Agave - agawa
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Agave - agawa
Najmniejszy przymrozek i wszystko stracisz, wiec wstrzymaj się jeszcze, albo na noc zabieraj do domu.
ania1590
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tomek, do samego żwiru ją włożyłes, czy to tylko posypka?
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucy - posypka. Pod żwirem jest pół na pół (żwirku i ziemi z gliną), bo już jakiś korzonek toto miało. Ale jakby nie miało, to w samym żwirku byłoby chyba ok? Bo ponoć tak się najlepiej ukorzeniają (kaktusy w każdym razie, nie wiem jak inne sukulenty)?onectica pisze:Tomek, do samego żwiru ją włożyłes, czy to tylko posypka?
- onectica
Ja zawsze wrzucam do samego żwirku i jest ok.
Jak masz pod żwirem podłoże, to trzeba trochę inaczej (ostrożniej) podlewać, niż w samym żwirze.
Jak masz pod żwirem podłoże, to trzeba trochę inaczej (ostrożniej) podlewać, niż w samym żwirze.
- tom_ek
Dzięki, będę o tym pamiętać. A może lepiej będzie ją (po raz trzeci) przesadzić, do bardziej mineralnego podłoża?
- onectica
Spox, da radę, tylko uważaj na podlewanie. Tym bardziej, że taka posypka utrudnia raz: ocenę wilgotności podłoża, bo nie widac, a dwa: wysychanie podłoża od góry. Dlatego ja osobiście nie lubię takich posypek.
- tom_ek
Dzięki raz jeszcze. Kwestii posypki nie rozwijam, bo raz (niechcący) spowodowałem w innym wątku dyskusję na ten temat; jak się okazuje są wady i zalety posypki, oraz dwie szkoły - żwirkowców i bezżwirkowców
.

- onectica
Zawsze zostaje jeszcze trzecia opcja - zeolit ;)
Tez mi się sprawdza, a plus ma taki, że jest 'cieplejszy' od żwiru, co ma znaczenie pod koniec sezonu przy roślinach stojących na zewnątrz.
A forum w końcu po to jest, żeby wymieniać poglądy
Tez mi się sprawdza, a plus ma taki, że jest 'cieplejszy' od żwiru, co ma znaczenie pod koniec sezonu przy roślinach stojących na zewnątrz.
A forum w końcu po to jest, żeby wymieniać poglądy

- tom_ek
Lucyno, dopytam Cię jeszcze o ten zeolit, ale wieczorem, bo teraz praca wzywa.
Ja jednak jeszcze poczekam z nimi bo faktycznie jak złapie przymrozek to mi wszystko zniszczy.
- onectica
Jacek, a co ta szklarnia taka mała - ledwie kilka okazów się tam mieści 

- tom_ek
Lucyno - poczytałem trochę (niewiele) o zeolicie i tak: prezentuje się lepiej niż żwirek kwarcowy, ale jest od niego znacznie droższy. Ponoć świetnie absorbuje wodę, więc podłoże powinno szybciej przesychać. I jest, jak piszesz, cieplejszy. Ale - czy on aby nie jest zasadowy?onectica pisze:Zawsze zostaje jeszcze trzecia opcja - zeolit ;)
Tez mi się sprawdza, a plus ma taki, że jest 'cieplejszy' od żwiru, co ma znaczenie pod koniec sezonu przy roślinach stojących na zewnątrz
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tomek nie jestem przeciwnikiem zeolitu ani innych wynalazków typu lawa czy jeszcze coś innego ale jestem przeciwnikiem niepotrzebnych wydatków . Na pewno dobrze zrobisz jeśli zamiast tego użyjesz zwykłego gruboziarnistego piasku , piasek poza rozluźnieniem dostarcza też pewnych b. ważnych pierwiastków.tom_ek pisze: Lucyno - poczytałem trochę (niewiele) o zeolicie i tak: prezentuje się lepiej niż żwirek kwarcowy, ale jest od niego znacznie droższy.