Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ania :D
Wrzosy ,które mi przywiozłaś zaczynają kwitnąć :D Są śliczne różowe :P Żurawka jeszcze w doniczce stoi, u mnie susza straszna i nic nie mogę zrobić w ogrodzie :( Mam do posadzenia chyba z 50 roślin ,które stoją w doniczkach i czekają na lepsze czasy :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniuwidzę że znowu nie masz czasu na swój wątek ,ale zdaję sobie sprawę że maluch daje Ci we znaki
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dziewczyny, strasznie się cieszę, że mimo zaniedbania wątku przez gospodarzy, czasem do nas zaglądacie :)
Dalu, wiesz, że wciąż się zastanawiam czy słusznie? Dziś znowu dwa motylki w sieci. Te pająki (bo są tam dwa) okrutnie wykorzystują dobrą lokalizację. To tak jakbym ja im dostarczała tych motyli, bo przecież motyle do budlei się zlatują - a tam są w jednym dole trzy budleje...
Jolu, wiem, ale szkoda motylków. Chociaż tak naprawdę, to ich gąsienice są przecież szkodnikami, a pająki to raczej nasi sprzymierzeńcy. Szkoda tylko, że są takie... no niestety muszę to napisać - dla mnie obrzydliwe. Jak na mnie taki wlezie, to brrrr, nie mogę się otrząsnąć :?
Bożenko, u nas nie jest tak źle, popadało pod koniec zeszłego tygodnia i ładnie się teraz pracuje w ogrodzie. Wygląda na to, że jeszcze taka ładna jesień potrwa, więc spokojnie wszystko zdążysz posadzić.
Cieszę się, że wrzosami sprawiłam Ci radość. Roślinki od Ciebie też się ładnie poprzyjmowały.
Przypomniało mi się, co ew. chciałaś ode mnie - białą budleję :) Daj tylko instrukcję, jak przygotować Ci sadzonkę. Teraz czy na wiosnę?
Geniu, maluch to jedno, a wrzosowisko drugie. W każdej wolnej chwili przed południem walczę po kawałku z chwastami, potem sadzę, a potem trzeba jeszcze ładnie rozłożyć korę. Cały czas jest robota na razie. Ale już widać koniec ;:1
Po południu pomagam dzieciom w lekcjach i ćwiczeniu na instrumentach lub mamy dodatkowe zajęcia i tak cały tydzień leci za tygodniem.

A to dla Was, za pamięć:

Moje trzy szałwie lekarskie, pięciornik oraz kwiaty dwóch host - Stiletto od Igi i Avocado.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślałam Aniu że jesteś bardzo zajęta .

Ładne te szałwie lekarskie i to każda ma inne liście .
Potrzeba deszczu bo sucho jak diabli .
A tu się na deszcz nie zbiera .
A i kupiłam sobie te ciemniejsze wrzosy .
Genia
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, Avocado pięknie pachnie. :lol:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak już widać koniec to cieszy , prawda? Już inaczej się pracuje.
A zdjecia bardzo ładne.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, szałwie bardzo lubię, ale w ubiegłym roku jako młode roślinki poprzemarzały i dopiero w lipcu zaczęły ładnie wyglądać. W tym roku zamierzam je pookrywać igliwiem.
Wrzosy oczywiście u Ciebie widziałam, bardzo ładne. Sadzonki dorodne. Te moje były za mało przycięte, ale jak wiosną je obetniemy to na pewno też się ładnie rozkrzewią.
Iga, avocado nie wąchałam. Za to nie mogłam się oderwać od Fragrant Bouquet :roll:
Ewo, to prawda, że miło jak widać koniec. Ale finisz wcale nie zapowiada się łatwo. Czeka nas walka z siewkami chwastów i zakorowanie całości. Jeszcze zastanawiam się co z mrówkami, które po odchwaszczeniu rządzą tam na całego. Chyba trochę je trzeba podtruć :(
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiedziałam kiedy zajrzeć...Dzięki Tobie wiem teraz, że mam szałwię na skalniaku. Tylko czy ona może tam rosnąć? Historia z motylkami smutna choć całkiem naturalna. Ja zrobiłam już swoje wrzosowisko, ale to maleństwo przy Twoim :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mnie tam się podobają te od Ciebie ,a że młode to dłużej będą ładne .
Genia
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu cudne Twoje roślinki :lol: te szałwię na trzeciej fotce też mam, przepięknie się rozrosła i ślicznie zdobi rabatkę :lol:

