Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Witaj Lucynko!
Przypomniałaś mi że miałam wysiać goryczki, bo kupiłam nasiona...niestety nie wysiałam ;:223 Twoja jest cudna!
To dobra wiadomość, że na działce stanie nowy domek a szklarenka dokona żywota, bo z tego co pamiętam była jedynie składzikiem :D Dni niestety coraz chłodniejsze i podziwiam Twoją niespożytą energię, bo ja niestety czuję się jak balon z którego ktoś spuścił powietrze...i leży taki sflaczały na ścieżce ;:306 ;:306
Nic nie robię jedynie mobilizuje się to kolejnych zbiorów ;:131 Nawet doniczek jeszcze nie pochowałam, a już dwa razy był przymrozek...tylko nie doszedł do środka ogrodu ;:oj
Gołąbeczki śliczniusie :D Życzę dobrego tygodnia i miłych snów, bo noc się zbliża ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko piękna goryczka, pierwszy raz widzę tak pięknie kwitnącą.
Jesteś bardzo pracowita, nie odpuszczasz, cały czas do przodu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gołąbki wpadają
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nie dziwię się,że u Ciebie wszystko rośnie wysoko.Gołąbki o to dbają.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Do dnia dzisiejszego nie mogę pozbyć się adrenaliny, która opanowała cały mój organizm w związku z cudowną grą naszych 'złotych siatkarzy'. Wczoraj czułam się wręcz chora, tak mnie te ostatnie mecze wyczerpały.
Dzisiaj wróciłam z dalekiej podróży do codzienności, jednak na działkę się nie wybrałam. Zimno i wietrznie, choć bezdeszczowo. Zresztą M załatwiał sprawę domku w odległym o ok. 100km tartaku, a ja sprawę bezpieczeństwa gazowego w domu.
Po południu już mi się nie chciało jechać, więc M pojechał rowerkiem.

Na dzień dobry przyniosłam Wam maleńki jesienny bukiecik. Niestety, fotosik się zbiesił i nie pozwala mi wstawić zdjęcia. Może później się odbiesi....

Marysiu [Maska] - goryczki z nasion... ;:131 Nie jest to prosta sztuka. Spośród dużej ilości wysianych nasion wzeszły mi cztery siewki, uchowały się trzy, zakwitła jak dotąd jedna roślinka. Bardzo ładnie urosła druga, inna, ale nawet pąków jeszcze nie pokazała. Trzecia jakaś mizerna, ale jeszcze żyje, może to jest ta wiosenna. ;:218

Z tym działkowym domkiem to cały galimatias. :oops: Pierwotnie miał stanąć na miejscu starego, stąd zamiana tunelu na magazyn i zwózka gruzu, który teraz trzeba będzie wywieźć, bo ostatecznie domek stanie na miejscu tunelu i bez fundamentów. Panowie z tartaku mają inną, lepszą koncepcję. A my już powoli zaczynamy robić bałagan. :pogon Bardzo mnie to denerwuje, nie lubię rozgardiaszu, ;:199 ale aby coś zrobić, to niestety, trzeba coś zburzyć i napaskudzić. :roll:

Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, dostałam takiej werwy, że mogę góry przenosić! ;:306 Tylko gór u mnie nie ma. ;:224 A tak poważnie to całą kwiatową część działki uporządkowałam i wyplewiłam, wsadziłam wszystkie cebulki i teraz już mogę pomagać M w trudniejszych czynnościach. ;:303 Tak bardzo się cieszę, że wreszcie stanie domek, w którym można będzie latem nocować. :tan
Czyżby u Ciebie dzień trwał aż do dziesiątej wieczorem? ;:219 U mnie o tej porze to już noc, nie mniej za dobre życzenia serdeczne dzięki. ;:167 ;:196

Dorotko [korzo_m] - dziękuję w imieniu goryczki. ;:180 Też mi się bardzo podoba. ;:333
Muszę pracować, by nie zgnuśnieć, a zresztą na działce to nie praca, to przyjemność. ;:215

Mariolko - zdaje się, że jakiś chochlik tu zadziałał..... ;:204

Danusiu [danuta z] - masz rację, przez ten gołębi nawóz niektóre rośliny głupieją. :;230

Fotosik zadziałał!
Obrazek

Z działki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Roślinki u Ciebie Lucynko jeszcze mają się dobrze..U mnie już przymrozek sporo załatwił ale jeszcze coś tam zdobi działkę...A od 2 dni zimnica i deszcze i odpoczynek od działki przymusowy. ;:108
Goryczka - ciekawa! ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zimno, ale słonka też nie brakowało, więc przygotowania do postawienia nowego domku działkowego w toku.
A bałagan na działce jak stąd do tamtąd! ;:oj Takiego bajzlu jeszcze u mnie nie było, aż mi wstyd przed jutrzejszym Gościem. Trudno, jakoś muszę połknąć tę żabę. ;:62
Coraz mniej kwitnień, coraz smutniej, plus ten nieporządek, zaczyna mnie dołować. Szczęśliwie przymrozków jeszcze brak i fasolka ma się dobrze.

