Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
Bardzo dobry termin,nie trzeba będzie mrozić domownikóe tem.12 stopni w mieszkaniu 

Najlepszym sposobem wyleczenia się z rozsady kapustnych na parapecie jest wysiew.
-
- 1000p
forumowicz
Ja wysieję w marcu,mam chłodne pomieszczenia.Ty sam uprawiasz jakies kapustne?

Ostatnio tylko kapustę pekińską jako poplon. W tym roku przypomnę sobie uprawę niebieskiej kapusty bo u mnie dużo surówki z niej jemy.
Rozsada oczywiście z targu, bo szkoda parapetu na 20 szt kapusty.
Rozsada oczywiście z targu, bo szkoda parapetu na 20 szt kapusty.
-
- 1000p
A jaką odmianę planujesz? I kiedy chcesz wysiać?
Chyba Bristol. Wysiew w lipcu. W tym przypadku rozsada własna.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie, zauważyłem kilka postów i jest tam napisane o produkcji rozsady w temperaturze ok. 10*C. Dlaczego w takiej niskiej temperaturze ma przebywać i czy nie może normalnie stać na parapecie w domu?
Pozdrawiam Paweł
-
- 1000p
Paweł kilka postów wyżej forumowicz bardzo trafnie to napisał:) Kapucha i inne z tej rodziny w domu się powyciągają jak nic...
Czy to się komuś podoba czy nie :
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warz ... p451561663Niezmiernie ważnym czynnikiem w produkcji rozsady jest również utrzymanie właściwej temperatury. W nocy powinno to być około 12 st. Celsjusza, a w dzień 16 ? 18 st. Celsjusza.
Kiedyś gdy jeszcze mieszkałem na pomorzu zachodnim,dowiedziałem się, że nie ma potrzeby w warunkach działkowych silić się na produkcję rozsady. Nasiona kapusty( po 2-3 nasiona) wysiewamy w odpowiednim rozstawie bezpośrednio na miejscu przeznaczonym do uprawy kapusty.Po wschodach usuwamy zbędne roślinki i po sprawie.Od tej pory w taki sposób siałem kapustę i pięknie wyrastała.Oczywiście ten sposób jest dobry dla działkowców, gdy nie uprawiamy dużej ilości kapust. 
Taki sposób siania kapust nadaje się do kapust późnych: zimowej ,włoskiej .czerwonej.

Taki sposób siania kapust nadaje się do kapust późnych: zimowej ,włoskiej .czerwonej.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja sąsiadka sieje w ten sposób kapustę.Tzn.punktowo po kilka nasionek.Jak sadzonki są spore to je wtedy przerywa zostawiając po 1 szt.Resztę rozdaje takim jak ja lub wyrzuca.A ma poletko około 5 -arowe z kapustą.
Fajny sposób, wypróbuję go z brukselką, brukwią i kalarepą.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
A w jakim terminie najlepiej siać kapustę bezpośrednio do gruntu? Mam zamiar poeksperymentować w ten sposóbjanhel41 pisze:Kiedyś gdy jeszcze mieszkałem na pomorzu zachodnim,dowiedziałem się, że nie ma potrzeby w warunkach działkowych silić się na produkcję rozsady. Nasiona kapusty( po 2-3 nasiona) wysiewamy w odpowiednim rozstawie bezpośrednio na miejscu przeznaczonym do uprawy kapusty.Po wschodach usuwamy zbędne roślinki i po sprawie.Od tej pory w taki sposób siałem kapustę i pięknie wyrastała.Oczywiście ten sposób jest dobry dla działkowców, gdy nie uprawiamy dużej ilości kapust.

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czytam Wasze posty i już nie wiem czy robić rozsadę czy siać do gruntu
Ale rzeczywiście, na jednen rządek to żal parapetu

Ale rzeczywiście, na jednen rządek to żal parapetu

-
- 1000p
Ja wysiałam wczoraj wczesną kapustę-jak tylko wzejdzie zabieram to do pracy do takiego pomieszczenia gdzie tem jest w gr.12-15 stopni w dzień