Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu, co to za cudo -
Obrazek
pozdrawiam!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny, w 1998 roku kupiliśmy nadrzeczną łąkę, pierwsze czynności jakie wykonaliśmy ,to karczowanie nadrzecznych zarośli, by dostać się do brzegu rzeki, żar ogniska z palenia tych gałęzi, nie gasł przez dwa miesiące.

W następnym roku -1999 postawiłem domek letni , a jesienią ( w październiku) wykopaliśmy staw i wyrównali teren. Dopiero wiosną 2000 roku po wyrównaniu terenu posiałem trawę i rozpocząłem nasadzenia. Z tych wyliczeń wynika że kończę dziesiąty rok zagospodarowywania naszego" RANCZO NOKŁY".

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, być może że cebulka tej rośliny, trafiła do nas razem z cebulkami tygrysówki, bo rośnie wśród nich, a ja cebulki tygrysówki sadzę po kilka sztuk w jednym miejscu.

Niestety, nic nie udało mi się wypatrzyć na "święcie dyszla" w czwartek, było trzy stoiska z roślinkami, ale nic, cobym nie miał .

EWO- dziękuję za odwiedziny, na warzywniaku, już pełnia jesieni, całe szczęście że na pozostałej części ogrodu, stanowiącej większość , dominuje jeszcze kolor zielony. Na targu królowały przybory szkolne, roślinki, były w niewielkim wyborze,mam nadzieję że za tydzień będzie już więcej roślinek do wyboru.

ELU- dziękuję za odwiedziny, powierzchni trawnika, strzegę jak oka w głowie , ale i nie przepuszczę roślince, oczywiście jeżeli będzie interesująca. Plac centralny ( teren wokół klombu kwiatowego) , jest nie do ruszenia, ale krańce działki, zwłaszcza przy lesie będą modyfikowane.

Trawnik z pewnością dodaje uroku ogrodowi, zwłaszcza dużemu, ale jest bardzo wymagający i pracochłonny. Mimo tego warto się natrudzić by mieć piękny trawnik , zdobi ogród nie mniej niż najpiękniejsze rośliny.

KUBUŚ- dziękuję za kolejny spacer po naszym ogrodzie, nawozy stosuję, jak każdy w ogrodzie. Na warzywniaku stosuję tylko obornik ( popieczarkowy) i kompost powstały ze skoszonej trawy, na trawniku rozrzucam tylko nawozy sztuczne, wieloskładnikowe, typu polifoska, polimag, oraz w niewielkiej ilości nawozy azotowe ( mocznik,saletra amonowa)

Nawozy stosuję; naturalne, jesienią po zbiorach z warzywnika , są przeorane przed zimą, daję je przeciętnie co 3 -4 lata, sztucznymi nawozami zasilam trawnik i rosnące roślinki ( nowo posadzone i o niedużych rozmiarach) , I dawkę - wiosną gdy tylko zniknie śnieg i II dawkę w czerwcu, nie później niż do 10 lipca, później nie stosuję żadnych nawozów, by rośliny przygotowały się do zimy.

PYZIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie , według Forumowicza DROZD odwiedzającego nasz ogród 22 lipca tego roku jest to Lobelię lśniącą (Lobelia specjosa compliment ), kupiłem ją 1 lipca, tego roku, na cotygodniowym targu w naszym miasteczku, mogę stwierdzić że piękne ma kwiaty i długo kwitnie.

W ogrodzie jest bardzo sucho, zmuszony byłem wczoraj do pierwszego w trym roku podlewania trawnika, dzisiaj przybyło kolejne 10 km, w spacerze za kosiarką, mam nadzieję że wreszcie popada, bo jak na razie, zero opadów.

