Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Potwierdzam ;:138 Ogród piękny w każdym calu :)
Moje dziewczyny, już same chodzą na spacerki.

Jak popieliłam porządnie w ogrodzie, to stwierdziłam, ze jednak coś by się jeszcze upchnęło tu i ówdzie ;:167
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupiłem 100 liatr z czego wyszło mniej niż połowa ;:145 A takie ładne są, , dobrze, że rozrastają się :)
Czy lilie drzewiaste pachną ?
Nie mam, ale jesienią kupię kilka cebul ;:173
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj miałam bardzo ładną pogodę i chociaż rano wstałam z niemiłosiernym leniem to przed południem zmobilizowałam się i wyszłam powalczyć z chwastami. Plewiłam przez kilka godzin i zrobiłam ponad połowę :roll: . W tygodniu muszę wypielić resztę rabat bo straszą ;:222 . Przy okazji zrobiłam sobie mały przegląd i policzyłam liliowce. Na ten moment mam 33 sztuki i chyba tylko trzy odmiany się powtarzają . Na pewno na tej liczbie się nie skończy bo moje serce bije do nich coraz mocniej ;:97. Jest ich całe mnóstwo tak samo jak róż , czyżby dopadała mnie jakaś nowa choroba ;:306 ?? Później musiałam poświęcić czas na sprzątanie domu, pranie itd tak więc dzień zleciał bardzo szybko. Dzisiaj po obiedzie jedziemy w odwiedziny do rodzinki i mam nadzieję, że miło spędzimy czas.

Kolejne lilie zakwitają.

Obrazek

Palazzo.
Obrazek

Garden of Roses.
Obrazek

Aniu nie liczyłam swoich lilii ale będzie ich kilka dyszek. Są trochę porozrzucane chaotycznie po rabatach a ja powoli zastanawiam się czy nie stworzyć czegoś bardziej przemyślanego ;:173 . Floksy powoli zaczynają ;:333 . Tak, z lawendą kwitnie okrywowa róża The Fairy ;:108 . Bardzo lubię ten duet i mam go w trzech różnych miejscach. Niestety tylko w jednym miejscu tworzy taki efekt o jaki mi chodziło. W innym z miejsc mam inną odmianę lawendy i jest jakaś mikroskopijna a w drugim miejscu róże tak się rozszalały, że dosłownie wlazły na lawendę a ta kłania się trawnikowi. Nie wygląda to dobrze i muszę pomyśleć żeby to zmienić. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo co prawda jestem Ewelina ale Iwonka też ładnie ;:196 . Trawnik to dobra sprawa ale kiedy nie jest go za dużo ;:306 . Jeżówka jest różowa , o taka:

Obrazek

Nie zrobiłam jej chyba dobrego ujęcia ale na pewno pokażę ją jeszcze nie raz . No i ciekawa jestem co Ty na to ;:173 ?

Obrazek

Kolejna jeżówka .
Obrazek

Obrazek

Basiu bardzo dziękuję ;:196 . Lawenda i The Fairy tylko w tym jednym miejscu ładnie się połączyły. W pozostałych dwóch ten efekt mi nie wyszedł niestety ;:222 . No cóż, nie może być zbyt łatwo ;:306 .

WDD.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moniko nie mam pojęcia jaką odmianę lawendy posiadam ale chyba jednak to nie jest Grappenhal. Opis odmiany nie bardzo zgadza się z tym moim rozczochrańcem . W każdym razie ta lawenda jest dość wysoka przez co trochę popsuła mi moje plany bo róży rosnącej za nią w ogóle nie widać ;:222 . Mam nadzieję, że podrosną i będą widoczne a jeśli nie to będę musiała wykombinować coś innego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo miło mi, że tak uważasz ;:168 . Ja kupiłam lawendę z gołym korzeniem tutaj no forum. Jak dla mnie jest bezproblemowa. Nie rozumiem dlaczego u Ciebie ginie, czyżby marzła Ci zimą ?? Pytasz o hosty, oj nie pamiętam kiedy zaczęły mi kwitnąć ale chyba w drugim roku po posadzeniu ;:108 . Twoje na pewno też zakwitną. Jedyny minus jest taki, że kwiaty host uwielbiają mszyce .