Aniu pytałam kiedyś o nasionka szałwii, już zapomniałam czy mi odpowiedziłaś czy je chcesz :oops:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, wydaje mi się, że skalniak jest bardzo dobrym miejscem dla szałwii. Tylko miałam problem z jej zimowaniem. Posadzonej w lipcu nie przykryłam na zimę i przemarzła, Wiosną obcięłam ją krótko i odrodziła się, ale długo wyglądała nieładnie. W tym roku zamierzam ją okryć gałązkami sosnowymi od razu.

Geniu, pewnie masz rację, są młodziutkie, więc powinny długo żyć :) Moje wrzosowisko wygląda na razie jak kawał ziemi wysypanej korą. Jedynie te szare i pomarańczowe się mocniej wyróżniają ;)

Jolu, a zimowała już u Ciebie?
O nasionkach odpowiedziałam u Ciebie.

A teraz floksy od Geni, rozchodnik z bliska i pieris 'Little Heath' na wrzosowisku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu możesz już wysiać, mogłaś już nawet wcześniej :lol: moje młode siewki już powychodziły z ziemi i one przetrwają zimę ....wiosną szybciej zakwitnie :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Witaj Aniu! Nic się nie przejmuj, że wrzosy małe i giną na rabacie. U mnie rok temu też tak było, a teraz zupełnie co innego. Jak uda mi się odszukać zdjęcia sprzed roku, jak zakładaliśmy wrzosowisko, to dam znać, ok? W ogóle to wielki szacun - narobiliście się jak dziki!!!

Będę sobie oglądać twój ogród, bo na razie tylko kilka stron wstecz przejrzałam :wink:

Edit: Fotki wrzosowiska zaraz po założeniu wrzuciłam u siebie.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Przepiękne jest Twoje wrzosowisko i te ścieżki wokół niego i sosny... Oglądałam z przyjemnością. Sama skusiłam się kilka dni temu będąc z dziećmi na wycieczce w ogromnej szkółce roślin na zakup wrzosów.... były zbyt piękne by nie kupić... :)
KaRo pisze: Czy wiesz,że miejsce osławionego poligonu Borne Sulinowo, obszar pustkowia zdegradowanego przez radzieckich żołnierzy,którzy tak niedawno opuścili nasze tereny to obecnie jedno z największych wrzosowisk Europy?
Nikt nie nawoził im urodzajnej ziemi a jednak odpowiada im leśna pustynia .
Wrzosowiska Kłomińskie o których wspominasz,są rzeczywiście przepięknie. Jestem tam zawsze kilka razy rowerkiem jak kwitną wrzosy. Mam 15km na wrzosowiska :)
Najpiękniej jest w końcu sierpnia, wtedy są w pełni kwitnienia. Niestety dość szybko przekwitają i już w pierwszych dniach września robi się szaro, fiolet znika.
Jest specjalnie przygotowany punkt widokowy,z którego rozciąga się widok na wrzosy. Niestety od kiedy czołgi rosyjskie nie niszczą drzewek wrzosowiska są coraz bardziej zarośnięte i to już nie te widoki co jeszcze kilka lat temu... W tej chwili dominują wszędobylskie brzozy. Szkoda, że choć kawałek wokół punktu widokowego nie jest zachowany jako wrzosowisko...

Tak było jeszcze ze 4 lata temu, kiedy usuwano brzozy..
http://www.bornesulinowo.pl/Galeria/Wrzosy/wrzosy.htm
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jeszcze tak ładnie kwitną Ci floksy u mnie już poobcinałam bo wyglądały brzydko ,zresztą część przesadzałam żeby zrobić miejsce na hosty .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”