Dzisiaj przedstawię zdjęcia część naszych dalii, oprócz róż głównych roślin kwitnących teraz w ogrodzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Piękne zdjęcia Tadeuszu.
Sucho jest u nas też, trzeba podlewać bo szkoda roślin. Ja u nas posadzilam akurat tuje - żywopłot i cyprysiki/chyba/ takie ozdobne. Trawa na osiedlu jest wysuszona, zielony jest tylko mlecz

pozdrawiam i zapraszam
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Przepiękny ogród :D Czekam na więcej fotek z Twojego pięknego ogrodu :wink: Zapraszam do Siebie :wink:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Tadeuszu, od kilku dni pomalutku przeglądam Twoje wątki z lat poprzednich i chciałam odezwać się jak już wyczytam wszystko, ale jak zobaczyłam las pomidorowych bąbek po usunięciu niepotrzebnych liści, to nie wytrzymałam. Najpierw zdębiałam, później gwizdnęłam.

Jeśli ktokolwiek przegapił, to pozwolisz - podam LINK, bo to przepięknie wygląda.

U mnie nie ma ani pomidorów, ani żadnych innych warzyw, nad czym boleję, ale z braku miejsca, poświęciłam je w całości na kwiaty i krzewy, wychodząc z założenia, że wszelki artykuły "żywnościowe" mogę kupić, a relaksu wśród kwitnących roślin nikt mi nie da. Na tak małym obszarze musiałam niestety wybrać.

Szalenie podoba mi się to, w jaki sposób pokazujesz swój kawałek ziemi.
Widac że ogródek żyje i jest ważną częścią Waszej rodziny. Jest fantastycznie zadbany, ale nie sprawia wrażenia skansenu i obrazka tylko do oglądania.

Trawnik przyprawia mnie o palpitacje serca, bo mój jest bardzo zaniedbany i ma solenną obietnicę, że od wiosny będzie moim oczkiem w głowie.
Trochę mi wstyd, bo Ty masz kilometry koszenia, u mnie jedynie chwila, a i tak nie zawsze mam dla niego czas.
Dobrze że trawniki nie przeglądają forum ogrodniczego, bo mój na pewo by się wyprowadził do Ciebie ;)

Chylę czoła i idę oglądać dalej :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz pięknie kolorowo jeszcze u Ciebie ,chyba w tym roku nacieszyłeś się mieczykami bo bardzo długo Ci kwitły .
Ale już czuje się klimat jesienny .
Dziś dopiero dobrze u mnie popadało mam nadzieję że jeszcze opada .
Genia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO, KRZYSIU- dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie, nareszcie popadało i to dobrze popadało, mam nadzieję że susza już w tym roku do ogrodu nie wróci.

DAWIDZIE- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, zdjęć z naszego ogrodu mam dużo, ale staram się nie przekraczać możliwości hostingu za pomocą którego wstawiam zdjęcia na Forum.

MARTO- dziękuję za długi spacer po naszym ogrodzie, zdaję sobie sprawę ,że na obejrzenie tysięcy zdjęć znajdujące się na moich osobistych wątkach, potrzeba dużo czasu.

Pomidory, to specjalność naszego ogrodu, nie może ich zabraknąć, także i w tym roku. Jeszcze teraz, jest ich bardzo dużo, ale co najważniejsze, nic się nie marnuje. Oto najnowsze zdjęcia naszych pomidorów.

Wysokość szklarni w szczycie wynosi 3.50 metra, i większość pędów znajduje się tuż pod dachem folii, mimo że na dole ogłowione z liści i owoców pędy płożą się ponad ziemią.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nasz ogród jest duży, zmieszczą się w nim i warzywa , drzewa i krzewy oraz jest miejsce na duży trawnik, nie mówiąc o stawie. Fakt, pracy w takim ogrodzie nie brak, ale razem z żoną lubimy pracować w ogrodzie , a jak się lubi to co się robi, to jest to sama przyjemność.

Ogród jest dla naszej dyspozycji cały czas i my też dla ogrodu.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, mieczyki jeszcze kwitną, są to ostatki, ale i tak cieszą oko. Gdyby nie spadające liście z drzew, no i warzywnik, to u nas trudno by było mówić o jesieni, cześć kwiatów i krzewów powtarza kwitnienie i tylko susza dawała się w znaki. Dobrze że i u nas dość porządnie popadało, na szczęście były to spokojne opady, bez burz.

