naszarpałam przy usuwaniu, oblepiał szczelnie łodygi. Czy powinnam użyć fungicydu :?:
Mam również do czynienia z mączniakiem. Nie miałam czasu na oprysk przed urlopem, a teraz zbieram żniwo.

Aniu, pewnie sama takiego połączenia nie wymyśliłam, musiało mi gdzieś wpaść w oko ;:306
Cukinia sama rośnie, wystarczy posadzić, ale najwyżej dwie sztuki ;:306

Soniu, nasiona zbiorę, jeżeli zapomnę to przypomnij się koniecznie. Po wakacjach mam kolejne nasiona :uszy

Jacku, dalie kwitną. Pamiętasz podejrzewałam wirusa, jednak nie zdecydowałam się ich usunąć i tak było za późno.
Pan Stanisław również nie był za zbyt prędkim wyrzucaniem. Podejrzewałam niedobór boru i po nawożeniu dolistnym, nowe listki są bez objawów. :D

Marysiu Mufka, wiele jest jeszcze do zrobienia, tylko czasu brak.
Miskanty od Ciebie pięknie rosną i zabierają się za kwitnienie.

Marysiu Maska, ta półpełna róża to miniaturka Scarlet Moss. Próbuję ją rozmnożyć z marnym skutkiem, a podobno dobrze rośnie na własnych korzeniach. :(

Jolu, jak ten orlik powtarzał mi w ubiegłym roku, to wszyscy się dziwili. Może on tak ma ;:173

Aniu AnaAn, ostnice kupiłam u ogrodnika. Były dość małe, ale w kępach. Pewnie trzeba wysiewać w odpowiedni sposób.

Gosiu, trawnik to przede wszystkim woda... hektolitry wody, a nawóz i koszenie to przy okazji ;:306
Jeżówki mam z siewek, z tego zlotu na, którym byłyśmy razem. :D

Aneczko, ostnicą jestem zachwycona, właśnie takiej trawy szukałam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pennisetum alopecuroides 'Weserbergland

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu miło odpoczywać, teraz jednak trzeba wrócić do prozy życia. ;:168 Świetnie, że ogród w zadowalającej kondycji. ;:215 Bukszpany szybko pryskaj przeciw grzybom. ;:202 Moja jedna obwódka bukszpanowa straciła większość liści w ciągu jednej nocy, bo odłożyłam pryskanie o jeden dzień, zawsze czasu brakuje.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bukszpany dostały wczoraj nawóz dolistny dla chorych roślin, taki z piołunem.
Muszę najpierw zajechać do ogrodniczego po chemię.

To wspomnienie z wakacji.

Obrazek

Obrazek

Co to :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Aniu, trzymam kciuki, żeby Twoje ostnice przetrwały zimę, bo kompozycja z hortensjami i jeżówkami prześliczna ;:138
U mnie na działce niestety padły /w W-wie sobie radzą/, ale zastąpiłam je podobnymi, cieniutkimi trawkami i też jest nieźle :wink:
Urlop mieliście bajkowy :heja Ale roślinki nie znam...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu mimo wyjazdów urlopowych, widzę że ogród nie ucierpiał :D Róże wyglądają uroczo ;:215
Ja też mam taką różę którą drugi próbuję ukorzenić, ale z marnym skutkiem :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Fantastycznie wyszła ta rabatka z hortensjami i jeżówkami. Stipa może się wysieje a może przetrwa. Podobno ma nie być zimy ;:224
Jak będziesz na wystawie wcześnie, to się zobaczymy ;:7
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To się ochłodziło i to jak o dwadzieścia stopni. Po południu spadło kilka kropek deszczu, tyle tylko co zwilżyło rośliny.
Na zewnątrz szaro, więc dziś róże w mocnych kolorach. :D

Marysiu Mufka, czym zastąpiłaś ostnice. Muszę mieć jakieś wyjście awaryjne. Myślałam o dołożeniu tam werbeny, tej nowej V. rigida.

Ville de Villeurbanne.
Obrazek

Kasiu ;:196 Czasami i ślepej kurze trafi się ziarno :;230

Gorgeous
Obrazek

Marysiu Maska, ogród był pod dobrą opieką. :D
Muszę bardziej przyłożyć się do rozmnażania, przecież innym to wychodzi.

Pink Panter
Obrazek

Jolu, zbieram nasiona i będę wysiewać w domu. Zastanawiam się czy już jej nie wysiać do gruntu, może się uda przezimować siewki ;:224
Będę koło południa.

Diamond Eyes
Obrazek

Chippendale
Obrazek

Louise Clements
Obrazek

Prix P.J. Redoute
Obrazek

First Lady
Obrazek

Sophia Renaissance