Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Ale masz wysyp kwiatowy 
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chwilowa zmiana "klimatu" wątku. Zgodnie z porą roku i oczekiwanymi "zbiorami" runa leśnego, zrobiłem mały wypad do pobliskiej Puszczy Kozienickiej. Spodziewanych obfitych zbiorów nie było w zamian dużo, nawet bardzo dużo świeżego powietrza i trochę niezapowiedzianych - niezaplanowanych spotkań, a na fotce niżej, jedno z przyjemniejszych:

- natomiast to spotkanie, nie należało do zaplanowanych i nie powiem, żebym był z niego zadowolony. Mimo że do Puszczy Kozienickiej jeżdżę od ponad 40 lat, to pierwszy raz spotkałem tego jej mieszkańca w tych lasach:

- był to jeszcze bardzo młody osobnik, mierzący około 15 -20 cm -
z wiadomych przyczyn nie był zmierzony dokładnie. Po wyglądzie widać, że odpowiada jej "mieszkanie" w tej części lasu, nie jest "wychudzona" - małe żabki skaczą po lesie w sporych ilościach.

- natomiast to spotkanie, nie należało do zaplanowanych i nie powiem, żebym był z niego zadowolony. Mimo że do Puszczy Kozienickiej jeżdżę od ponad 40 lat, to pierwszy raz spotkałem tego jej mieszkańca w tych lasach:

- był to jeszcze bardzo młody osobnik, mierzący około 15 -20 cm -
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dreszcz przyjemności i dreszcz strachu...O rety, jakbym ja to coś zobaczyła w lesie, to bym raczej uciekała, a nie mierzyła długość...
Podziwiam -dzień miałeś pełen wrażeń 
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Grzybobranie pełne grzybów i leśnych mieszkańców. Najważniejsze, że bezpieczne!
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Mieczysław, dopiero teraz rzuciło mi się w oczy. Myślę, że lepiej by było wstawić znak copyright zamiast tej 'małpy' 
- Akwelan_2009

- oczywiście, to moje niedopatrzenie, nie wiem dlaczego sam nie zauważyłem tego "błędu". Nawet nie wiem od kiedy zamiast "?" w opisie na fotkach podmieniłem "znaki". Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, sam zapewne bym tego nie dostrzegł, ponieważ program w którym wstawiam opis fotek, automatycznie wstawia podpis, zmieniam tylko nazwę poszczególnych roślin. Prawdopodobnie "@" w opisie fotek pojawiła się po lipcu lub sierpniu 2013 r - kiedy to miałem awarię komputera i przez pośpiech (niepotrzebny) nie wypatrzyłem mojego błędu (już nie ta spostrzegawczość mimo "podwójnych" oczu, jest inna niż była za młodych lat, chociaż staram się nie popełniać "gaf")Myślę, że lepiej by było wstawić znak copyright zamiast tej 'małpy'
Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi - będzie natychmiastowa poprawa w opisach fotek.
Mieczysław
Mieczysław
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Spoko, mylić się jest rzeczą ludzką
Niby mały znaczek, a wiele zmienia - w teorii oczywiście, bo czasem mimo wszystko zdjęcie i tak zostaje 'wykorzystane' bez wiedzy autora.
- Akwelan_2009

Czas przemijania
.
Na następny kwiat, mimo że roślina produkuje pąki kwiatowe, najprawdopodobniej przyjdzie poczekać do przyszłego sezonu. Roślina produkuje nowe pąki kwiatowe, niestety zasychają i opadają. Jest jeszcze dwa, może jeden z nich rozkwitnie.
- tak w przeciągu kilkunastu godzin kończy "żywot" rozwinięty jeden kwiat:

- jest już późno, żeby zrobić dobrą fotkę z ostatniej fazy "życia" tego kwiatu - w dalszym ciągu zamyka się, a w zasadzie "kurczy" - tak jakby wysychał.
Na następny kwiat, mimo że roślina produkuje pąki kwiatowe, najprawdopodobniej przyjdzie poczekać do przyszłego sezonu. Roślina produkuje nowe pąki kwiatowe, niestety zasychają i opadają. Jest jeszcze dwa, może jeden z nich rozkwitnie.
- tak w przeciągu kilkunastu godzin kończy "żywot" rozwinięty jeden kwiat:

- jest już późno, żeby zrobić dobrą fotkę z ostatniej fazy "życia" tego kwiatu - w dalszym ciągu zamyka się, a w zasadzie "kurczy" - tak jakby wysychał.
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni

Dla mnie - osoby, kóra dopiero odkrywa te rośliny sam fakt kwitnienia jest wydarzeniem. Piękny był, i jest.
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Piękny prawdziwek
A spotkania nie zazdroszczę 
- Akwelan_2009

I ja mam swoje "pięć minut", to już drugi kwiat w tym sezonie, mimo że jest to bardzo młoda roślina.:

- rozwijający się kwiat, ma trochę "ciasno", nie może właściwie uformować - "powyginać" wszystkich płatków,
- jestem usatysfakcjonowany, że roślina zdołała mimo późnej pory roku "wykarmić" pąk kwiatowy. W kolejce czekają jeszcze dwa, ale tu już mogą być problemy.

- rozwijający się kwiat, ma trochę "ciasno", nie może właściwie uformować - "powyginać" wszystkich płatków,
- jestem usatysfakcjonowany, że roślina zdołała mimo późnej pory roku "wykarmić" pąk kwiatowy. W kolejce czekają jeszcze dwa, ale tu już mogą być problemy.
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni

Mieczysławie - dzięki Tobie wiem, że Tavaresia angolensis będzie obiektem moich poszukiwań w następnym sezonie. Oczywiście pod warunkiem, że moje przetrwają zimę i się ich "nauczę". Ma przepiękne kwiaty!
U moich zaczynają się pąki, Piaranthus wypuścił dość dużo, ale czy zdąży? Chciałabym, ale cóż:
U moich zaczynają się pąki, Piaranthus wypuścił dość dużo, ale czy zdąży? Chciałabym, ale cóż:
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękny kwiat...
niech sie nie rozkłada bo i tak cieszy moje oczy!
Zdjęcie pędów też budzi moje zainteresowanie,pokażesz całą roślinkę Mieczysławie? Da się?
Można prosić?
A grzybas - czarujący i ma super zdjęcie!
niech sie nie rozkłada bo i tak cieszy moje oczy!
Zdjęcie pędów też budzi moje zainteresowanie,pokażesz całą roślinkę Mieczysławie? Da się?
Można prosić?
A grzybas - czarujący i ma super zdjęcie!
- Akwelan_2009

Fotkę całej rośliny pokażę w następnym wpisie (ładuję akumulatorki do aparaty), dla umilenia czasu oczekiwania, dwa kwiaty Piaranthus, które dzisiaj również i mnie zaskoczyły swoim widokiem. Rano wszystkie pąki były pozamykane:

- kwiaty w kolorze wyglądają identycznie, różnica w wybarwieniu spowodowana różnym kątem padania promieni słonecznych.

- kwiaty w kolorze wyglądają identycznie, różnica w wybarwieniu spowodowana różnym kątem padania promieni słonecznych.
Mieczysław
Mieczysław