Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Bardzo ciekawe pozycje przeczytałaś. Jutro pierwszy dzień wiosny ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Izo, to prawda czasem trudno zdecydować się na konkretny projekt i wychodzi czasem misz - masz. Trzeba się pilnować. Ja postanowiłam się trzymać planu, na nowej rabacie.
Czy kupowałaś może w Kordusie magnolie? Ceny mają przystępne , ale nie wiem jak z okazami. W mojej szkółce dość drogo i mimo, że odłożyłam nie zdecydowałam się....A zależałoby mi na kwitnącej....
Pozdrawiam K.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszku :wit , hop, hop, gdzie jesteś?

Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku tak zdrowotnie jak i ogrodowo.

pozdrawiam ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja uwazamm, że najtrudniejszą rzeczą jest zaprojektowanie ogrodu dla siebie.
Chcemy mieć wszystko. Rzadko kto potrafi trzymać się sztywno wyznaczonego kursu.
Chociaż może wielcy projektanci to potrafią?
Mnie najłatwiej zrobić coś dla kogoś. Bo nie myślę emocjonalnie, ale racjonalnie.
Na zimno ustalam co będzie pasowało do czego, ile czego posadzić, gdzie.
U siebie bardzie bazuję na zasadzie chcę mieć wszystkie rośliny świata.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Oj Gosia Gosia. U ciebie to chyba nie uleczalne :;230
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, przeczytaj PW :D
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Witaj imienniczko po zimie. Widzę, ze temat rzeka się tu u Ciebie wije, ja też często zmieniałam coś w ostatniej chwili, projekt projektem a życie swoje.
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam w wiosenne, choć zimne przedpołudnie!

Melduję,że oprysk Promanalem zrobiony w całym ogrodzie!
Zaczęłam porządki na rabatach ? zrobiona jakaś jedna trzecia.
Ogród wygląda szaro-buro i ponuro. Mimo,że wyszło mnóstwo krokusów i tulipanów, kwitną tylko niektóre krokusy. Kwiaty jakieś mniejsze niż zwykle...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyszły zamówione pnącza ? powojniki i przywarka. Na razie stoją w kartonie, może za parę dni je posadzę. Boje się,że jeszcze za zimna ziemia i w ogóle.

ALEKSANDRA2323 ? wiesz, Olu, czasem jak zacytujemy wyrwane z kontekstu fragmenty wypowiedzi, możemy zagubić sens wywodu. Poza tym moją intencją nie było podawanie jedynie właściwych rozwiązań, ale raczej przykłady pewnych koncepcji, nawet kontrowersyjnych opinii, dla zaciekawienia potencjalnych czytelników.
Zresztą każdy widzi przecież wokół siebie co innego, podobnie w książce ? ja zwróciłam uwagę na rzeczy dla mnie nowe czy kontrowersyjne, Ty być może znalazłabyś tam coś zupełnie innego.
Tak, jak napisałaś : ?najwyraźniej sami musimy przepracować proponowane rozwiązania i wyrobić sobie własne zdanie.?
Po kilku latach widać już efekty nasadzeń, można się cieszyć dokonaniami. I poprawiać ! Ja ciągle marzę,że nastąpi moment końca sadzenia, a rozsądne forumki mnie uświadamiają,że nigdy nie ma końca.
A jeśli nie ograniczają naszej inwencji twórczej zasady projektowania, to czynią to możliwości finansowe...

KLAMBER ? tak już teraz będzie, Robercie! Wiosenne porządki pochłoną wszystkich.
U mnie też trochę przemrożeń, na roślinach sadzonych jesienią, mimo osłonięcia włókniną.
A Twoje przemarznięcia są na tych nowych roślinach?
Resztki lodu jeszcze są !
Zaskoczyłeś mnie,że już tyle żab u Ciebie. Ja też zaczełam porządkować rabaty, przycinać zeschnięte, zeszłoroczne byliny. Znalazłam przy tym dużo biedronek.

Obrazek

SOCZEWKA ? warto przeczytać tę książkę, Moniko. Mnie też się podoba ta myśl ? wierzę,że takie podejście gwarantuje stworzenie ogrodu z klasą. Ale podobnie jak Ty,mam kłopoty z wcielaniem tej zasady w życie. Jesienią wpadłam na doskonały, jak mi się wydawało, pomysł stworzenia łuku nad mostkiem ze splecionych gałęzi wierzby mandżurskiej. Wszystko zmontowałam, zrobiłam konstrukcję i byłam z siebie bardzo dumna. Potem przyszło otrzeźwienie ? za dużo naćkanych atrakcji w tym miejscu ! I wszystko usunęłam.

