Pozdrawiam Marzena
Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
paco pisze:Podobna jest trochę do młodej Green Gold - tylko te kolory jakieś takie dziwne (jasne, ciemne) i za razem błyszczące liście.
.
Moje obie wymienione odmiany są młode, ale jednak w młodych jest różnica w wygladzie. Green Gold ma ciemnozielone liście i takie z mocniejszą strukturą, przynajmniej wizualnie, a France jest jaśniejsza z szerszym obrzeżem i liście mają delikatniejszą konsystencję, a ogonki szybko się łamią, są kruche. Dla mnie za to w takim stadium nie do rozpoznania są ,France', Antioch', Moerheim' i fortunei ,Albomarginata'.
Green Gold'
FranceSzkółkarzom na świecie już dawno pomyliło sie wiele odmian, i tak pod nazwą Golden Prayers sprzedają Little Aurora i odwrotnie. Cały rząd fortunei ( wymienionych przez Grażynę), a także odmian typu sieboldiana ... Ostatnimi laty doszły także tardiany ( typ Halcyon) , których bez liku:(
Myślę, że zamieszanie związane jest przede wszystkim z młodym materiałem szkółkarskim. Wiele host jest do siebie bardzo podobnych w wieku młodzieńczym.
Do typu Francee dodałbym jeszcze Snow Crust. Choć piszą, że ona olbrzymia.
Myślę, że zamieszanie związane jest przede wszystkim z młodym materiałem szkółkarskim. Wiele host jest do siebie bardzo podobnych w wieku młodzieńczym.
Do typu Francee dodałbym jeszcze Snow Crust. Choć piszą, że ona olbrzymia.
Hosta identyfikacja
Nie pamiętam,jaki miała kolor,może to i regal ale sie zdecydowanie różni od tej od Ciebie i dlatego ją podejrzewam .Ale pewnie masz rację.Dzięki:)
- zielono mi
- 500p

- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.