Obrazek

Maryniu - szkoda roślinek zwarzonych przez przymrozek ;:174 , ale skoro coś jeszcze kwitnie, to zapewne po ociepleniu z przyjemnością odwiedzisz działeczkę. Dużo ;:3 Ci życzę.
Mnie też się ta goryczka podoba, bo takiej jeszcze nie widziałam. ;:333

Zadziwia mnie róża 'Speelwark'. Teraz dopiero pokazuje, na co ją stać.

Obrazek

Obrazek

Ciągle kwitnie werbena i aksamitki 'Fantastic'.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża 'Novalis' też nie próżnuje.
Obrazek

Heliotrop - samosiewka - ciągle kwitnie.
Obrazek

Wiciokrzew pomorski błysnął nowym pączkiem.
Obrazek

Z dużej kępy trójsklepki owłosionej uchowały się trzy roślinki, ale kwiatki są.
Obrazek

Ostatnie podrygi żółwików ukośnych.
Obrazek

Obrazek

Kilka smagliczek uratowało się przed skrzydlatymi żarłokami.
Obrazek

Imienia tej różyczki, niestety, nie znam, a jest śliczna.
Obrazek

Krzewuszkom ciągle jeszcze żal przejść w stan spoczynku.
Obrazek

Obrazek

Miodunki zebrały się w sobie i czekają wiosny.
Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim i bardzo kolorowych snów. ;:41 ;:31

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A kogóż to się spodziewasz?
Cieszę się bardzo, że sprawa domku idzie do przodu
Czy wiadomo jueż kiedy będzie na miejscu?
Muszę koniecznie w przyszłym roku zobaczyć tę rewolucję na rabatach
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, cieszę się razem z Tobą, że będziesz miała domek z łóżeczkiem na noc ;:138 . To jest wielka sprawa taka zmiana. Ja uwielbiam jak zostajemy na działce na noc, bo budzę się bardzo wcześnie i oglądam ogród o świcie a wtedy jest najpiękniejszy. Wygląda na to, że trafiłaś na dobrych fachowców skoro potrafią słusznie doradzić. Niestety taka rewolucja kosztuje sporo pracy i pewnie wszystko byłoby łatwiej przeprowadzić gdyby działka była pusta. No ale wszystko się da ;:333 , tym bardziej że jesteś w formie nawet do przenoszenia gór ;:215 . Czekam zatem na domek i na pierwsze fotki w piżamce :lol: :lol: :lol:
Lucynko, ciekawe rzeczy mi napisałaś o cebulach tulipanów. Nie mam doświadczenia z roślinami wiosennymi, bo często wiosna u nas przychodziła późno i częstsze wizyty na działce zaczynałam jak już na tulipany było późno ale w tym roku miałam kilka cebulowych a wiosna była już od marca i zdążyłam się nimi nacieszyć. Postanowiłam więc, że posadzę trochę hiacyntów i tulipanów a Twoje rady są dla mnie bardzo cenne. Posadzę prosto do gruntu. Jak nornice zjedzą, to już trudno.
Mam wielką słabość do róż a Twoja Speelwark jest przepiękna. Szkoda, że nie znałam wcześniej tej odmiany, bo jak chciałam mieć taką właśnie wielobarwną, to posadziłam wtedy Peace, która jednak u mnie kwitła na żółto. Teraz już nie mam za bardzo miejsca na taką różę ale tak mi się podoba Twoja Speelwark, że będę szukała dla niej miejsca.
Czy bezimienna róża, którą pokazałaś to mogłaby być Westerland? Na podstawie jednego kwiatka trudno stwierdzić ;:218 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Śliczny ten bukiecik jak z pocztówki.Fajnie mieć domek na działce i nocować.Rano ptaszki śpiewają.Żyć nie umierać.Co prawda ja bym
się bała,jestem straszny tchórz.
Działka moja jeszcze nie skopana.Nie wiem kiedy to nastąpi ponieważ wyjeżdżam.
Przesyłam serdeczne pozdrowienia .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bardzo miło było mi gościć Asię [DzonaK] na mojej działce. Tylko działka nieprzychylna, rozbebeszona, paskudna jak nigdy dotąd. No, może zaraz po zakupieniu było trochę gorzej.
Asia przesympatyczna, młodziutka mama i przywiozła swego synka, takiego słodziaczka, że schrupać by go można.
Były też prezenty. Duże wiadro pigwy ( kiedy ja ją przerobię?! ;:oj ) i takie samo orzechów włoskich ( teraz mam chrupanie na całą zimę ), a oprócz tego już po rozpakowaniu kartonu z orzechami znalazłam paczkę kawy ( to nie było potrzebne, ale miłe ).
Dziękuję, Asiu, za wszystko, a przede wszystkim za spotkanie.

