Róże Annes 77-część 3-ta miłość jest wieczna:)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże Annes 77-część 3-ta miłość jest wieczna:)

Post »

Maju cudowna wczoraj była pogoda,miło się pracowało:)
Cafe szkoda,ale poczekam jeszcze,Gosia pisała,że czasami może odbić z miejsca szczepienia.Nawet Asahi może nie pomóc tak biedaczysko zmarzła.Masz rację,że wielkokwiatowe nieźle marzną.Znów wczoraj przyglądałam się Chopinowi-czarny straszy z daleka ;:14
Jak tak dalej pójdzie przerzucę się na rabatówki i tyle ;:124
Powiedziałam sobie,że jak zakwitnie mi magnolia ta pierwsza co ją posadziłam jak tylko kupiliśmy działkę to stawiam procenty ;:1

Oliwko oby tak było,czekam na nią,zaczęłam wątpić,że to nie magnolia,a jakaś podróba marna.

Atko fajnie,że się zaopatrzyłaś w nawozy,a zwłaszcza mączkę,podsypiemy podlejemy i kwieciem się obsypią (ale mam marzenia) ;:170

Lemuś ten pąk na fotce właśnie jest mniej włochaty niż pąk u Galaxy i dlatego miałam wątpliwości,ale jak twierdzicie,że na pewno będzie kwiat to ja Wam wierzę ;:108 Zatem oczekuję i kibicuję dalej mojej magnolii :uszy
Cafe tak się z niej cieszyłam,a ona mi taki numer odwala, dobrze,że powojnik na balkonie odbił,bo już całkiem bym się załamała ;:131

Ewuś no tak się na nią nastawiłam,że trzy razy w Lidlu byłam i wreszcie znalazłam,ludzie nie biorą,bo nie wiedzą co to jest ;:224
Dzięki za odpowiedź ile tego sypać pod krzaczek,moja mamcia pod warzywka tez chciała spróbować,mówi,że będzie miała duże marchewy ;:108 Jeszcze pytanko,a gdzie można go dostać w Niemczech tez w Lidlu?

Jule Ty zasypałaś kurzajczym ,a te wióry też nieciekawie pachną ,więc działanie podobne raczej ;:218

Lemuś jeden raz teraz sypniemy,bo to jest nawóz długo działający ,dzisiaj sypnę,bo znów jadę na działkę.
Wodę włączą mi dopiero 1 kwietnia,wożę ze sobą baniaki z wodą.
Wczoraj zasiliłam Rh Magiczną Siłą,bo jeden z nich mizernie wyglądał ;:108

Dzięki,że wpadliście ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nawoze tylko raz, tak na start ale u mnie wszystko dobrze rosnie - oczywiscie o ile mrowy mi sie do czegos nie dobiora :evil: a pozniej juz sobie odpuszczam z nawozeniem, bo za duzy busz mi sie robi.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Aniu trochę mnie nie było a już taaaakie zaległości. Widzę, że szalenstwo edenowe ogarnęło Cię na maxa. Nie dziwię się, bo to wyjątkowa róża ;:167 Wiosna pełną parą, u mnie forsycja nie jest jeszcze w tak zaawansowanym stadium. Bardzo przykro mi z powodu Cafe. dzięki Tobie dowiedziałam się o tej mączce rogowej w lidlu. Właśnie oglądam na ich stronie - takie opakowanie 2,5 kg wystarcza na cały ogród? Muszę jeszcze poczytać o tym nawozie bo nie wiem o nim za wiele, może też jeszcze się wybiorę do lidla. Mają też specjalny nawóz do róż, ale mam już Substral Osmocote dla róż. nie wiem, czy w tym wypadku jest sens kupować mączkę rogową. Co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - z Cafe jeszcze trochę poczekaj - może odbije z miejsca szczepienia.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Tak, w Niemczech też w Lidlu ją dają :)
Często jest przeceniona na 3-4 Euro, ludzie nie kupują bo nie wiedzą co to jest :lol:
Sypię mączką garść pod każdy krzak wiosną i mieszam z podłożem. Pod warzywka i owoce też można ;:108
Wióry rozkładają się powoli i dawkują azot przez cały sezon. To taki nawóz ogólny.
Oczywiście później wiosną aplikuję roślinom dawkę specjalistycznych nawozów (do róż, powojników, rh itd...) w zależności od gatunku. Nawóz do róż jak najbardziej będzie potrzebny, bo ma niezbędne mikroelementy i więcej fosforu i potasu potrzebnych do obfitego kwitnienia. ;:215
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule ja też zasilam raz,jestem ciekawa czy rzeczywiście pomoże moim roślinkom mączka rogowa ;:224

Camelio fajnie,że wpadłaś,zapraszam częściej :wit Eden mnie zauroczył i nie odpuszcza,nic na to nie poradzę:)
Cafe czekam na nią na choćby jeden malutki znak,że żyje ;:173 Jeden worek mączki już opróżniłam na róże i piwonieni ezły zapach ma ten nawóz:) Ja najpierw kupiłam nawóz do róż,bo myślałam,że nie znajdę mączki,a jak ja zobaczyłam to kupiłąm dwa worki.
Nie tylko do róż,ale do wszystkich roślin możesz go stosować także nie zmarnuje się ;:224