DANIO ? ja też chcę zrobić szczepionki mikoryzowe w tym sezonie, Dorotko.
Czytałam,że w naturalnych warunkach rośliny współpracują z takimi grzybami w sposób naturalny. Ale ponieważ kupujemy sadzonki w jałowym podłożu, trzeba je wprowadzać w ogrodzie sztucznie. A warto , bo bardzo wzmacnia to rośliny.

RENIM ? podobno piękno tkwi w oku patrzącego, Reniu! Każdy z nas ma inną wizję pięknego ogrodu, więc każdy szuka nieco innych wskazówek w książkach. I każdy wybierze inne pomysły. Przecież w typowym ogrodzie wiejskim masa różnorodnych roślin rośnie obok siebie i efekt jest wspaniały. Za to w japońskim jest to niedopuszczalne (podobno Japończycy mawiają,że ogród jest piękny, jeśli już nic nie można z niego usunąć...)

RIANE ?... więc można sobie zaplanować ?rozkoszny bałagan? , Agatko! Ważne,żeby być szczęśliwym w swoim ogrodzie, prawda..?
Jakoś zupełnie mi umknęło,że są pigwowce kwitnące na biało... A sprawdziłąm, są w nowym katalogu szkółkarzy. Teraz będę kombinowała,żeby znaleźć dla takiego miejsce.

DAFFODIL ? wiesz, Asiu, myślę,że dla amatora nie ma znaczenia czy projekt i plany ma na papierze czy po prostu w głowie. Każdy ma swoje metody. Ja próbuje planować na papierze, ale zwykle i tak poprawiam już w ogrodzie. Ważne wydaje mi się,żeby w ogóle mieć ogólną wizję ogrodu ? jego charakteru, stylu, podziału przestrzeni.
Jak tam Twoje świerki? Zrobiłaś oględziny korzeni? Mam nadzieję,że je uratujesz. Jest szczególnie przykre, kiedy umierają drzewa...

APRIL ? trzymam kciuki za Twojego tamaryszka, April!
Kiedy tylko mam wolna chwilę, pracuję w ogrodzie. Sporo zrobione, ale jeszcze mnóstwo przede mną. Masz rację,to też są uroki sporego ogrodu. Na brzegi strumyka wolę nie patrzeć... Zostawiam go na koniec.
Na razie tylko porządkuję rabaty ? usuwam zeschnięte badyle, opadłe, nie rozłożone liście, wyrywam już pojawiające się chwasty. Potem trzeba to wszystko nawieźć. Cięcia już zrobione.

Obrazek

Obrazek

SOSENKI4 ? mam trochę problemów domowych, Sosenko, i stąd moja nieregularna obecność na forum. Ale jakoś trzeba sobie radzić, dzięki za życzliwość.
Podziwiam Twoje rozsądne podejście do ogrodu ! Jeśli drzewa i krzewy troche urosną, zacienią glebę i będzie mniej przesychała. Czy stosujesz jakieś ściółki?
U mnie też masa gałęzi idzie do ogniska. Co prawda, potem popiół wykorzystuję,ale można przecież ścinki rzucić na rabaty. Też myślę od dawna o rozdrabniaczu, ale ciągle spada na dalsze miejsce na liście zakupów...

Szyszki zbieram (ale tylko w swoim ogrodzie)! I rozsypuję na rabaty pod iglaki.
Bardzo się cieszę, Sosenko,że rozmawiacie w moim wątku ? przecież po to on jest! Wszyscy na tym skorzystają .

[IZA] ? lubię wszystko, co związane z ogrodem, Izo! I wszelkie prace w ogrodzie i odpoczynek i sam jego widok także . Czytam, co tylko mogę na ten temat, oglądam wszelkie możliwe programy , chociaż nie ma tego dużo. No i ,oczywiście, każda rozmowa na tematy ogrodowe jest wielka przyjemnością.
Przedwiośnia nie lubię, mimo,że niesie nadzieję. Ogród jest wtedy najbrzydszy. Patrząc nań, aż nie mogę uwierzyć,że odrodzi się w cudnej zieloności i bujności.

To się nieśmiało pojawia zieloność ? przywrotnik i nie wiem co...