Obrazek

Obrazek

Gosiu [Margo2] - we wstępie pochwaliłam się wizytą Asi [DzonaK], więc już wiesz wszystko.
Domek najprawdopodobniej stanie na przełomie października i listopada, tak więc jeśli pogoda pozwoli w listopadzie zacznie się przeprowadzka, a wiosną rozbiórka kolejnej niepotrzebnej zabudowy. ;:63 Choć M planuje część starego domku zostawić i na dole zrobić coś na kształt piwniczki, a nad nią zbudować porządny gołębnik. Aktualna szopa pełniąca funkcję gołębnika zniknie, a wraz z nią woliera. Już się cieszę na grunt po wolierze. Ależ on pięknie nawożony przez ptactwo!!! :tan :tan
W przyszłym sezonie oczywiście musimy się spotkać u mnie na działeczce, mam nadzieję nawet, że w większym gronie. ;:215 Asia obiecała swoją obecność. Może Renatka też da radę. A może ktoś jeszcze do nas dołączy. :D

Kasiu [kania] - właśnie tego mi zawsze bardzo brakowało, wstawania skoro świt , kawusi w towarzystwie rozśpiewanych ptasząt i w otoczeniu moich ukochanych kwiatuszków. ;:303
Tak się złożyło, że musimy teraz dopiero spełnić marzenia o porządnym domku. A to kasa nie taka, a to zdrowie nie tego i tak się odwlekło w czasie. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. ;:108
Kasiu, jeszcze a'propos tulipanów, musisz wiedzieć, że są odmiany późno kwitnące, więc skoro późno działkę odwiedzasz, to raczej takich odmian szukaj. Sadząc cebule, obok każdej wrzuć ze dwa ząbki czosnku, nornice bardzo go nie lubią. A ostatnio czytałam, że i krety nie znoszą zapachu czosnku i aby je pogonić wystarczy chwilę pogotować kilka ząbków, ostudzić i całość wlać do kretowiska. ;:108
Też się zastanawiałam nad 'Westerlandem', ale nie pasuje mi kształt płatków. Zimą spróbuję nadać jej imię, jeśli mi się uda. ;:306

Danusiu [danuta z] - zwykłe jesienne marcinki też ładnie w bukieciku się prezentują. ;:333
W mojej alejce podczas lata nocują ludzie, więc jest gwarno i bezpiecznie. Tym bardziej, że wszyscy mają pieski, które głośno informują o nieproszonych gościach.
Ja ma uporządkowaną tylko część ozdobną działki, pozostała część w fatalnym stanie, a o kopaniu nawet jeszcze nie myślałam. Liczę na niezbyt zimny listopad, to damy radę. M lubi kopać, ja pomogę i jakoś to będzie. A dokąd Ty znowu wyjeżdżasz? Do dzieci czy na kurację?
Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Na działce coraz mniej kolorów, ale zawsze coś tam jeszcze się wypatrzy.

Coraz ładniej rozkwita goryczka.
Obrazek

Mam takiego dziwnego marcinka. Nie wiem, czy on tak kwitnie, czy dopiero się zbiera.
Obrazek

Obrazek

Dalijki wydają ostatnie tchnienie. Żal.
Obrazek

Obrazek

Metamorfoza gaillardii.
Obrazek

ObrazekPrzez całe lato kwitła takimi kwiatami.

ObrazekA teraz dodatkowo takimi.

Obrazek

W skróconej perspektywie.
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko! ale ładny marcinek...coś mi się zdaje, że już u kogoś widziałam podobnego. Mnie się podoba i liczę że Ci się rozrośnie :lol: Myślę nad popracowaniem nad PP :oops: ale chciałam zapytać czy dobrze pamiętam, że nie masz goździków wieloletnich? Obdarowana prezentami, a jeszcze miłą wizytą miałaś dobry dzień :D
Życzę Ci pięknego weekendu i uporządkowania tego rozbebeszenia ;:306 Zdrówka Luciu ;:196 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Goryczka jest piękna nawet sama w sobie, a Twoja dodatkowo ma jeszcze ciekawe ubarwienie ;:63 Jaka to satysfakcja wyhodować coś z nasionka, co zostanie z nami na dłużej. Takie jednoroczne siejemy co roku i niby też jesteśmy z tego dumni, ale taka goryczka, to już wyższy stopień wtajemniczenia. Mnie goryczki nie lubią i mimo iż się nimi zachwycam, to więcej próbować nie będę. Za to Twojej bedę wiernie kibicować ;:196
Marcinek zupełnie inny niż wszystkie, ciekawy. Podoba mi się ;:196
Ale będziesz miała frajdę z domeczku ;:63 I na pewno nie tylko Ty ;:108
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Czy to może jest wilczomlecz, Lucynko? https://www.fotosik.pl/zdjecie/aa8acb34205ebc0d
Czy może to ten ciekawy marcinek?
Jak tylko mogę to dokupuję ozdobne wilczomlecze, bo teraz na jesień i zimę wręcz są niezastąpione w zdobieniu rabat.
Różę Novalis sprawiłam sobie tej wiosny, ale i u mnie kwitnie non stop - bardzo mi się to podoba. Cieszę się, że też ją sobie chwalisz.
Za te Twoje heliotropy to ;:180 ;:180
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Lucynko fajny dzień miałaś :) Spotkania z forumkami są bardzo miłe.
Wspaniale, że będziesz miała nowy domek ;:215
Dla mnie z pigwy najlepsza nalewka, do herbatki w zimie pycha ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”