Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale się ubawiłam! Myślałam, ze tylko ja jestem taka szurnięta, ze jeżdżę po polach i lasach z łopatką :lol: Mam całkiem sporo roślin przytarganych z różnych nieużytków. Niestety to nie zawsze dobrze się kończy :( Kiedyś posadziłam sobie fiołki leśne. Do dziś wyrywam siewki i przeklinam dzień, w którym je wykopałam. Całą jesień wydobywałam z ziemi delikatne rwące się korzenie dorosłych okazów, z których jak głowy smoka odrastały nowe rosliny.
Twoja wyka wysiewa się w dużych ilościach i też potrafi zachwaścić ogród, ale ją znacznie łatwiej usunąć. Za to kocanka jest bomba!
Bardzo podoba mi się ten słonecznik! Jest nie mniej fascynujący, niż ten czarny kosmos :D
A moje, leniwe, jakoś się nie śpieszą, żeby zakwitnąć i nawet nie wiem jakie będą. Chciałabym, żeby jeden chociaż był taki jak Twój :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fantastyczne kwiaty Karolino .Słonecznik bardzo mi się podoba .Ja wysiałam miniaturki ale porosly (nie wszystkie oczywiście) 1,5 metrowe .Miałam im robić zdjęcia dziś bo "fajne miniaturki" .A tu wichura dzisiejszej nocy wydarła je z korzeniami :cry: Trudno.
Wracając do Twoich kwiatów. Śliczny aster, czy to pinokio?
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Izo, jak widzisz jest więcej takich wariatów biegających z łopatką :lol: Ale wykę musiałam wysiać własnoręcznie, bo sama nie chciała się wysiać :? Widocznie to miejsce i ziemia niespecjalnie jej odpowiadają.

Barbarko, bardzo mi żal Twoich słoneczników! :cry: Moje na szczęście jakoś już kilka wichur przetrwały, może dzięki temu, że z jednej strony zasłania je ściana domu.
No tak, obiecałam sobie, że będę notować sobie nazwy odmian nowych kwiatków, a nie wiem czy mój aster to pinokio... :oops: :(

Kilka fotek z dzisiaj:
- pierwszy kwiat wilca - nie wiedziałam, że będzie taki wielki :shock: , dla porównania kawałek mojej łapki :wink:
- razem z lnem ładnie kontrastuje - na pierwszy rzut oka wygląda to jakby ktoś upuścił w kwiaty lnu niebieską chusteczkę :D
- pierwszy liliowiec! ;:1 Zeszłoroczny nie chce kwitnąć :( , a ten był posadzony wiosną jako malutka sadzoneczka i proszę! :D Drugi tegoroczny też się szykuje ;:65

Obrazek Obrazek Obrazek

Tu proszę o identyfikację, dostałam od znajomej, która nie wie co to :? :wink: Czy nie jest to czasem kopytnik? Jeśli tak, to chyba do cienia z nim, co? :)

Obrazek

A z tymi roślinkami mam zmartwienie ;:145 - perukowiec wygląda jakby się szykował na jesień, liście mu się jakoś tak niezdrowo przebarwiają. A klonikowi się listki zwijają, nie wiem czy to jakiś szkodnik (nic tam nie widać), czy czegoś mu brakuje :cry: Może ktoś wie jak mogę im pomóc?

Obrazek Obrazek

Na koniec bukiet róż (na jednej gałązce!) dla wszystkich odwiedzających! :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Karolinko, to w doniczce to kopytnik - masz rację. :lol: Ja mam go w półcieniu a nawet nie wiadomo skąd rośnie mi w szklarni przez cały rok. Wystarczy, żeby miał wilgotno, to zniesie każde warunki. Poza tym jest nie do zabicia - już kilkakrotnie wyplewiłam go w szklarni a ciągle odrasta. Jest roślinką wiecznie zieloną, ale ma niepozorne kwiatki ukryte pod listkami, więc raczej nadaje się jako roślina zadarniająca a nie ozdobna.
Co do klonu to wygląda to na oparzenia słoneczne a nie jakąś konkretną chorobę. Mój klon też ma takie pojedyncze skrętki na liściach, ale zawsze był zdrowy, więc mogę się mylić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Grażynko za identyfikację!
A klon rośnie w półcieniu, a nawet głębokim półcieniu, że tak powiem. Słońca ogląda naprawdę niewiele. :( A może on się tak długo przyzwyczaja, posadziłam go jakieś 2-2.5 miesiąca temu. A perukowiec? On chyba powinien właśnie być na słońcu, prawda?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Karolinko liliowiec jest śliczniutki. :D