Obrazek

Mariatheresia.
Obrazek

Obrazek

Zuza jeżówki odmianowe na razie jakoś sobie u mnie radzą. Przetrwały tą mroźną zimę i rosną. Nie wypadła mi ani jedna sztuka. Mam nadzieję, że tak będzie i w przyszłym roku. Już myślę gdzie mogłabym dostać inne odmiany ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko rzeczywiście u mnie troszkę szybciej niż u Ciebie zakwitają rośliny. Na to niestety nie mamy wpływu . Zawsze możesz przeprowadzić się na południe :wink: . Liliowce i jeżówki pokazują swoje kwiaty a ja zakochuję się w nich coraz bardziej ;:oj . No przecież serce nie może bić szybciej tylko na widok róż ;:306 . Ja również mam nadzieje, że doczekamy się słonecznych dni bo jak na razie byle jakie to lato . Dziękuję i wzajemnie ;:196.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mariolu ja też wczoraj pieliłam i doszłam do podobnych wniosków ;:306 . Moje dziewczyny na razie muszą z moją asystą opuszczać podwórko ale czas szybko leci i zanim się obejrzę Emilka będzie biegała do koleżanek sama ;:131 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Seba ja kupiłam trochę mniej liatr ale liczę, że jednak się rozrosną i za kilka lat będą z nich ładne kępy . Tobie również tego życzę ;:168 . Niektóre lilie drzewiaste pachną bardzo mocno. Wszystko zależy od odmiany, musisz czytać w opisach albo pytać się jeśli kupujesz tu na forum ;:108 . Ja też planuję zakupy kolejnych lilii , to wciąga ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i przepięknej niedzieli Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

A ja myślałam, że to Grappenhall, bo wygląda na zdjęciach identycznie i też jest długa. Ja ja bardzo lubię za te długie kwiaty.
Masz śliczne liliowce ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewelinko teraz dopiero jest rozkwit ogrodów ... w tym roku przez te zawirowania wiosenne jakby wszystko na raz rozkwita ... śliczne ujęcie ogrody ... ;:333 Muszę i ja zaprosić jakieś powojniki ;:173

Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko miałam troszkę zaległości u Ciebie ale spokojnie już wszystko nadrobiłam. :D
Tak przyjemnie się czyta co piszesz i ogląda zdjęcia pięknego ogrodu że aż żałowałam że tylko kilka stron miałam do nadrobienia :D
Powojnik Hania z Gipsy to cudne połączenie.
Czytam że dopada Cię nowa choroba - liliowcowa :lol: Powiem Ci že u mnie było odwrotnie. Najpierw miałam fazę na liliowce, potem na hortensje a na końcu róže.
Ale fajne są te nasze choroby, bo nawet jak przechodzi to mocne zauroczenie nimi, to w ogrodzie pozostaje dużo pięknych roślin.
I jeszcze o trawniku. Co Ty robisz że jest taki soczyście zielony ? Masz nawadnianie czy podlewasz regularnie ? Ja swojego niestety nie podlewam bo wody potrzebuje tyle roślin że gdybym chciała jeszcze trawę podlewać to nic by nie było w studni.
Efekt taki że po trawniku zostało już tylko wspomnienie. Aż wstyd zdjęcia pokazywać z szerszej perspektywy :(
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Jak pięknie prezentuje się zestawienie tej białej jeżówki z fioletowymi kłosami lawendy ;:131
A budki dla owadów mają również śliczne kolory ;:167
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ewelinko, stworzyłaś piękny bylinowo - różany ogród :) Zachwycają mnie Twoje jeżówki. Też je bardzo lubię. Świetne są też te połączenia lawendy z białą jeżówką i tych dwóch klematisów na tle Anabellki ;:180
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, śliczny duecik powojników. ;:215
Stworzyłaś naprawdę piękny ogród. ;:63 ;:63 ;:63
Dobrego, pełnego ;:3 tygodnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale fajne te robaczywe hotele! Ciekawe, czy wynajmą :?:
Jestem totalnie zakochany w tym błękitnym powojniku, co Ewa przytoczyła, obłędny jest! Zresztą wszystkie jak tak Ci rosną, to ciężko najlepszego wybrać ;:108
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelka ślicznie latem wygląda Twój ogród ;:167 Moje oczy tak łakną porządku i u siebie go długo nie znajdę, a na Twoich zdjęciach jest tak wypielone i zadbane ;:138 Lawendy Ci ślicznie kwitną i w ogóle masz jakąś fajną odmianę, o długich i szerszych liściach . I te floksy! i Te jeżówki! No cudnie jest ;:108
A na Twoją córcie nie mogę się napatrzeć, jaki z niej słodki aniołek ;:118
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ewelinko, ale Ci tam wszystko pięknie kwitnie! Połączenie lawendy z The Fairy naprawdę cudne ;:215 Białe jeżówki z lawendą też pięknie wyglądają. Może sekretem jest tu lawenda? :D Jej fioletowe kłosy ładnie przenikają między kwiatami i dodają uroku.
Ja, nie mam jeszcze lawendy. Raz miałam, ale nie przezyła zimy, wydaje mi się, że u mnie jest dla niej za mokro, ale tak się napatrzyłam na Twoje, że chyba zrobię sobie specjalnie miejsce pod nią ;:173
A córcia, śliczna!

