Ogród Agnieszki i Zbyszka
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Agnieszki i Zbyszka
Agnieszko to mnie zmartwiłaś z frezjami, bo zamawiałam u Starkla i jeszcze nic nie przysłali, czy oni tego nie wiedzą, czy myślą, że Polska leży w kraju białych niedźwiedzi
Nie wiem dlaczego ciągle do mnie przysyłają oferty i upusty a zamówienia nie realizują. W B. rok temu kupowałam mieczyki i też byłam, bardzo zadowolona, ale w tym roku zamówiłam u w/w S. i nie mam a razie nic
Dzisiaj coś mi praca nie idzie chyba zmęczona jestem 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko - ja byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym u Justyny K.(w Lipcach) i obfotogrfowałam tego cudnego iryska. Będę szukać jesienią w B....nce a i do Justyny zajrzę...
Marysiu-Masko - mieczyki polecam od naszej koleżanki forumowej Anity(Anitaaa) ona ma cudeńka istne i chyba jeszcze ciągle ma mieczyki w ofercie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
Marysiu-Masko - mieczyki polecam od naszej koleżanki forumowej Anity(Anitaaa) ona ma cudeńka istne i chyba jeszcze ciągle ma mieczyki w ofercie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, dalie uwielbiają obornik. One wytwarzają w krótkim czasie dużo zielonej masy więc bez papu są słabe. A obornik przecież najlepszy.
'Katharine Hodgkin' - moje ulubione cebulowe irysy! I naprawdę niezawodne (mam od Marka - Orinoko)
'Katharine Hodgkin' - moje ulubione cebulowe irysy! I naprawdę niezawodne (mam od Marka - Orinoko)
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Agnieszko - witaj w niedzielny poranek. Jaką śliczną kolekcję cebulaków pokazałaś.
Ja z utęsknieniem wypatruję u siebie pierwszych narcyzowych kwiatów... Uwielbiam je i będę się starała co roku dosadzać nowe. A co ważne - nornice ich nie żrą!
Ja z utęsknieniem wypatruję u siebie pierwszych narcyzowych kwiatów... Uwielbiam je i będę się starała co roku dosadzać nowe. A co ważne - nornice ich nie żrą!
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu w czerwonych okularach
Ja miałam frezje w domu i tak się spóźniłam z posadzeniem ...chyba
Więc się nie martw, gdy w końcu nadejdzie przesyłka posadzisz
Większość z nas odczuwa pozimowe zmęczenie i trzeba przywyknąć do pracy na dworzu - po malutku, nie rzucać się tak, jak my
Mój Z. to się już od 4 - 5 rano kręcił w niedzielę, bo chciał jak najwięcej zdziałać, posiać nostrzyk itp. No i potem był padnięty. Musieliśmy o 11 trzydzieści już zmykać do miasta - praca Z.
Porzuciłam wór z obornikiem i widły....warzywnik dopiero zaczęty
Marysiu bez okularów
My tam byliśmy na szkoleniu dla pszczelarzy o roślinach miododajnych
Chyba ,że mnie się pomięszało
Muszę tam wpaść, tzn. do szkółki ,chciałam wielokrotnie.
Ja już sobie postanowiłam - mieczyki - stop
Zawsze zapominam, że wszystko w koszyczki musi być posadzone
Jacku
Koniecznie wsypię złoto pod moje dalie
Marek Orinoko - super gość, znam Go w realu , ogród ma niepowtarzalny, mnóstwo moich ulubionych fioletów, bardzo naturalistycznie skomponowany...
Iryski te mają największe kwiatostany ze znanych mi reticulata.
Moje ulubione są jednak ''Harmony'' czy inne w ostrym, ultramarynowym niebieskim kolorze
Niestety uwieczniłam w niedzielę przekwitnięte już, ale czekam na ostatnią kępkę z pąkami.
Małgosiu
Zgubiłam Twój wątek, mam wyrzuty sumienia....odnajdę Cię....
Cebulowych mam sporo, lecz problem z fotografowaniem, wczoraj wyjaśniło się - życie baterii do ładowania mija po 3 latach...
Właśnie narcyzów sporo posadziłam, większość z Biedry, mówisz, że bez koszyczków można ?
Uwielbiam wszystkie cebulowe, tylko martwi mnie, że szybko przekwitają przy ciepłej aurze, krokusy i iryski cieszyły kilka dni... Jeszcze są następne ale też zaraz przeminą.
Ja miałam frezje w domu i tak się spóźniłam z posadzeniem ...chyba
Więc się nie martw, gdy w końcu nadejdzie przesyłka posadzisz
Większość z nas odczuwa pozimowe zmęczenie i trzeba przywyknąć do pracy na dworzu - po malutku, nie rzucać się tak, jak my
Mój Z. to się już od 4 - 5 rano kręcił w niedzielę, bo chciał jak najwięcej zdziałać, posiać nostrzyk itp. No i potem był padnięty. Musieliśmy o 11 trzydzieści już zmykać do miasta - praca Z.
Porzuciłam wór z obornikiem i widły....warzywnik dopiero zaczęty
Marysiu bez okularów
My tam byliśmy na szkoleniu dla pszczelarzy o roślinach miododajnych
Chyba ,że mnie się pomięszało
Muszę tam wpaść, tzn. do szkółki ,chciałam wielokrotnie.
Ja już sobie postanowiłam - mieczyki - stop
Jacku
Koniecznie wsypię złoto pod moje dalie
Marek Orinoko - super gość, znam Go w realu , ogród ma niepowtarzalny, mnóstwo moich ulubionych fioletów, bardzo naturalistycznie skomponowany...
Iryski te mają największe kwiatostany ze znanych mi reticulata.
Moje ulubione są jednak ''Harmony'' czy inne w ostrym, ultramarynowym niebieskim kolorze
Niestety uwieczniłam w niedzielę przekwitnięte już, ale czekam na ostatnią kępkę z pąkami.
Małgosiu
Zgubiłam Twój wątek, mam wyrzuty sumienia....odnajdę Cię....
Cebulowych mam sporo, lecz problem z fotografowaniem, wczoraj wyjaśniło się - życie baterii do ładowania mija po 3 latach...
Właśnie narcyzów sporo posadziłam, większość z Biedry, mówisz, że bez koszyczków można ?
Uwielbiam wszystkie cebulowe, tylko martwi mnie, że szybko przekwitają przy ciepłej aurze, krokusy i iryski cieszyły kilka dni... Jeszcze są następne ale też zaraz przeminą.
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Agnieszko - z tymi narcyzami to Małgosia ma rację. U mnie nornice pożarły wszystkie tulipany i większość krokusów a żonkile z Netto kwitną w komplecie 
Jestem tylko nieco zaskoczona ich wyglądem. Kupiłam w zeszłym roku w N paczkę z 50 szt cebul, przekonana że kupuję takie zwykłe żółte żonkile - tymczasem wyrosły mi miniaturki, które mają po kilka kwiatów na jednej łodydze. Nie narzekam. Ładne są
Jestem tylko nieco zaskoczona ich wyglądem. Kupiłam w zeszłym roku w N paczkę z 50 szt cebul, przekonana że kupuję takie zwykłe żółte żonkile - tymczasem wyrosły mi miniaturki, które mają po kilka kwiatów na jednej łodydze. Nie narzekam. Ładne są
- Maska

