Cebula szalotka, perłowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cebula szalotka, perłowa
Wysadziłam do doniczki przez ciekawość,a teraz myślę,że może przesadzę ją do tunelu dodatkowo okryję włókniną,a następnie do gruntu,tylko czy ona tyle przeprowadzek przetrwa ?.W doniczce posiałam cebulę wczesną majkę,ale ta ze wschodami się nie śpieszy(może coś z nasionami),ponoć wegetacja 80 dni.Drugi tydzień już siedzi w ziemi,nasiona zaprawiane,może zaprawa opóżnia wschody?
Też mam nasienie szalotki, myślicie aby już wysiać do doniczek i na parapet?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak masz miejsce to siej.
Magda1975
Szalotka to cebula gniazdowa Szalotkę można uprawiać podobnie jak cebulę dymkę wysadzając ją wiosną lub jesienią. W porównaniu do cebuli zwyczajnej ma jednak nieco mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne, w związku z tym udaje się na gorszych stanowiskach i może zimować bez przykrywania. Ze względu na płytki system korzeniowy, szalotka wymaga częstszego podlewania, zwłaszcza na początku wegetacji.
Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych wartości odżywczych
Sam uprawiam tą cebulę na działce od kilku lat, podarował mi kilkanaście cebulek sąsiad, wykorzystywana jest w kuchni do różnych sałatek, a w okresie zimowym do uprawy na szczypior.
Oczywiście teraz wysadź ją wiosną do gruntu wiosną, aby korzystać ze szczypioru a jesienią zbierzesz cebulki do wykorzystania w różnych celach kulinarnych.Z posadzonej jednej cebulki otrzymasz jesienią kilka cebulek.
Szalotka to cebula gniazdowa Szalotkę można uprawiać podobnie jak cebulę dymkę wysadzając ją wiosną lub jesienią. W porównaniu do cebuli zwyczajnej ma jednak nieco mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne, w związku z tym udaje się na gorszych stanowiskach i może zimować bez przykrywania. Ze względu na płytki system korzeniowy, szalotka wymaga częstszego podlewania, zwłaszcza na początku wegetacji.
Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych wartości odżywczych
Sam uprawiam tą cebulę na działce od kilku lat, podarował mi kilkanaście cebulek sąsiad, wykorzystywana jest w kuchni do różnych sałatek, a w okresie zimowym do uprawy na szczypior.
Oczywiście teraz wysadź ją wiosną do gruntu wiosną, aby korzystać ze szczypioru a jesienią zbierzesz cebulki do wykorzystania w różnych celach kulinarnych.Z posadzonej jednej cebulki otrzymasz jesienią kilka cebulek.
Czyli teraz wysiać,wiosną wysadzić do gruntu?
magda1975
Pisałem w swoim poście o wysadzaniu cebulek szalotki wiosną. Natomiast jeżeli są to nasiona to również wiosną, na opakowaniu jest z reguły podany konkretny termin wysiewu nasion.
Rozumie ,że rozróżniasz pojęcie "Nasiona" i "Cebulki"
Z tego co pisałaś kupiłaś kilkanaście cebulek.więc wysadź je do gruntu wiosną aby je rozmnożyć i mieć do posadzenia na na następny rok.Z jednej posadzonej cebulki uzyskasz kilka cebulek, bo jest to cebula"gniazdowa".
Pisałem w swoim poście o wysadzaniu cebulek szalotki wiosną. Natomiast jeżeli są to nasiona to również wiosną, na opakowaniu jest z reguły podany konkretny termin wysiewu nasion.
Rozumie ,że rozróżniasz pojęcie "Nasiona" i "Cebulki"

Z tego co pisałaś kupiłaś kilkanaście cebulek.więc wysadź je do gruntu wiosną aby je rozmnożyć i mieć do posadzenia na na następny rok.Z jednej posadzonej cebulki uzyskasz kilka cebulek, bo jest to cebula"gniazdowa".
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaka odmiana szalotki ma łagodny smak? Czy mogę się kierować kolorem łuski?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Jeszcze nie spotkałam łagodnej szalotki, przy każdej płaczę jak przy normalnej cebuli, łagodne to są cebule sałatkowe Exhibition, Kelsae, Globo.
aria
Nie rozumie co wspólnego ma płacz ze smakiem
Nie rozumie co wspólnego ma płacz ze smakiem
Rozróżniam cebulkę od nasiona.Pisałam też że mam cebulki szalotki oraznasiona tej cebulki do wysiania.
seedkris
Według mnie odmiana Primalys jest łagodna w smaku, siałam ją w ubiegłym roku, większe cebulki jedliśmy, małe wysadzę na wiosnę.
W ubiegłym roku siałam bezpośrednio do gruntu.
Według mnie odmiana Primalys jest łagodna w smaku, siałam ją w ubiegłym roku, większe cebulki jedliśmy, małe wysadzę na wiosnę.
W ubiegłym roku siałam bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam, Feliksa