Dużo słoneczka Ci życzę ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale Ty masz pięknie. Pokazałaś sporo ogrodu, uwielbiam takie widoki a Ty w dodatku masz co pokazywać ;:138 Pięknie wykoszone trawniki a w koło rośliny , cudnie ;:63 Przepiękne lilie, floksy, a juz klematisy pomieszane ;:138 no i ta obwódka z lawendy , b. b. cudownie ;:138
A coż to za slicznotka obrywa Ci hortensje ? ;:167 :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj przez większą część dnia byliśmy u rodzinki ;:333 . Bardzo miło spędziliśmy czas a moje dziewczyny wyszalały się ze swoim wujkiem, który jest w podobnym wieku co Weronika ;:306 . Ciocia odpaliła grilla, pojedliśmy, porozmawialiśmy i w nocy wróciliśmy do domu . Pogoda była bardzo dziwna bo w słoneczku było fajnie a w cieniu chłodno ;:222 . Jak na lipiec to niestety nie specjalnie . Dzisiaj rano musiałam wcześnie zerwać dziewczyny z łóżek i nie było to zbyt łatwe. Jutro powtórka z rozrywki bo przez kilka najbliższych dni mam na 8 rehabilitację z Weroniką i chcąc nie chcąc muszę jeździć . W ogrodzie w dalszym ciągu szaleją lilie, liliowce próbują dorównać im kroku. Dalie w pąkach i tylko czekam aż zakwitną bo to tegoroczne nabytki ;:108 . Lipiec jest piękny ;:167 . Szkoda tylko, że ta pogoda taka mało letnia ;:222 . Wierzę, że w końcu zrobi się prawdziwe lato ;:3 .

Obrazek

Moniko moja lawenda faktycznie ma dość długie kwiaty ale nie znam jej odmiany. Może to i ona ;:224 . Bardzo dziękuję ;:196 . Ty masz cudowne liliowce bo takie niepowtarzalne, perełki.

Obrazek

Ewo bardzo dziękuję ;:168 . Mamy teraz bardzo ładny okres w naszych ogrodach a pogoda jest jaka jest. Deszcz na pewno sprzyja roślinom ale przydałoby się więcej ciepła . Powojniki warto mieć bo to fajne pnącza. Polecam Ci na początek powojniki z grupy włoskich .

Obrazek

Wiolu ja nic z trawnikiem nie robię. W rzeczywistości jest tam więcej chwastów niż prawdziwej trawy ;:306 . Zdjęcia mają to do siebie , że trochę przekłamują :wink: . Ostatnimi czasy pada u mnie dość regularnie także węża nawet nie musiałam używać. Na pewno sprzyja to trawie bo rośnie jak na drożdżach i ma ładny kolorek. Zgadzam się z Tobą, te nasze choroby są fajne bo potem jest co podziwiać w ogrodzie. Ja mam już całkiem sporo liliowców ale to na razie młode roślinki. Czekam aż urosną w pokaźne kępy a wtedy dopiero będzie widok ;:108 . Jestem przekonana, że na pewno dokupię kolejne bo jest ich mnóstwo ;:oj . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Aluniu dziękuję ;:196 . Zakochałam się w tej jeżówce, jest genialna i polecam z czystym sumieniem. Mam ją od zeszłego roku a przepięknie urosła i z lawendą bardzo ładnie wygląda. Domki dla owadów były dostępne tylko w dwóch kolorach - turkus i różowy. Zdecydowanie bardziej spodobał mi się turkus. Szkoda, że nie było białych ;:131 .

Obrazek

Aniu bardzo dziękuję za komplementy . Jest jeszcze sporo do zrobienia ale powoli do przodu . Takie duety kolorystyczne lubię najbardziej ;:108 .

Hanna i Gipsy Queen.
Obrazek

CDN
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”