Maju to dla ciebie.to nie jest moja kompozycja wleiłam ją z ksiązki może ktoś będzie miał ochotę na zrobienie takiego oczka na balkonie.Ja mam kaskadę z dzbankiem wylewającym wodę własnego pomysłu w moim ogródku przyblokowym
Witam wszystkich w nowym sezonie czy już macie zaplanowane kompozycje roślinne na balkony, Ja w tym roku planuję kompozycję z kwiatów czerwono żółtych ,a jak bedą problemy z zakupem kwiatów to będzie różowoniebiesko fioletowy z nutką bieli i pomarańczu.
Mniej więcej wiem. Nie będę bawić się w " drobnicę", z wyjątkiem korytek. Reszta w dużych donicach po kila sztuk w każdej, grupowo: oleandry, lilie, fuksje mieszane, pelargonie stojące, bukszpan i to wszystko. Tak na oko z 7 dużych donic.
Ja na balkon to kypuję gotowe sadzonki, kiedyś siałam ale mi nie zbyt się udało to sianie roślinki były anemiczne i nie było efektów takich jak bym chciała.
Kwiaty na balkon od kilku lat kupuję w firmie Plankpol Zaborze /k Oświeńcimia oni się specjalizują w roślinach balkonowych. Częśc kwiatów też kupuję na targu u siebie. Sieję do doniczek jednoroczne do mojego ogróda cynie ,dalie jednoroczne, lwie paszcze, koleuski.to co mi się udaje wychodować.
Witam wszystkich zakreconych balkonowo
mam do sprzedania tanio kilka ksiązek o dekorowaniu balkonów roślinami w pojemnikach z których korystałam do tej pory, mam już ich w głowie . Spis jest podany w działe kupię sprzedam.pt. sprzedam tanio ksiązki zapraszam.
Ja już nie wytrzymałam i posiałam kobee. koleuski i szałwię omonczoną tak mnie łapy śwędziały.
Witam serdecznie,nie moge zalozyc wlasnego watku (musze doczytac "dlaczego"),ale chcialabym sie podzielic moimi doswiadczeniami balkonowymi.Ogladalam Wasze piekne zdjecia,ale w wiekszosci balkon to mily dodatek do ogrodu.Adresuje moje "wypociny"glownie do tych, ktorzy chca stworzyc namiastke ogrodu ,marzac o takim "prawdziwym".Moj balkon jest spory (20 m2),poludniowy.Ma to duzo zalet,ale tez wady.problemem sa w upalne dni "gotujace sie "korzenie.Swietnie rosna clenatisy w duzej skrzyni z pergola,tworza cien dla moich ukochanych hortensji.Bardzo dekoracyjnie wyglada trawa,handlowa nazwa "zebra",w zolte poprzeczne paseczki,roze,chociaz na dluzsza mete nie polecam.Hibiskus ogrodowy,no i nowe nabytki,polecane do donic i lubiace slonce to karlowaty lilak"palibin" i barbula u mnie "dark knigh".Szykuje sadzonki ketmi bylinowej (newhibiskus).z tymi ostatnimi nie mam jeszcze doswiadczen,lillak swietnie przezyl zime,czekam na kwiaty.Hortensje ,mimo slonca sa rewelacyjne,zacieniam je(pegola,markiza ,parasol).nie sprawdza sie u mnie doniczkowy bambus "bimbo",jednak za duzo slonca i chyba wiatru.Dla posiadaczy polnocnych balkonow rewelacja.Moim zdaniem bardzo wazny ,bez wzgledu na naslonecznienie jest drenarz.Na moim balkonie mieszka ok.20 donic.tez ,jak w kazdyn ogrodzie ciagle cos sie zmienia.Typowo balkonowych nie mam,nie moge powiesic skrzynek na balustradzie.W tym roku sprobuje posadzic wilce i jadalne kwiatki.Pozdrawiam wszystkich,byle do wiosny.alex
Magdalen ale cię śledzę czy skrzyneczce z pelargnią angielską masz więcej niż jedną sadzonkę Miałam taką w zeszłym roku rozrosła się owszem bardzo ładnie, ale aż taka to nie była
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago