Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lubczyk ogrodowy Levisticum officinale

Post »

Może miał za mokro bo zimy mamy teraz bardzo jesienne,
cieszę się że ten obecny radzi sobie bardzo dobrze (żeby tylko nie zapeszyć)
kolceros
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 paź 2012, o 12:47

Post »

klon pisze:Młode sadzonki lubczyku zjadają ślimaki,a korzenie są przysmakiem nornic.W pozostałych przypadkach niezniszczalny.
Też tak myślałem dopóki do lubczyka nie 'doszła' mięta... Fakt, że lubczyk był młody (2 lata), ale skończył w sezon
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem, aż nie uwierzę :shock: Co roku pod lubczykiem stoi gigantyczna donica z miętą bo podpierają ją i dają jej dobry cień a obok rośnie kilkanaście lilii i nie zauważyłam aby mięta była powodem zaniku lubczyku.
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie nornice gryzą lubczyk w najlepsze, podobnie pietruszkę korzeniową i naciową.Lubczyk posadzony wiosną, ładnie wyrósł i nagle gdzieś na początku sierpnia znalazłam leżące zwiędłe liście.Posadziłam co co zostało, resztki z kilkoma korzonkami do dużej donicy z otworami i wkopałam w ziemię.Pięknie odrósł do 1'5 m'.
_fox_

Post »

Obstawiam raczej jakieś larwy lub chorobę grzybową ponad 10 lat rósł u mnie w żywopłocie z ligustra i żaden gryzoń go nie ruszył.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Raczej nie, bo były korytarze.Gdyby to były larwy, lub choroba grzybowa, to roślina marniałaby stopniowo, a nie nagle.Nie ma reguł, ale zauważyłam, że nornice częściej bywają plagą na wilgotniejszych glebach, taka jak jest u mnie, na dodatek w sąsiedztwie nieużytków.Na wierzchu nic nie widać, a pod spodem istny labirynt. Na warzywniaku gryzonie zawsze chętniej buszują niż w przerośniętym korzeniami suchym miejscu pod ligustrem.
U mnie te bestie zniszczyły wiele roślin floksy, miskanty, rozchodniki jesienne.Warzywa korzeniowe,( właściwie tylko przyprawowe) sieję we wkopanych w ziemię siatkach do dociepleń z włóknem szklanym, albo donicach.Kiedyś to działało, a teraz nie działa, bo chyba te siatki są jakieś inne niż kiedyś, albo są tylko z plastiku bez włókna.
A lubczyk, podobnie jak szczypiorek musi u mnie być, bo wcześnie wiosną wegetuje :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwie sadzonki lubczyku kupiłam na rynku od pani, która sprzedawała nadwyżki. Miała po kilka sztuk różnych roślin. Wsadziłam w rogu działki, bo tylko tam miałam pewność, że robotnicy budowlani nie zadepczą. Na zdjęciu miesiąc po posadzeniu. Rośnie trzy lata, od dwu, ma metr wysokości i wystarcza dla trzech rodzin. Ziemię mam przepuszczalną, a nornice wolą tulipany. ;:145
Obrazek
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Witam, gdzieś przeczytałam że nasiona lubczyku tracą szybko zdolność kiełkowania dlatego sieje się je zaraz po zbiorach, moje z akcji posiałam tydzień temu i nic, wiecie może jaki jest czas kiełkowania? I czy powinno się je przykrywać folią?
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Kiedyś siałem lubczyk na wiosnę wprost do gruntu i wykiełkował za ok 2 tygodnie. Też czytałem że powinno się go siać zaraz po dojrzeniu nasion ale ja swój siałem na wiosnę ze swoich nasion i miałem dobre wschody.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Ja swój lubczyk posiałam- nasiona dostałam a akcji- wykiełkowały tylko dwa ;:oj . Czy z takich dwóch roślinek on się rozrośnie? Jaki duży- bo nie wiem, gdzie go potem ewentualnie wsadzić.
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mam dwie rośliny w odległości 40 cm i mają dość ciasno.
Awatar użytkownika
orlik z lasu
100p
100p
Od: 21 sty 2015, o 19:06

Re: Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale )

Post »

Ja mój lubczyk też mam z nasion i wykiełkowało mi w miarę dużo - miałam około 15 sadzonek. Ale to było tak dawno temu, że nie pamiętam, jak długo czekałam. Ale na pewno siałam w prost do gruntu.
Już mi wschodzą i moja mama stwierdziła, że jest ich znacznie więcej niż rok temu. A rok temu, jak tylko mi zakwitł i przekwitł to przechyliłam pęd z kwiatem tak, aby nasiona wypadły i sam się rozsiał - taki mój eksperyment. Szczerze powiem, że wątpię czy mi się rozsiał, aż tak, ale rzeczywiście jest ich więcej.
ps. przyłączam się do hasła: rosół z lubczykiem - bezcenne.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

emilka79 pisze:Ja swój lubczyk posiałam- nasiona dostałam a akcji- wykiełkowały tylko dwa ;:oj . Czy z takich dwóch roślinek on się rozrośnie? Jaki duży- bo nie wiem, gdzie go potem ewentualnie wsadzić.
Z takich dwóch roślinek starczy do rosołu dla Ciebie i sąsiadów na świeżo i jeszcze sporo możesz ususzyć na zapas. W dobrych warunkach lubczyk rośnie wysoki i szeroki, więc poszukaj mu dobrego miejsca.
Pozdrawiam, Marta.
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

emilka79 pisze:Ja swój lubczyk posiałam- nasiona dostałam a akcji- wykiełkowały tylko dwa ;:oj . Czy z takich dwóch roślinek on się rozrośnie? Jaki duży- bo nie wiem, gdzie go potem ewentualnie wsadzić.
Emilka, ciesz się, tez mam z akcji i nie wykiełkowało mi żadne :) ale to pewnie moja wina, może za ciepło miały nie wiem, ale dwa spokojnie Ci starczą.
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Re: Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale )

Post »

Nie zrażajcie się niepowodzeniem z wysianych nasion. To nieraz jest jak na loterii. Wysiejcie na ligninę i jak wzejdą to do doniczki aż wyrośnie. Wg mnie one mają trochę dłuższą żywotność niż zaraz po zbiorze. Wszystko zależy czy nasionka były dość dojrzałe i czy nie łapała je jakaś choroba. Nieraz jest taki rok , że nasionka jak dojrzewają to akurat jest deszczowo i łapią jakąś zarazę.
Jednego roku koleżance dałam garść 2 letnich nasion i wiem, że bardzo spora ilość wykiełkowała bo obdzieliła sadzonkami wszystkich w pracy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”