Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)
Re: Ostróżka z nasion?
Czy jeśli moje ostróżki (kupione rok temu) do tej pory nie mają pąków kwiatowych to znaczy, że w tym roku nie zakwitną?:( W ogrodach u sąsiadów widzę, że zaczynają pokaz, a u mnie same liście...
Po ile sadzonek ostróżki wsadzać koło siebie żeby uzyskać taki półmetrowy krzaczor z burzą kwiatów ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Spinko, rozumiem, że te sadzonki to z tegorocznego siewu, czy to znaczy, że już za późno na wysiew nasion? Miałam zamiar dopiero wysiać w czerwcu...
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz jest właśnie odpowiednia pora na wysiew bylin - do zimy uda ci się wychodować duże i silne sadzonki, które zakwitną w przyszłym roku 

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
To chyba zależy od odmiany, bo wsadziłam dwa lata temu jedną i taka średnia jest, a jedna z tych sadzonych w zeszłym roku (niczym się nie wyróżniała i rosną w jednym miejscu) ma już ok 2 m wysokości i znacznie przekracza średnicą pól metra (w tym tempie do końca sezony zarośnie całą szerokość rabaty).Mineralka pisze:Po ile sadzonek ostróżki wsadzać koło siebie żeby uzyskać taki półmetrowy krzaczor z burzą kwiatów ?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Nie wiem jakie mam odmiany , niby kupowałam z kartkami - ale jedna różowa zaczyna kwitnąć i jest niebieska a druga niebieska chyba będzie biała bo pączki ma bielutkie
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- renzal
Ja po zakupach w BR mam już teraz ponad dwadzieścia.
Sześć z ryneczku, jedenaście z BR i cztery czy pięc z zeszłorocznych wysiewów. W tym roku tez wysiałam, ale jeszcze są dość małe.
Większość moich to niebieskie i granatowe, ale w ostatnich zakupach były tez fioletowe i białe (różowe są dla mnie troszkę drogie), a co do wysianych to się okaże....
Postaram się zrobić zdjęcia w tym tygodniu.

Większość moich to niebieskie i granatowe, ale w ostatnich zakupach były tez fioletowe i białe (różowe są dla mnie troszkę drogie), a co do wysianych to się okaże....
Postaram się zrobić zdjęcia w tym tygodniu.

Przepraszam, co to za skrót BR?:)
Czy udało Wam się dostać gdzieś nasiona ostróżki inne niż zwykła mieszanka niebieskich odcieni? Czy są w ogóle jakieś wyselekcjonowane do kupienia? Zależy mi na błękitnych, różowych, a boję się, że te z siewu będą głównie ciemnoniebieskie.
Czy udało Wam się dostać gdzieś nasiona ostróżki inne niż zwykła mieszanka niebieskich odcieni? Czy są w ogóle jakieś wyselekcjonowane do kupienia? Zależy mi na błękitnych, różowych, a boję się, że te z siewu będą głównie ciemnoniebieskie.
- renzal
BR to Bylinowy Raj.
Kupnych wyselekcjonowanych nie spotkałam. Zawsze mix. Czasem jakaś Forumka może poratować własnymi nasionkami.
Kupnych wyselekcjonowanych nie spotkałam. Zawsze mix. Czasem jakaś Forumka może poratować własnymi nasionkami.

Dzięki Renzalko
tez sie zastanawialam co to BR....wymyslilam ze Biedronka ..ale tam nie widzialam ostrozek
... nie znalam tej strony. Pokaz koniecznie zdjecia swoich ostrozek jak juz Ci zakwitna !

Pozdrawiam Ania
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne kwiaty, takie dostojne.
Dopóki nie trafiłam na ten wątek nie wiedziałam, że jedną mam u siebie.
Tak jak napisała poprzedniczka kilka postów wyżej, kupiłam ze dwa lata temu mała sadzonke no name. A dziś zajmuje około pół metra średnicy i ma 1,6m wysokości kilka pędów kwiatowych.
Dopóki nie trafiłam na ten wątek nie wiedziałam, że jedną mam u siebie.
Tak jak napisała poprzedniczka kilka postów wyżej, kupiłam ze dwa lata temu mała sadzonke no name. A dziś zajmuje około pół metra średnicy i ma 1,6m wysokości kilka pędów kwiatowych.
Pozdrawiam Paulina
- shanti
- 100p
- Od: 20 lip 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.Moja żona w tamtym roku posiała na wiosnę nasiona mix ostróżek. Do jesieni wyrosły ładne sadzonki. Wczoraj byłem na ogrodzie i zobaczyłem, że Nasze ostróżki pomału zabierają się do kwitnienia:)Szkoda tylko,że pogoda jest taka deszczowa.
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Kwiaty z ogrodu