magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

Dziewczyny, o jakiej Annabeli piszecie? Nie mogę doczytać?
Ogrodowe też u mnie w niełasce.
Kupiłam drzewiastą Annabelkę i Tardivę. Przynajmniej mam pewność, ze kwitną.
Zaraziłaś mnie piwoniami ;:223 Teraz szperam po sklepach w sieci i szukam. I tyle mi się podoba ;:224
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten sklep internetowy też znam, ale teraz traktuję jako stronę do pooglądania sadzonek. Podobno ktoś z moich znajomych zamawiał hortensje i dostał spore sadzonki, ja przy sadzonkach derenia Elegantissimy się nacięłam, 16 zł/sadzonka, przyszły przycięte, a patyczki cieniutkie, słabo rozkrzewione. Chyba musiały to być młodziutkie sadzonki? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Justynko :D
O tutaj jest taka Hortensja drzewiasta ,ponoć jakaś kuzynka Anabelli ,ale różowa :shock:

http://www.futuregardens.pl/hortensja-d ... pirit.html

A to bardzo dobrze ,że zaraziłaś się Piwoniami -będziemy mogły na spółkę sprowadzać rosliny ...np. zza oceanu ;:224 i dzielić przesyłkę na pół :D
Co ,myślisz ,że do tego nie dojdzie??? :;230
---------------------------------------------------------------------------------

Agatko :D Z jednej strony bardzo lubię kupować ze szkółek przez internet ,ale
z drugiej nie robię tego często :? Zdziwiłam się wielokrotnie widokiem sadzonki -na niekorzyść...

W Kokoszkach w Dendronie "na żywo"kupowałam rewelacyjne Anabelle za 6 zł! Dawno u nich nie byłam,
no bo ten sezon był bardziej budowlany ,ale już powoli się rozkręcam ;:138
Oni mają duży wybór roślin -lubię tam zaglądać.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Takiego Meyera na pieńku kupiłaś? Ponoć zabójczo pachnie.....
Takiego na pieńku... i tak mi się spodobał, że jeszcze poleciałam po takiego bez pieńka... Pachnie bardzo ładnie, słabo powtórzył kwitnienie w lipcu, liście stracił po pierwszej mroźnej nocy. Formę nie szczepioną widziałam ogródku w najwyżej położonej wsi na Słowacji... nazwa umknęła... Musi być więc mocarny... tyle, że miejsce szczepienia to pięta achillesowa..
Za to lilak Miss Kim, który bardzo mi się podobał.... okazał się wydzielać zapach, który dla mnie był nie do zniesienia... On... no... śmierdział mi po prostu.... I to z daleka!
magdala

Post »

Iza
Czy masz może jakieś zdjęcie takiego Lilaka w porze kwitnienia? Ze swojego czarodziejskeigo ogrodu, oczywiście :D

Piszesz ,że opadły mu liście po pierwszych mrozach - ale w sumie lubię ładnie ukształtowane gołe gałęzie ,a bzy mają fajne kształty...

Tak samo jestem przekonana do jabłonek ozdobnych ,które mam na starej działce - posadzę takie co najmniej dwie i to gdzieś od frontu.
Po opadnięciu liści całe są obsypane mini-jabłuszkami. Wygląda to bardzo uroczo :D
Chociaż mam podejrzenie ,że dobra forma moich działkowych jabłonek ma źródło w gliniastej ziemi ,którą ponoć takie drzewka lubią.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co sądzicie o posadzeniu takiego pięknego wiązu?
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... =3&nazwy=2

Kto ma to drzewo w swoim ogrodzie ? Sprawia jakieś trudności ? niesamowicie mi się podoba... :D
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O posadzeniu tego cudownego wiązu sądzimy, że trzeba go posadzić :wink: Ja już nawet posadziłam! Mój póki co się przypalił, jak wszystko u mnie, ale to pewnie dlatego, że trafił do mnie wprost z tunelu, przynajmniej taką mam nadzieję :wink: Najładniejszy egzemplarz, jaki widziałam, ma Romek w swoim ogrodzie...Jest to raczej bezproblemowe drzewo...Tylko trzeba się starać kupić je jak najwyżej zaszczepione...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

magdala pisze: ...Co sądzicie o posadzeniu takiego pięknego wiązu?
... niesamowicie mi się podoba... :D
Madziu, :wink: mnie też ten wiąz się podoba. Miałam też na niego ochotę, ale jak już miałam okazję go kupić, to okazało się, że już nie mam dla niego miejsca. :lol: Myślę, że da sobie radę u nas. Jakby jeszcze udało się pod nim wygospodarować coś na kształt altany .... ;:224
:wit
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Kontakt:

Post »

Witaj Madziu

w naszym wątku prosiłaś o zdjęcie igieł jodły kalifornijskiej, bardzo proszę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Igły są niebieskawe i bardzo miękkie, praktycznie nie ogołocają się od środka.
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
magdala

Post »

artam pisze:O posadzeniu tego cudownego wiązu sądzimy, że trzeba go posadzić
Marto :D Bardzo lubię tak zdecydowane odpowiedzi :uszy
Zaraz ruszam do ogrodu Romka na " przeszpiegi" :wink: Drzewo jest wspaniałe!

Krysiu :D U mnie na szczęście miejsca baardzo dużo :D Myślę ,ze jednym z lepszych miejsc na poszukiwania tego wiązu to
ogrodnictwo Frank . Widziałam u nich bardzo zadbane drzewa.

Mariolu :D Witaj w moim wątku :wit
Bardzo dziękuję Ci za zdjęcia jodły - czy miała jakąś konkretną nazwę ,odmianę? Czy po prostu szukać jodły kalifornijskiej?
W jakich szkółkach się zaopatrujesz ?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Chyba nie mam zdjęć lilaka... Fotki poglądowe ale takich nie szczepionych są u Asi 0809 i EwyF.
Wiąza mam - nawet rośnie w piasku.... Uroczo kwitnie wiosną... lubią go glistki wszelkiego autoramentu.... tej jesieni złapał grzyba.... Tiaaaaa.... Ogólnie bezproblemowy.... Troszkę się m@upię bo ogólnie to fajne drzewo...
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Kontakt:

Post »

Madziu, nie wiem, gdzie jesteś zlokalizowana. My w rejonie Trójmiasta, najczęściej kupuję w Dendronie (Rumia) i na targach na Polance Redłowskiej, na Kolinkach, w Rnku (Grajmy w zielone), czasem w ogrodnicywie przy rondzie w Chwaszynie.
Co do jodły; mam jeszcze karteczkę zdjętą z sadzonki, jest tylko napis Abies concolor.
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
magdala

Post »

Iza :D
Chciałam sobie zobaczyć tego lilaka nawet takiego nieszczepionego :D

A wiąz ...cóż- każdego gryzie jakiś robal :wink:
Tak mi się podoba , że jest w pierwszej trójce drzew na liście obowiązkowej ;:109

-- N 13 lis 2011 21:56 --
Padawan Collies pisze:Madziu, nie wiem, gdzie jesteś zlokalizowana. My w rejonie Trójmiasta, najczęściej kupuję w Dendronie (Rumia) i na targach na Polance Redłowskiej, na Kolinkach, w Rnku (Grajmy w zielone), czasem w ogrodnicywie przy rondzie w Chwaszynie.
Co do jodły; mam jeszcze karteczkę zdjętą z sadzonki, jest tylko napis Abies concolor.
Mariolu :D Jeszcze raz dziękuję -jestem zlokalizowana tak jak Ty :D tylko na drugim końcu :wink:
Czy Wasz Dendron to ta sama firma ,co w Kokoszkach? Ta sama nazwa ogrodnictwa-bardzo lubię tam kupować .

Już nawet wiem gdzie mogłabym posadzić taką Jodłę. Podczas prac koparkowych na początku budowy,
kopara zahaczyła o sosnę i ją wyrwała . To jest miejsce od ulicy ,takie "reprezentacyjne" ,a w dodatku stamtąd nie będzie zbyt zacieniała
ogrodu i domu.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, plany, plany, plany ;:224 I tak miłośnicy ogrodów spędzają jesień i zimę.
Fajnie, ze zaczynasz od ram ogrodu, czyli większych nasadzeń.
Wiąz piękny. Lilaki też lubię. Nie dziwię się, że obowiązkowe.
Swego czasu, gdy mieszkałam bliżej miasta, byłam częstym kupującym w Kokoszkach. Kilka moich roślin stamtąd pochodzi.
magdala

Post »

klarysa pisze: I tak miłośnicy ogrodów spędzają jesień i zimę.
Tak..... Teraz również zaczęłam buszować w sklepach z nasionami.... ;:224
Wszak już od lutego można wysiewać :tan To już niedługo.

W wątku Ani-Andowan napatrzyłam się na Miłki wiosenne i zwariowałam... coś bajecznego.
Nigdzie jednak nie mogę znaleźć sadzonek . W jednym internetowym sklepie mają nasiona.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbuję na razie ułożyć rabatę z tego czym dysponuję. Myślę o ognistej. Żółcie, pomarańcze i czerwienie. Trochę się tego nazbierało w różnych kącikach i nie za bardzo pasuje. W jednym miejscu może być energetyczne. Przeglądam pisma, nasadzenia forumowe, internet. Coś tam się kluje. Będę rysowała.
W nasionkach niestety nie jestem dobra :oops:
Też podziwiam takie różne małe drobiażdżki wiosenne. Szukałam ranników.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”