Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O raju, Kasieńko, z tego co widzę na all:

zastanowiłabym się nad tym, nie miałam tego w ręce, ale rekomendacja Harknessa to już apetycznie brzmi.

Różami - z katalogu Związku Szkółkarstwa Polskiego ( na stronie zielentozycie),

to jest fajne i dot. róz wystawowych - nagrodzonych, głównie niemieckich. Foty- beznadziejne, treść substrat= skondensowana wiedza + gotowe kompozycje kolorystyczne

To, podstawa każdej biblioteki Piekne zdjęcia i opis kilkuset wiodacych odmian, od lat 30-tych po współczesne XXi wieku.

i obowiązkowo stray ramot dot. niezawodnych odmian ogrodowych, głównie angielskich ( RHS-y)
Róże - ilustrowany przewodnik

Werner Gottschalk " Poradnik miłośnika róż" - tylko ryciny i dużo o krzyżówkach, fizjologii, szczepieniu, sadzonkowaniu i potrzebach róż.

Mam jeszcze parę innych, ale to są poboczne wątki, czyli takie których braku nie odczujesz, hihihihihihihihi
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale bedzie czytania przy kieliszku naleweczki :D . Ja nigdy jeszcze nie robiłam nalewek ale Twoje brzmią i wyglądają bardzo smakowicie. Strasznie się spracowwałam wklejając zdjęcia z zamków ale od dawna miałam ten zamiar i dziś go wreszcie zrealizowalam. Dzięki za słowa zachęty Kasiu. Nie wiem dlaczego dużo zdjęć po zmniejszeniu straciło na ostrości :roll: . Serdeczności
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyszłam do Ciebie pierwszy raz. Przespacerowałam sie po calutkim wątku od samego początku do końca.Oj, trwało to trwało ale warto było.Oj warto.To uczta dla oczu i ducha.Twój ogród jest przepiękny.Wspaniałe,przemyślane kompozycje.Wszystko do siebie idealnie pasuje i razem wspaniale wspólgra.Mam problemy z łączeniem roślin.Twój pomysł łączenia róz z naparstnicami.Bardzo mi się to podoba.
No, a hortensja Annabelle to po prostu..... nie mam słów.
Oczywiście na wiosnę pędzę kupić taką hortensję.Ale czy u mnie taka urośnie :oops:
Kasiu mam jedno pytanie. Na brzegu Twojego cudownego oczka rośnie okazała funkia obok widziałam bergenie? a po bokach to rośnie no właśnie co?? Czy to liliowce czy co innego.
Przyznam się szczerzę,że taką kompozycję chcę mieć nad swoim przyszłym oczkiem.Jest urocza i bezpretensjonalna.Bardzo naturalna.
I jeszcze jedno pytanie.Jaka roślina rośnie w Twoim oczku?
Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz gratuluje cudownego,przytulnego ogrodu.Masz wspaniały gust.
ALYS - Sylwia
Lepiej późno niż wcale
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Boguniu, oj będzie, będzie bo zamierzam sobie kupić kilka pozycji do poduchy i marzyć, robić plany na nowy sezon! :wink: A naleweczki robiłam pierwszy raz w życiu wg przepisów z netu. I bardzo dobre mi wyszły, dość klarowne i pyszne! Ta z malin to profilaktyka na przeziębienia :wink: a z wiśni musi postać do lutego. Są bardzo proste w przygotowaniu.
Bogusiu fotki fantastyczne a ostrością się nie przejmuj - są naprawdę świetne! :D

Sylwio - witam Cię serdecznie na moich włościach! Bardzo mi miło że tak dokładnie obejrzałaś mój ogród i zrobił na Tobie wrażenie. Moje kompozycje Sylwio nie są tak do końca przemyślane, bardzo często to efekt przypadku! :wink: Naparstnice z różami to zestawienie dopiero tegoroczne i zaczerpnięte od Gertrudy. :wink:
Hortensja Anabelle - no rzeczywiscie jestem z niej dumna, ale ona ma ok 7-8 lat. Jest bardzo łatwa w pielęgnacji i z pewnością taka Tobie urośnie! :wink:
Sylwiuś a co do mojego oczka - tam się troszkę zmienia co roku, ale dobrze zauważyłaś - nad brzegiem są - funkie, bergenie, liliowce, trzmielina, cudownie wygląda żurawka bordowa, w różnych odcieniach zieleni, rozchodniki, tawuły itd

Obrazek

Tawułka japońska (fioletowe kłosy), funkie, liliowce, bergenie. W samym oczku -
kosaciec żółty (Iris pseudacorus), pływające - lilie wodne, hiacynt wodny, pistia.
Obrazek