Obrazek

Obrazek

MAGENTA - oj, masz rację , Kasiu, że odnalezienie wizji własnego ogrodu nie jest łatwe..! Może się to wiąże z ogólną trudnością odpowiedzenia sobie, czego się w życiu pragnie tak naprawdę..? Ja bardzo długo szukałam swojego ogrodu. Nie każdemu to potrzebne... Ale ja nie potrafię działać po prostu - spontanicznie, na luzie, improwizując... Więc po pierwszym okresie sadzenia bez zastanowienia , kiedy poczułam,że ogród to będzie dla mnie coś ważnego, musiałam po prostu znaleźć wizję swojego idealnego ogrodu. Poszukiwania długo trwały, ale teraz już wiem, czego chcę. Trochę gorzej z realizacją, ale się staram.
Czasem zazdroszczę takim osobom, jak Margo ? która wie,że kocha wszystkie rośliny i chce je mieć u siebie i to Ją uszczęśliwia.
W Kordusie magnolii nie kupowałam, więc nie wiem, jak z tymi sadzonkami u nich. Ale inne krzewy były ok.

MARGO2 ? masz rację, Gosiu,że zaprojektowanie ogrodu dla siebie bardzo utrudnia zaangażowanie emocjonalne. Trudniej kierować się względami racjonalnymi u siebie.
Chociaż absolutnie nie chcę mieć wszystkiego i wielu roślin nie wyobrażam sobie w moim ogrodzie (np. jukki czy lawendy ) - tych, które chciałabym mieć jest wystarczająco dużo, żeby stanowiło to problem !
A przecież są nie tylko rośliny ! A to rzeźba, a to donica, łuczek, pergola, fontanna, suchy murek, bagienko, a może grota..?
Na szczęście względy finansowe wymuszają rozsądek w kwestii budowy altan, murów, wgłębników czy innych elementów architektonicznych, więc chociaż z tym nie ma problemu.

WANDA7 ? dziękuję, Wandziu! Jak to dobrze mieć przyjaciół na forum.

IZABELL12 ? miło mi z powodu Twojej wiosennej wizyty, Izabelo. Ogrodnictwo i projektowanie to rzeczywiście niewyczerpane tematy ! Wszystko się zmienia ? pory roku i klimat .Nasze upodobania i możliwości. I teorie również. Dlatego rozmowa na te tematy zawsze jest zajmująca.
A my mamy zapewnioną radość, płynącą z naszej pasji.
I masz rację,że często to , czego nie zweryfikuje rozsądek, zweryfikuje życie.

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszku dziękuję za gościnę u Ciebie. Czuję się zaszczocona. Odpowiadasz na każdego, nawet najgłupszego posta. Uważam się za amatora ogrodniczego- czytając wszystkie Wasze Posty Ogrodnicy ;:180 .
Dopiero raczkuję- przenosząc to na wiek dziecięcy- pierwsze "rozsądne nasadzenia jesienią, mimo, że mieszkam na swoim miejscu 7-my rok. Wcześniej brak kasy i zainteresowania otoczeniem (wielki żal) nie powodowały zainteresowania ogrodem. Teraz wiem, że pomysł a nie kasa decydują o sukcesie.
Cieszę się jak nowonarodzone dziecko z tego, że Ktoś poważnie odpowiada na moje posty, no i cieszę się, że bierzesz pod uwagę moje pomysły nasadzeniami ;:138 .

Ważne, że lód nie poczynił wielkich szkód w "białym salonie" ;:138 ;:138 ;:138 . Planuję coś na Twój wzór "białego solonu", ale jak to bywa z podróbkami, daleko mi do ideału, jaki Ty stworzyłaś Tamaryszku.