- Kontakt:
Agnieszko,
jutro ma być 22 st. ciepła i zastanawiam się czy nie wstać wcześniej i popracować przed upałem, bo organizm jeszcze nie przyzwyczajony do takich temperatur. Wszytko zależy o której dzisiaj skończę odwiedzać zaległe wątki, bo wyspać to ja się muszę. Jutro muszę ostro wziąć się za wysiew warzyw, bo jak nie to w grudniu będę zbierać
jutro ma być 22 st. ciepła i zastanawiam się czy nie wstać wcześniej i popracować przed upałem, bo organizm jeszcze nie przyzwyczajony do takich temperatur. Wszytko zależy o której dzisiaj skończę odwiedzać zaległe wątki, bo wyspać to ja się muszę. Jutro muszę ostro wziąć się za wysiew warzyw, bo jak nie to w grudniu będę zbierać
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Dziewczyny, z tymi marketowymi cebulami, to jest tak, że niestety często nie zgadzają się odmiany z etykietką. Dlatego przy zakupie trzeba się skoncentrować na wyborze najdorodniejszych cebul. O tej pozimowej porze wszystkie kwiateczki wyglądają pięknie, jakiego by nie były koloru!
Agnieszko - i znalazłaś?
Agnieszko - i znalazłaś?
- pelagia72