Obrazek
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea0a78f9f4b47e88.html]Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Tadeuszu :D
U Ciebie jeszcze i kolorowo...i zieloniutko...i pomidorowo.... :D :D :D
wcale nie widac braku wody....u nas też sucho :?
zobacz-taki kolorek ma budleja od Ciebie :D
Obrazek
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu dalie wspaniałe wprost, przepiękne kolory, cudowne odmiany, ta olbrzymia żółta :shock: bajeczna dosłownie, ma niesamowity kwiat :shock:
Pomidory prezentują się rewelacyjnie, ależ urodzaj, pewnie i na przetwory na całą zimę wystarczy :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeuszu!!!!!
Przecudna kolekcja mieczyków :shock:
A wrzosy? Bomba 8)
Pozdrawiam Ewa
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tadeuszu podlało i u mnie, naprawdę było bardzo sucho.
Trawnik (mój) odczuł brak wody, nie byłam dobra i nie podlewałam.
Myślę, że zbierze się w sobie, wiosną postaram się zapewnić mu dobry start.
Do niedzieli mam w domu "milusińskiego" i praktycznie nic nie robię w ogrodzie.
Liczę na długą i ciepłą jesień, bo trochę prac zaplanowałam :wink:
Pomidorowy pejzaż - imponujący :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, nie bardzo chce mi się wierzyć że budleja od nas już Ci zakwitła, przecież to była malutka sadzonka, ciekawy jestem jak inne roślinki, czy dorównują budlei .Najbardziej od suszy ucierpiał trawnik, ale już powoli dochodzi do siebie po ostatnich obfitych opadach.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, odmian dalii mamy dużo, na wiosnę dużo nowych sadzonek dostałem od siostry, dzisiaj zaprezentuję II część naszych dalii. Pomidorów, końca nie widać, a zielonych tyle że do stycznia będą dojrzewać. Z przetworów, moja małżonka , robi keczup , daleko tym keczupom ze sklepu do wyrobu mojej małżonki.

EWO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, mieczyki w tym roku nam się udały, jeszcze teraz kwitną pojedynczo, ostatnie kwiaty. Wrzosowisko, wiosną zostało mocno przycięte, wcześniej , trochę go zaniedbywałem, ale to głównie z braku czasu.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, ciesz się z wnuka, ciesz, bo to dla dziadków największy skarb, my mamy to szczęście że wnuków mamy pod ręką . Ogród poczeka, tym bardziej że teraz i w ogrodzie mniej prac.

Nasz trawnik, mocno ucierpiał podczas suszy, zwłaszcza że nie miałem czym go podlewać, na szczęście w ostatniej chwili przyszedł deszcz i powoli, powoli trawnik zaczyna odżywać . Pomidorów ,będzie jeszcze dużo, a może cierpisz na niedobór pomidorów, zajrzała byś do Nokłów, wzięła wiadro, a może dwa, ulżyło by mi, a przy okazji jeszcze jakiś krzaczek by się znalazł.

Mam na zbyciu duże ( kwitnące )sadzonki budlei , kolorku, taki jaki wzięła Grażka, szukam na nie chętnych.Oby jesień była długa i ciepła, główną pracą jesienią będę miał przenosiny szklarni, trochę mi czasu zejdzie.

Prezentuję II część naszych kwitnących dalii"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piękne dalie ,a ile odmian :shock: :shock: :shock:
Pomidorki jeszcze cieszą.Moje już prawie wszystkie szlak trafił . :?
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Faktycznie Tadeusz...bydleja wybiła nad podziw... :wink: Trochę posadziłam na wrzosowisku,reszta stoi na stoliku-hehehhe....jak u Ciebie :wink: i pomału rośnie....zobacz sam :wink:

Obrazek

Szkoda że nie znałam wcześniej Zosinego przepisu na ketchup :wink: bo na pewno bym wykorzystała.....teraz już nie ma na czym :wink:
Piszesz,że sporo u Was polało-u nas bardzo malutko i co dzień podlewam,ale wole to niż zimno i ciągły deszcz....teraz już susza wiele szkód nie narobi chyba :wink:
pozdrowionka?i zapraszam :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz...- widzę że Grażynka zgarnęła niektóre ha-błędzie opatrzone przez moje bystre oko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”