Jeśli chodzi o klon palmowy, to nie lubi on pełnego, prażącego słońca.
Może przeczytaj sobie wypowiedzi Anku (fachowiec od krzewów i drzew) na temat klonu palmowego. Ja też mam nienajlepsze doświadczenia z tymi drzewkami (krzewami).

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... on+palmowy

Natomiast perukowiec lubi słońce, nie powinien jeszcze się przebarwiać, może ma za sucho, albo jakaś choroba grzybowa go dopadła?
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Karolinko,
zajrzałam do Ciebie i widzę, że masz problem z perukowcem.
To najpewniej choroba grzybowa, a te bordowo-listne odmiany są na na nią bardzo wrażliwe. Popryskaj jakimś środkiem przeciwgrzybowym, zwracając szczególną uwagę na to, aby oprysk pokrył też spodnią część liści i gałęzie. Ja bym nawet popryskała ziemię pod krzewem.
Zrób to jak najszybciej, bo u mnie kiedyś dwukrotnie coś takiego się przydarzyło i musiałam ciąć całe gałęzie; liście schły bardzo szybko.
Ale też nie martw się, bo odbijają od głównej łodygi, tyle że znów trzeba czekać, aż krzew nabierze ładnego wyglądu.

Teraz pochwały. Masz śliczne rośliny :lol: :lol:
Połączenie chłodnego, niebieskiego koloru wilca i czerwonego lnu jest niesamowite!
Ogromnie mi się podoba. No i jeżówka biała, bardzo ładna. Niedługo będzie niezła kępa! Ja mam jeszcze czarną jeżówkę, bezpłatkową - po prostu koszyczek i czarny, mocno wypukły środek. Lubię takie dziwadełka.
Bardzo mi się u Ciebie podoba ;:31
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Grzegorz B

Post »

Karolinko, wilec piękny. Ja też mam taki. Czy twój będzie miał tylko taką barwę czy to jest mix kolorów. Bo ja mam mix i muszę, przyznać, że pięknie się prezentuje gdy kwitnie. U mnie każdym rankiem jest coraz więcej kwiatów.

A ten liliowiec faktycznie fantastyczny.

A klonik, jeżeli od poparzenia. To dobrze, gorzej jakby go jakaś choroba dopadła. Ja swój ze słońca przenisłem w półcień. Jak na razie radzi sobie całkiem dobrze, choć troszkę zzieleniał :D
Grzegorz B

Post »

chatte pisze:Ale się ubawiłam! Myślałam, ze tylko ja jestem taka szurnięta, ze jeżdżę po polach i lasach z łopatką :lol: :D
Ja też należę, do takich osób :wink:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Karolino, aż się rumienię. Niby już byłam w twoim ogrodzie a dlaczego nie widziałam tych wszystkich wspaniałości.Pewnie gdzieś tam wychwalałam się przed tobą czego to ja nie mam, a u ciebie tyle wspaniałości. Powiedz, gdzie ty to mieścisz, mówiłaś, że masz mały ogród?
Jeżeli będziesz zmieniać zawód, to broń Boże nie na murarkę tylko na ogrodniczkę. Najlepiej nie zmieniaj, pozostań przy swoim. Jak ci idzie ta praca z łopatą i kielnią? A co z rękoma, utrzymasz jeszcze smyczek?
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilu, dziękuję za porady i link, poczytam sobie chętnie, ale jutro, bo dziś jestem już tak zmęczona, że nie przyswajam nowych informacji ;:219 Przeczytałam gdzieś, że klon palmowy nie znosi ciężkiego, wilgotnego podłoża, a u mnie może czasem takie być :(