Marysiu - Ambo
To żarłoki jedne niedobre
Na wszelki wypadek wsadzam jednak w koszyki i doniczki
Wczoraj poszłam po ziemię do rozsadzenia pomidorów i przywlokłam przecenione z 15 zł na 2 -3 zł żonkilki takie chyba właśnie, jak piszesz
Marysiu krakowska
My też nie lubimy pracować w upał, lepiej w chłodzie jednak.
Cieszę się, że jest ciepło, ale czasem tak osłabiająco jakoś
No właśnie ja też powinnam jak najszybciej wysiać warzywka, na razie tylko sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę i jarmużyk mam w szklarni.
To dopiero drugi weekend był nasz bez śniegu.
Jedno ognicho z trawy i liści uczyniłam, reszta czeka.
Małgosiu
Te stonczakowe cebulki z jakby ekskluzywnej serii, właśnie wcześniej mi się wszystkie zgadzały ,kolorystycznie przynajmniej. Bo to mnie najbardziej denerwuje, może się odmiana nie zgadzać ale kolor musi, a nie jak 16 pomarańczowych zamiast różowych lilii na pastelowej rabacie
Małgosiu znalazłam
i sumienie mam spokojne
Pisałaś o łopatkach i innych gadżetach w Stonce, byłam, widziałam, zakupiłam.
Z. mój wyraził zdziwienie, że tak mało narzędzi i obrzeży nabyłam
Dziś troszkę kolorków z balkonu i domu - zdjęcia ze wsi w telefonie bez kabla i w aparacie na inspekcji

Cebulica wykopana patykiem przy nasypie kolejowym.

Trawa cytrynowa - dwie sadzonki się ino ostały

A tu letni już akcencik

Pomidorcy.

Zdobyczne żonkilki.
To żarłoki jedne niedobre
Na wszelki wypadek wsadzam jednak w koszyki i doniczki
Wczoraj poszłam po ziemię do rozsadzenia pomidorów i przywlokłam przecenione z 15 zł na 2 -3 zł żonkilki takie chyba właśnie, jak piszesz
Marysiu krakowska
My też nie lubimy pracować w upał, lepiej w chłodzie jednak.
Cieszę się, że jest ciepło, ale czasem tak osłabiająco jakoś
No właśnie ja też powinnam jak najszybciej wysiać warzywka, na razie tylko sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę i jarmużyk mam w szklarni.
To dopiero drugi weekend był nasz bez śniegu.
Jedno ognicho z trawy i liści uczyniłam, reszta czeka.
Małgosiu
Te stonczakowe cebulki z jakby ekskluzywnej serii, właśnie wcześniej mi się wszystkie zgadzały ,kolorystycznie przynajmniej. Bo to mnie najbardziej denerwuje, może się odmiana nie zgadzać ale kolor musi, a nie jak 16 pomarańczowych zamiast różowych lilii na pastelowej rabacie
Małgosiu znalazłam
Pisałaś o łopatkach i innych gadżetach w Stonce, byłam, widziałam, zakupiłam.
Z. mój wyraził zdziwienie, że tak mało narzędzi i obrzeży nabyłam
Dziś troszkę kolorków z balkonu i domu - zdjęcia ze wsi w telefonie bez kabla i w aparacie na inspekcji

Cebulica wykopana patykiem przy nasypie kolejowym.

Trawa cytrynowa - dwie sadzonki się ino ostały

A tu letni już akcencik

Pomidorcy.

Zdobyczne żonkilki.
- Maska

- Kontakt:
Ale śliczne brateczki! Miałam rano zacząć ogrodowanie a tu siły marne, powoli idzie mi rozkręcanie
Bób zamoczony więc musi być posadzony, może jednak się zmobilizuję, bo wieczorem możliwe są opady, to miałabym darmowe podlewanie. A jak ognicho rozpalę to może pierwsza kiełbacha na ognisku będzie! No to znalazłam motywację
Bób zamoczony więc musi być posadzony, może jednak się zmobilizuję, bo wieczorem możliwe są opady, to miałabym darmowe podlewanie. A jak ognicho rozpalę to może pierwsza kiełbacha na ognisku będzie! No to znalazłam motywację
- pelagia72