Gosiu czekam i czekam i wyglądam ;:224 Nie mogę odpuścić,a niech sobie stoi ta uparciucha,mam nadzieję,że jej się odwidzi i wypuści oczko ;:108

Ewuś dzięki za objaśnienie i za informację o Twoich poczynaniach w nawożeniu,to bardzo cenne wskazówki ;:196

W sobotę byłam na działce,no można powiedzieć,że posprzątane,liście wygrabione,rabaty oczyszczone ,wzięłam się za dokończenie rabatki różanej tzn obłożyłam kamieniami i wysypałam korę.Później chcę dołożyć byliny...
Tak to teraz wygląda

Obrazek

Może i jestem nieodpowiedzialna i będę potem żałować gorzko,ale musiałam przyciąć kilka róż,wypuszczają już oczka i trochę je podcięłam ,a forsycja tak u mnie wygląda

Obrazek

Tulipany coraz większe

Obrazek

Hiacynty

Obrazek

Larissa już po przycięciu...

Obrazek

Pashmina ;:167

Obrazek

Kardynałek zielony ;:224

Obrazek

Sasanka włochata...

Obrazek

Bez

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Aniu ostatnio mam trochę czasu więc wpadam i czytam, a że nie zawsze mam coś ciekawego do powiedzenia to siedzę cicho. Pashmina bardzo ciekawa, tak mi teraz przez myśl przeszło, że chyba już kiedyś czytałam o niej tu na forum, jako Pompon Flower Circus.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Camelio tak było głośno o Pashminie czyli Pomponie ;:108 Czekam na nią z niecierpliwością ;:65
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cacanie wysprzatalas ;:63 Teraz czekac tylko az sie zazieleni i mozna tak zyc :wink:
Sasiadkowa forsycja w takim samym stadium, to jeszcze 2 dni i juz bedzie zolto - tak ze 2 dni w ta czy z powrotem :wink: Ja swoje ciachnelam juz w zeszlym tygodniu i sie udalo, bo pogoda piekna i cieplo, tak ze spoko.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julcia no to mnie pocieszyłaś z ciachaniem....u mnie dzis nad ranem -2 stopnie i szron na szybach auta brrrr ;:124
Myślisz,że dwa dni tylko zostało do zażółcenia forsycji? Martwię się trochę,bo na onecie w pogodzie na 16 dni pokazują u nas w nocy - 6 stopni za parę dni ma być...w marcu jak w garncu to powiedzenie się sprawdza w 100% ;:108
Zaczęłam kichać,prychać,oby się tylko nie rozłożyć,dziś na wieczór czosnek będę pożerać :uszy
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie przymrozkow nie zapowiadaja juz od dluzszego czasu a nawet jak pisza, ze bedzie 0 to u mnie bedzie 2. Dzisaj tez tak bylo.
Sasiadkowa forsycja na pewno za chwile, bo juz z okna widze zolta poswiate, to ras-raz i bedzie calkiem zolto - tym bardziej ze na razie ma pieknie swiecic slonce, to ja dogrzeje.
A z drugiej strony, juz ciachnelas czyli po ptakach i nie ma sie co denerwowac, co ma byc to bedzie.... a dobrze bedzie ;:333
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Aniu jakie czyściutkie rabatki. Trawniczek też jak malowany.
U mnie trawa jeszcze brązowa, więc ogólnie jest szato i buro.
Muszę więcej iglaków dosadzić, bo o ile latem zielono tak dopóki liście się nie rozwiną -u mnie jest tak smutno.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ania, u Ciebie wiosna, co tam taki przymrozek -2 C, widać, jak przyroda reaguje. :heja
Pashmina ;:167 , trzymam kciuki niech się ładnie sprawuje ;:215 Ja też się dorobiłam w weekend, teraz trzeba się kurować. :;230
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Rabatka różana bardzo elegancko się prezentuje ;:63
Ile tam masz róż?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule wiem,że już po ptakach jakby co,dwadzieścia róż przycięłam,a reszta nadal straszy ;:14 Pewnie,że dobrze będzie ;:138

Maju no tak to jest tu słoneczko,tam wiaterek i kłopot mamy,dziś zakupiłam w aptece tabletki z beta-glukanem takie uodparniające :?

Oliwko dziękuję,na tej rabacie jest około 9 róż,nie sadziłam zbyt gęsto bo wiadomo,że jak sie rozrosną (mam nadzieję) to przez płot do sąsiadki przejdą :lol:

Lemuś trawka nie za ciekawa,wyłysiała trochę :;230 Iglaki od drogi mnie oddzielają,ale druga część płotu tam planuję wiklinę ale dopiero za rok.

Dzisiaj dostałam potwierdzenie z Multifiori o wysłanej przesyłce z clemkami. Ale się cieszę :heja
Ale najbardziej cieszę się z pergoli pod Elfe i Perennial Blue,którą jutro mi zamontuje mój wujek :heja
Nareszcie te dwie róże nie będą zaglądać do sąsiadów. Dosadzę też tam clemki,myślałam,żeby obok Elfe dać Polsh Spirit,a z boku Perennial jakiegoś białasa dosadzić....

W tym roku czeka nas jeszcze remont zewnętrzny jednej ścianki altanki oraz wylanie tarasu z betonu...
Lubię jak coś się dzieje,jak prace idą,jak mój zakątek się zmienia na lepsze ;:170
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”