A tak w ogóle,to czuję się tu u Ciebie naprawdę super, bo traktujesz mnie na równi z innymi- zaawansowanymi ogrodnikami ;:180 ;:180 ;:180 , mimo, że nawet nie pokazuję swojego kawałka ziemi. Jesteś super Tamaryszku ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj , witaj wiosennie :)
Z zaciekawieniem przeczytałam Twoje prezentacje książek o tematyce ogrodowej - jak zawsze warto do Ciebie zajrzeć ,by dowiedzieć się czegoś mądrego . A literatura tego typu jest zawsze cenna.
A przy okazji pooglądałam wiosnę w ogrodowych zakątkach ! I mam pytanie - u Ciebie widzę sporo TULIPANÓW. Są takie zdrowe, grubiuśkie. Zauważyłam ,że moje mają wiotkie listki, długie już , a cienkie jakieś ... Co im może być ? czy posadziłam je za głęboko ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie zaczęłam ściółkowanie, wcześniej tego nie robiłam i przegrywałam walkę z chwastami, taraz sypię korę i zbieram szyszki (pod swoimi sosnami w ogrodzie i na nieużytku 2 działki dalej też planuję).
Wymyśliłam zakup rozdrabniacza gałęzi, ale chyba pieniędzy braknie i znów nic z pomysłu nie będzie :-(, a przydałby się oj przydał.
Widok strumienia rzeczywiście niezbyt ładny, ale jak potem w lecie miło na niego patrzeć. A jak biały salonik? Wszystko ocalało zlodowacenie czy ... :-( nawet wolę nie myśleć.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Tamaryszku, czekałam na wieści z Twojego ogrodu - dobrze wiedzieć, ze powoli gości w nim wiosna i możesz spokojnie zacząć prace porządkowe po ciężkiej zimie. Stałe obserwuje efekty Twojej pracy, zczytuje z ciekawością ogrodowe opowieści i czekam na kolejne wiosenne relacje. Mam nadzieje ze biały ogród wraca do życia, a Tobie dopisuje dobry nastrój :uszy wszystkiego dobrego ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tamaryszku, piękne te Twoje krokusiki, moje niestety jeszcze nie kwitną. A mój tamaryszek chyba nie da rady. Już wszystkie krzewy razem z nim kupione puszczają listki, migdałek ma mnóstwo kwiatów - boję się że zmarznie więc zabezpieczyłam pudłem. Niestety tamaryszek śpi. Kiedy powinien zacząć coś puszczać? bo może panikuję.
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Witaj Iza, Patrzyłem co to ten promanal, nigdy go nie stosowałem, czy długo go stosujesz i czy widać efekty? Chwalisz się już zakupami, ja jak Ci Mówiłem nic nie kupuję, ino tylko się wymieniam. Z tamtego roku mam ponad 40 doniczek a co było bez już wsadziłem, jedne na miejsce a nie które byle gdzie aby zadołować, teraz będę kombinować gdzie co ulokować. To co przywiozłem w grudniowej wymiany bez doniczek to będzie lipa. Wszystkie pigwy zmarzły może odbiją z karpy ale kiedy mi urosną, miały po 1,5 m i już owocowały. Jeśli odbiją to wywalę je i tak, pójdą kiedy na wymianę lub sprzedaż, a ja pojadę po drugie . Cypryśnik błotny też wygląda kiepsko, miłorząb zmarzł ale widać że żyje może coś z niego będzie, platan też mi się nie podoba ale na razie gałęzie ma mokre. To co miałem w doniczkach już rośnie, najbardziej trawy, nie które miskanty mają po 10 cm. Z tego co rosło to na razie za wcześnie by coś mówić, na pewno zmarzła forsycja ale w jakim jest stanie nie wiadomo. W szkółce nie zauważyłem strat, jedynie trzmieliny zgubiły liście ale mam nadzieję że pójdą jak się ociepli. Nastawiłem dużo dereni 5 odmian i wszystkie już mi się ukorzeniły mają wielkie liście i już kwitną. W ten w weekend strasznie nabałaganiłem, obcinałem tuje i drzewka. W sobotę przewalałem kompost do 23, zacząłem o 16, dla tego bo zastosowałem Emy ich nie można stosować gdy jest słońce, tylko wieczorem i w nocy lub w deszczowe dni. W deszcz to na pewno bym się za to nie brał ale w nocy to nie ma problemu, a że mam 3 wywrotki liści to dłużej nie mogłem czekać kompost mi jest potrzebny. Na razie przerobiłem połowę, z resztą będę walczyć po Świętach, otwarte EMy można przechowywać przez 30 dni. Podobnokompost po miesiącu będzie gotowy, jestem bardzo ciekawy jak mi to wyjdzie. Wysyp żab miałem olbrzymi ale już towarzystwo się wyniosło. Biedronek też było w liściach jak grabiłem. Nie bądź zła na maila ale myślę że mnie rozumiesz, jak się robota przewali to się odezwę. Napisz jak tam u Ciebie epoka polodowcowa. Na Twojej działce pewnie susza bo moje bagno ładnie obeschło. :wit
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Tamaryszku jakbyś miała chwilkę to zaglądnij do mnie, proszę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”