Marysiu
Właśnie żałowałam, że ziemniaczków nie wrzuciłam w to liściaste ognicho
Żar trzymał do nocy
Właśnie żałowałam, że ziemniaczków nie wrzuciłam w to liściaste ognicho
Żar trzymał do nocy
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Też mi te cudne brateczki w oko wpadły, polowałam na takie, ale u nas na wsi wybór ograniczony, to choć błękitne sobie kupiłam... A słonecznik to sama od ziarenka hodowałaś? 
- Maska

- Kontakt:
Ogniska nie było bo wiało jak diabli momentami! a obok nieużytek i mogłabym wieś puścić z dymem 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Iris 'Katharine Hodgkin' troszkę większy od pozostałych, bo to krzyżówka dwóch innych gatunków. Poczytałem sobie wczoraj, że to plenna odmiana i potwierdzam.
Marka Orinoko nigdy nie poznałem ale będzie w mojej pamięci, jak długo będą u mnie 'Katharine Hodgkin'
Też dostałem kilka takich doniczek narcyzów jak Twoje zdobyczne
Przestały zdobić w doniczce i miały być wyrzucone. Przygarnąłem 
Marka Orinoko nigdy nie poznałem ale będzie w mojej pamięci, jak długo będą u mnie 'Katharine Hodgkin'
Też dostałem kilka takich doniczek narcyzów jak Twoje zdobyczne
- pelagia72

Pat
Z brateczkamy
chytrze kombinowałam - gotowiec do powieszenia, Z. się nie zdenerwuje, że miejsce na rozsady zabieram no i ampla mi się przyda.
Twoje są bardzo ładne
W tym roku postanowiłam na tym poprzestać, jeśli chodzi o bratki, bo szybko padają ,gdy jest ciepło. Do towarzystwa wykopanych z gruntu tulipanów powsadzam białe ; stokrotki, sasankę, żagwin i gęsiówki. Słonecznik od Z.
Marysiu
Trudno, lepiej ocalić wieś niż obżerać się na zgliszczach pieczonym wurstem
Mi też do śmiechu nie było, gdy paliłam trawę i liście, w siedlisku prawie wszystko z drewna, moment, nieuwagi i koniec...Musiałam stać z grabiami przy stosie i pilnować.
Jacku
Szkoda, że Marka nie poznałeś bo to na prawdę świetny gość i dużo wspólnych tematów byście mieli
Facet w kwiaciarni chciał mi więcej odsprzedać, ale nie mam miejsca na balkonie.
W doniczkach jest mnóstwo cebulek.
Żonkile w ogóle drogie są, zwłaszcza na sztuki.
Gdzieś w którymś z mijanych miasteczek widziałam ozdobny pas na rondzie z miniaturowych żonkilków właśnie, w Gdańsku też na rabacie między pasami ruchu.
A w Gdyni zaszaleli w tym roku ( zawsze mają ciekawie zaprojektowaną zieleń miejską) obsadzili donice kolorowymi jaskrami, a na Skwerze Kościuszki porobili takie fajne górki z trawy z kępkami stokrotek - naturalne i bezpretensjonalne Tobie Jacku by się podobały.
Twoje są bardzo ładne
W tym roku postanowiłam na tym poprzestać, jeśli chodzi o bratki, bo szybko padają ,gdy jest ciepło. Do towarzystwa wykopanych z gruntu tulipanów powsadzam białe ; stokrotki, sasankę, żagwin i gęsiówki. Słonecznik od Z.
Marysiu
Trudno, lepiej ocalić wieś niż obżerać się na zgliszczach pieczonym wurstem
Mi też do śmiechu nie było, gdy paliłam trawę i liście, w siedlisku prawie wszystko z drewna, moment, nieuwagi i koniec...Musiałam stać z grabiami przy stosie i pilnować.
Jacku
Szkoda, że Marka nie poznałeś bo to na prawdę świetny gość i dużo wspólnych tematów byście mieli
Facet w kwiaciarni chciał mi więcej odsprzedać, ale nie mam miejsca na balkonie.
W doniczkach jest mnóstwo cebulek.
Gdzieś w którymś z mijanych miasteczek widziałam ozdobny pas na rondzie z miniaturowych żonkilków właśnie, w Gdańsku też na rabacie między pasami ruchu.
A w Gdyni zaszaleli w tym roku ( zawsze mają ciekawie zaprojektowaną zieleń miejską) obsadzili donice kolorowymi jaskrami, a na Skwerze Kościuszki porobili takie fajne górki z trawy z kępkami stokrotek - naturalne i bezpretensjonalne Tobie Jacku by się podobały.