Aniu, również dziękuję! Trochę mnie przestraszyłaś z tą chorobą grzybową ;:202 , ale pewnie masz rację :( A perukowiec miał cyt. "nie przysparzać problemów początkującym ogrodnikom" :? No ale jak się zachciało bordowego... W poniedziałek pędzę po coś przeciwgrzybowego.
Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba! Nie wiedziałam, że istnieje czarna jeżówka! :shock:

Grzesiu, wilca mam tylko niebieskiego, ciekawa jestem kiedy się pokaże następny kwiatek. To znaczy w ogrodzie jest jeszcze fioletowy, wysiany przez moją Mamę (oczywiście zakwitł wcześniej :? :wink: ).
Naprawdę nie wiem jakim cudem ten klonik mógłby się poparzyć, on naprawdę stoi w zdecydowanym półcieniu, chociaż faktycznie tak to wygląda :(
Witamy w gronie łopatkowców! :wink: Może trzebaby założyć jakieś stowarzyszenie? Kto chce być prezesem? :D

Krysiu, rośliny u mnie muszą się chyba czuć jak sardynki w puszce :wink: :lol: . Ciągle próbuję organizować jakieś dodatkowe miejsce, ale jak już wykorzystam te pomysły, które mam teraz, to... hm, powiem tylko, że wieszanie prania tak czy inaczej będzie utrudnione :wink:
Z kielnią bardzo mi się spodobało (bardzo twórcze zajęcie :) ), ale efekty... no cóż... pokażę dopiero jak posadzę tam roślinki, bo na razie się wstydzę :oops: W każdym razie rodzina dworuje sobie ze mnie równo, moje dzieło zostało już nazwane basztą/studnią/nagrobkiem :lol: , a ma to być po prostu niewielka podwyższona rabatka. A co do smyczka... przyznam, że od paru dni nie sprawdzałam czy go jeszcze utrzymam :oops: , ale w końcu są wakacje :D Ale masz rację, muszę trochę uważać...
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Ha, jak tobie spodobało sie z kielnią to i ja" kobieta pracująca" chyba spróbuję. Mam też takie miejsce, gdzie to narzędzie powinno być użyte. Do tej pory nie miałam odwagi spróbować, no może gdybym miała czasu w nadmiarze to już wzięła bym sie za murarkę. Mam taką wykopana studnie, obudowaną krzywo ustawionym betonowym kręgiem i muszę z tym coś zrobić. Mężowi to nie przeszkadza, a zresztą on o każdej nowej pracy mówi, że się na tym nie zna, ale to ma być tak i tak i tak / zna sie na uczeniu chociaż sam tego nie umie - były nauczyciel/. Chciała bym na tym miejscu zrobić małą kaskadę, muszę jakoś zdobyć fundusze na pompkę i trochę łupanego kamienia bo same polne otoczaki chyba nie wystarczą.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ach, o kaskadzie to już nawet nie marzę, to chyba dopiero w niebie (jeśli będę grzeczna :wink: ).
Powiem szczerze, jeśli nie miałaś nigdy do czynienia z kielnią (jak ja dotąd), to może się jeszcze zastanów :wink: . Ja się narobiłam jak nie wiem i wyszło mi coś takiego (no, pokażę w końcu):

Obrazek

:oops: :oops: :oops: Chyba jednak nie zostanę murarką :wink:
Moja wizja była trochę... no, hm, bardziej estetyczna. Ale jak przesadzę tam moje ziółka, to mam nadzieję, że jakoś nabierze to urody.

Ale ambicja mnie nie opuszcza, teraz wzięłam się za tynkowanie domu ;:112 Uwielbiam wakacje! :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Bravo,bravo,bravssimo Karolino.!!!!
Jest git!!! A Ty The best!!!! :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jesteś FANTASTYCZNĄ kobietą, wlasnoręcznie wymurowałaś swoje marzenie. BRAWO!!!!!
Przyjdą roślinki, tynk nabierze patyny i będzie O.K. ;:138
A mnie w związku z Twoim murkiem przyszedk szalony pomysl do głowy,a gdyby tak ponaklejacz sensowną mozajkę z kawalkow plytek dobranych kolorystycznie. Widziałam tak robione stoliczki i ozdabiane donice w zachodnim piśmie ogrodniczym :twisted: :twisted:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”