Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No to chyba jednak mam jakąś zimową odmianę, bo moje są raczej krótkie, grube i ciemnozielone...
Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco
już za mną *chodzi* zupka-krem...
Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco
Pozdrawiam, Marta.
-
roma333
- 100p

- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tez sie zastanawiałam i robię tak:zuzola11 pisze:roma333 waga buraczków podana jest przed gotowaniem czy juz po ugotowaniu i obraniu i to samo cukinia 2.5 kg przed obraniem czy już po obraniu i starkowaniu? Przymierzam się do zrobienia i nie wiem jak z tą wagą?
Cukinie po obraniu i wydrazeniu miąższu z pestkami,
Buraczki surowe po odcięciu ogonków i liści.
Dzisiaj zrobiona druga porcja. Wyrwalam trochę wiecej buraków niż miałam cukinii i tak zrobiłam. Pierwsza porcja już po degustacji a teraz opisze słoiczki"druga seria " i pewnie wielkiej różnicy nie bedzie - tylko muszę pamietać by dając komuś przepis dać spróbować z tej pierwszej .
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy robi ktoś seler konserwowy ?Taki co to sie kupuje do sałatki,starty na tarce.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy ktoś z Was pasteryzował pomidory na sucho????
Znalazłam taki przepis: pomidory suchutkie w całości do wyparzonych słoików do tego po ząbku czosnku, zamknąć i pasteryzować 25-30 min?
Próbował ktoś tak? Jakie wychodzą?
Znalazłam taki przepis: pomidory suchutkie w całości do wyparzonych słoików do tego po ząbku czosnku, zamknąć i pasteryzować 25-30 min?
Próbował ktoś tak? Jakie wychodzą?
Pozdrawiam Asia
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
I tak się rozciapią i będziesz miała po pół słoika.Lepiej zalewać przecierem ,jeżeli już.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Też uważam, że się rozciapią
Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam 
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robiłam z koktajlówek, wychodzą popękane, ciapowate i tak jak KaLo pisze, pół słoika.
Za to zapach mają bardziej zbliżony do świeżych pomidorów niż typowy przecier
.
Za to zapach mają bardziej zbliżony do świeżych pomidorów niż typowy przecier
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W ten sposób robiła moja babcia jeszcze w '60.Zamiast się męczyć ze ściąganiem skórki, rozgotowywaniem i przecieraniem,po prostu kroiła na kawałki ,upychała w słoikach i gotowała.Potem tylko na sitko, nad garnkiem ,i zupa gotowa.
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2993
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)
Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki
, rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko
.
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)
Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja też nie obieram, tylko przecieram, potem do słoika i pasteryzuję ( bez soli). Często zimą pijemy taki przecier jak sok - pycha.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- joannamm
- 500p

- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tylko przełożyć czosnkiem i bazylią czy jeszcze uzupełnić np. wodą?lelumpolelum pisze:Też uważam, że się rozciapiąAlbo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki
No nie wiem czy najgłupszy, ja tam wolę najpierw obrać i rozgotować, a przez sitko nie zawsze przecieram, lubię kawałki pomidorów w zupie a nie papkę. Nie lubię przecierać pomidorów ze skórką, zajmuje to więcej czasu
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Każdy ma inne priorytety.Ktoś inny może uważać,że babranie się z całym garem przecieru,stracony dzień , zasmarkana cała kuchnia i jeszcze na koniec pasteryzacja tego całego dobra ,to ponad ich siły.Jak ma słoiczek z poćwiartowanymi,to wrzuci na sitko,zabełta łyżką i te dwa,trzy razy w miesiącu zrobi tę najprostszą zupkę pod słońcem.Obieranie pomidorów nie jest głupie,jeżeli mają być zastosowane do pizzy.Prawda?ostatnia szansa pisze:Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)
Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki, rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko
.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A jak robicie sos do pizzy z cząstkami pomidorów? Bo ja zalewam kawałki pomidorów obranych ze skórki zblendowanymi pomidorami. Niezłe to tylko brakuje mi w tym przypraw jak otwieram.
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Chodzi o taki sos do słoików na zimę? Dodaj oregano do tych zblendowanych. Podczas pasteryzacji uwolnią się aromaty
.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Oprócz oregano ,dopraw też ,solą,czosnkiem , odrobiną pieprzu i ew.odrobiną cukru,jeżeli pomidory są za mało dojrzałe.Ja dodaję też trochę oleju ,zamykam w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności 185 g.W sam raz na pizzę wielkości ok 30 cm.Nie pasteryzuj zbyt długo,bo oregano zgorzknieje!


