Tunel jaki kupić
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tunel
Miałam nie tak dawno tunel f-my B.
to coś podobnego. Niestety według mnie tunele z PCV są nietrwałe. Mieszkam w terenie gdzie dość często wieją wiatry i tunel stale trzeba było poprawiać. Teraz sprawiłam sobie tunel z metalowych rurek i jest bez porównania solidniejszy.
Pozdrawiam Maska
teraz mam taki kosztował dwa razy tyle ale i posłuży dłużej
usun, nieaktywny link, klepsydra, pomid.
to coś podobnego. Niestety według mnie tunele z PCV są nietrwałe. Mieszkam w terenie gdzie dość często wieją wiatry i tunel stale trzeba było poprawiać. Teraz sprawiłam sobie tunel z metalowych rurek i jest bez porównania solidniejszy.
Pozdrawiam Maska
teraz mam taki kosztował dwa razy tyle ale i posłuży dłużej
usun, nieaktywny link, klepsydra, pomid.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Vivat!
Juz o krok jestem od posiadania stelażu wojskowego.
Już kliknęłam na allooooo i w weekend mąż pojedzie odebrać.
Takie cacko:

Z jednej strony nie mogę dać drzwi, bo przy otwieraniu zarezerwują mi za dużo miejsca. Myślałam o opuszczanej, zrolowanej folii. A może macie pomysł na inne rozwiązania?
I czy taki tunel trzeba odczyścić (czym?) i pomalować? jaką farbą i jaki kolor?
Co myślicie o foliach MARMA (zielona, 4sezonowa)?

Juz o krok jestem od posiadania stelażu wojskowego.

Takie cacko:

Z jednej strony nie mogę dać drzwi, bo przy otwieraniu zarezerwują mi za dużo miejsca. Myślałam o opuszczanej, zrolowanej folii. A może macie pomysł na inne rozwiązania?
I czy taki tunel trzeba odczyścić (czym?) i pomalować? jaką farbą i jaki kolor?
Co myślicie o foliach MARMA (zielona, 4sezonowa)?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
U mnie jest malutki foliak, natomiast sąsiad ma szklarnię 4mx6m i wysokości około 2,5m, boki z okien z akcji wymiany na plastikowe, natomiast dach pokryty folią. Zauważyłem, że folię z dachu zmienia co 4 lata. Robota jemu samemu zajmuje pół soboty, gdy mu pomagam- nieco dłużej, bo więcej
trzeba wypić.
Nie wiem kiedy i czy w ogóle, ale jeśli będę decydował się na zastąpienie mojego małego foliaka na coś większego, to na pewno szklarnia mojego sąsiada będzie dla mnie inspiracją i wzorem.
Reasumując, na dach proponuję folię, a nie okna szklane.
Aha- przypomniała mi się odpowiedź mojego sąsiada, dlaczego nie dał na górę okien, tylko folię. Zawile tłumaczył i nawet dłuuugo mu to tłumaczenie zajęło. Wiadomo
, ale zapamiętałem, że mówił coś o gradzie i o rosnących w okolicach szklarni (a właściwie tuż obok) jabłoni i śliwce. Łatwiej mu załatać ewentualną dziurę kawałkiem folii, czy też wymienic nawet większy kawałek, niż wymieniac szybę. A i ryzyko jest mniejsze przy folii, gdy coś robi w szklarni i akurat wtedy spadajace jabłko wpada mu przez sufit.
Pozdrawiam.

Nie wiem kiedy i czy w ogóle, ale jeśli będę decydował się na zastąpienie mojego małego foliaka na coś większego, to na pewno szklarnia mojego sąsiada będzie dla mnie inspiracją i wzorem.
Reasumując, na dach proponuję folię, a nie okna szklane.
Aha- przypomniała mi się odpowiedź mojego sąsiada, dlaczego nie dał na górę okien, tylko folię. Zawile tłumaczył i nawet dłuuugo mu to tłumaczenie zajęło. Wiadomo

Pozdrawiam.
Slawgos ,a ten dach to ma dwuspadowy czy taki zaokrąglony jak tu gdzieś widziałam.Chodzi mi o łatwe i tanie rozwiązanie .Jeden mamy szklany i faktycznie od spadającej gruszki pękła szyba.
Jest to dach dwuspadowy. Cały dach, podobnie jak i boki zbudowany jest z ram okiennych, jedynie w tych na dachu zostałe wyjęte szyby i zastąpione folią.
Mam pytanie do osób które mają ten namiot wojskowy 5x4,7m. Jak kupywaliście na niego folie to jakie wymiary miała? 6 czy 8m szerokości? I ile długości? Bo moja czterosezonowa po 3 latach się już nie bardzo nadaje i nie wiem jaka ma byś. Może ktoś podać mniej więcej?
- BRZOSKWINKA
Ja będę kupować 6m / 9m + na szczyty. Jeśli namiot ma wysokość 2,5m to długość łuku jest ok. 7,85m.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
No faktycznie, wyraziłem sie mało precyzyjnie.GRANIA pisze:Tzn .najpierw zrobił szkielet dachu z tych okien i całość okrył folią czy każde okno osobno owijał folią ale wówczas byłby nieszczelny.

Najpierw wymontował szyby, następnie zamontował ramy okienne na dachu, wszystko poskręcał i na końcu całość przykrył folią.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku zakupiłam 2 namioty wojskowe co prawda musieliśmy je we własnym zakresie pomalowac i trochę rurki "poprostować" bo miały różną krzywiznę ale były bardzo tanie. W efekcie mam tunel 12m X 4,5mBRZOSKWINKA pisze:Juz o krok jestem od posiadania stelażu wojskowego.

Drzwi dorobił Mój Ślubny sam w oparciu o drewniana konstrukcję
Ja kupiłam o szerokości 12 metrów i z szerokości był pozyskany materiał na przód i tył a długość miała 13 metrów ale jak napisałam powyżej ja mam konstrukcję z dwóch namiotówArtexo pisze:Mam pytanie do osób które mają ten namiot wojskowy 5x4,7m.Jak kupywaliście na niego folie to jakie wymiary miała
- BRZOSKWINKA
Ja u siebie wyliczyłam 6/9 + 3/8 + 3/8. Z przesyłką jakieś 183zł. UV4.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- marion215
- 200p
- Od: 1 sie 2010, o 14:31
Witam. Po raz pierwszy M będzie robił foliak.Ma być z zespawanych prętów wymiary ok. 4m dł.x3m szerokości i 2,22 w szczycie.Mam problem jak policzyć ilość potrzebnej folii,jak obliczyć długość prętów, oraz jak zrobić przód i tył foliaka.Może to banalne pytania, ale proszę pomóżcie.