Obrazek

Pięknie nad oczkiem wyglądają lilie i inne kwiaty!
Obrazek

Tutaj widać od dołu - liliowce, funkie na przemian - dalej w perspektywie języczka pomarańczowa (bordowe liście), hortensja ogrodowa. Jak widać ładnie się prezentują wszelkiego rodzaju kwiaty "słoneczniki"
Obrazek
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Dałaś czadu Kasiu tymi zdjęciami oczka i nasadzeniemi wokół niego. Cudne!!!!!!!!!!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj KASIU, pierwszy raz zawitałem do Twojego ogródka, jest piękny , dużo kwiatów, ale muszę zwrócić uwagę na piękny trawnik, którego skrzętnie pomijasz na fotografii. Ma rację Twój tata że nie pozwala na ograniczenie powierzchni trawnika, jest on najlepszym tłem dla pięknych kwiatów. Pozdrawiam. Tadeusz.
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Kochana Kasiu.
Bardzo bardzo Ci dziękuje za obszerną odpowiedż a szczególnie za dodatkowe zdjęcia.
Teraz to mam całkiem kompletny pogląd na temat przyszłej rabaty wokól mojego oczka.
Bardzo mi pomogłaś.
Nie bez przyczyny dostałaś tytuł PRZYJACIELA FORUM
Pozdrawiam Cię cieplutko
ALYS
Lepiej późno niż wcale
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boguniu, dzięki! Miło jednak troszkę się ogrzać takimi widoczkami-wspomnieniami. :wink: U mnie zimno, szaro i brzydko! :?

Tadeuszu serdecznie witam Cię w moim ogrodzie! Oczywiście trawnik w ogrodzie to podstawa i nie zamierzam się go pozbywać :wink: Proporcje muszą być zachowane - piękne kwiaty i piękny trawnik. :wink: Zgoda musi być! Po prostu czasem muszę z tatą ponegocjować! :wink:

Sylwio, cieszę się że mogłam Ci pomóc. Mam nadzieje że jednak zdecydujesz się na założenie swojego wątku. Lepiej późno niż wcale! :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Kasiu! Twoje "dzieła przypadku" wychodzą znakomicie :!: Przyznam się, że i ja często zdaję się na przypadek. Potem ewentualnie przesadzam albo kombinuję :wink:
Obsadzenie oczka robi bardzo dobre wrażenie. Ładny kącik stworzyłaś.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Cześć Imienniczko,złożyłam rewizytę w Twoim ogrodzie i jestem zauroczona.Piękny,piękny,piękny ogród.Pedantycznie utrzymany,logicznie obsadzony,cacuszko.Hortensja Anabelle przyprawiła mnie o kłucie serca.Jaka różnorodność nasadzeń.Ogród jak z ,,obrazka".Gratuluję, zazdroszczę, będę podpatrywać aby ,,zmałpować".Serdeczne pozdrawiam.Kaśka
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Witaj Kasiu, pospacerowałam dzisiaj po Twoim pięknym, zaczarowanym ogrodzie.
Twój ogród, to po prostu Raj na Ziemi !!! Gratuluję !!!

Obrazek

Masz bardzo ładne oczko wodne, a w nim takich fajnego lokatorów -żółwia i kochające się żabki ;-)

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich przepięknych ostróżek. Ja mam, niestety, tylko jedną niebieską.

Zawilce przecudne, nie wiedziałam, że one rosnąc w słońcu tak pięknie się prezentują. Po prostu cudeńka :-)

Obrazek

Mam pytanie, czy zabezpieczając roślinki przed zimą, kupuje od razu takie gotowe nakrycia - chocholiki ?

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za odwiedzinki! :D
Jacku, tak w ramach "przypadku" naprawdę całkiem fajne zestawienia mogą powstać. Dzięki temu nasze ogrody co roku się różnią, czymś zaskakują a i uczą jakich błędów nie popełniać! :wink:
Kasiu, dzięki, dzięki, dzięki! A podpatruj kochana - ja będę robić to samo u Ciebie :wink:
Halinko serdecznie Cię witam u siebie. Tak, to mój raj na ziemii. Kocham przyrodę, mój ogród i pracę na nim. Dziękuje Halinko za miłe słowa i pochwały. Ostróżki kolekcjonuje od jakiegoś czasu. Kupuje tylko i wyłącznie kwitnące. Wcześniej próbowałam siać, kupowałam młodziutkie byliny, ale nie były to ładne okazy. Teraz też czekam aż mi się ładnie rozrosną w kępy.
A te zawilce (nie mam pojęcia jaka odmiana) tylko do słoneczka! Wdzięczne, bezproblemowe, zakrywają wszelkie brzydkie murzyska! :wink:
Halinko, te okrycia to zwyczajna agrowłóknina kupiona na metry. Naciągnięta na pędy krzewów. Na zdjęciu (widok od "tyłu"), ale z przodu powiązana na supełki. :wink:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Kasia, a to nie są przypadkiem zawilce japońskie?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

zrobiłem sobie spacerek po Twoim ogrodzie i najbardziej w pamięć zapadł mi twój wiosenny ogród - hiacynty, krokusy i żółty tulipan strzępiasty. Natomiast zestawieni lilii z żółtym omiegiem jest cudne :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu, obejżałam sobie Twój ogródek od początku i jestem zachwycona. Masz przepięknie rozplanowaną przestrzeń, wspaniałe, cudownie obsadzone oczko. Przepiękne dorodne roślinki, idę jeszcze porozglądać się po Twoim ogródku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”