Mój ogród na fotografii- cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10

Post »

Kasiu, bardzo mi milo, że zajrzałaś do mojego ogrodu :tan Ogród faktycznie duży, wymaga systematycznej pracy ale jakoś sobie na razie radzę / przy niewielkiej pomocy domowników ;:306 /Zapraszam w każdej wolnej chwili , a dla lepszego zobrazowania jego wielkości, spojrzenie na jego perspektywę / choć jeszcze nie wszystkie zakamarki uchwycone ;:306 /

Tu rozpoczyna się moje " zielono- kwieciste królestwo ;:306 wejście z drogi głównej / alejka leszczynowo - brzozowa i niewielkie żywotniki ,które cięte będą na żywopłot/

Obrazek

...idziemy dalej, po prawej stronie za wysokimi daglezjami "dziki "staw

Obrazek

Obrazek

...w lewo, droga wiodąca pod dom
Obrazek

Obrazek
plac zabaw

Obrazek

Obrazek

...blizej domu
Obrazek
mini skalniaczek oddzielający podwórko od ogrodu

Obrazek

przed domem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
oddalamy się od domu , do kolejnego ogrodowego pomieszczenia ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
najmłodsza część ogrodu / aktualnie aranzowana i ciągle zmieniana :tan
Obrazek

Obrazek

Kochani, to ogólny wgląd na moje ranczo ;:306 , jest jeszcze wiele miejsc ,które nie ujęłam . ..
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z przyjemnością odbyłam spacerek po ścieżkach Twojego bajkowego ;:138 ogrodu Bogusiu!
Przy tak dużym ogrodzie niewątpliwie masz dużo pracy ale i wielką satysfakcję zapewne! ;:108

Miłego dnia w ogrodzie życzę!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu normalnie ;:oj ;:oj ;:oj przepięknie. nie dziwię się , że całymi dniami spędzasz w ogrodzie, doprowadzić do wyglądu taki wielki obszar to jest sztuka ;:215 Sam wjazd już zapowiada, że za leszczynami, będzie coś cudownego. Ogrodu zazdroszczę, ale pracy w nim nie, bo ja nie ogarniam 15 ar.
Pomidory, ogórki już sadzisz, ja na razie podlewam sadzonki, chyba z początkiem maja tez posadzę w tunelu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu milo mi Ciebie gościć :wit U mnie jest tak,ze czym więcej napracuję się , to tym więcej mam satysfakcji. Zdaję sobie sprawę ,ze nie osiągnął jeszcze takiego stanu , jaki sobie wymarzyłam .Sukcesywnie pracuje nad zamierzonym końcowym efektem ;:108
Dorotko leszczyny to nasadzenia sąsiada , a ich gałęzie tworzą znakomity cień na mojej drodze / tajemniczy wjazd//. Trochę / a raczej sporo /jest problemów z liśćmi ,ale już ogarniam . Trochę jesienią ,resztę ciągniczkiem wiosną. Ogród przy domu to dobrodziejstwo,w każdej chwili można prace przerwać , by co nieco zrobić w domu. Pomidory w tunelu foliowym posadzę 1 maja . Ogórki w gruncie i w tunelu już wysiane, i powschodziły/ przykryte agrowłókniną /.
Ogrodowa pasja dość późno u mnie zrodziła się , owszem zawsze miałam niewielki ogródeczek , bo ten wielki areał użytkowali Rodzice jako plantację porzeczek. Kiedy już nie mieli wystarczająco sil by prowadzić dalej plantację ,ja sukcesywnie , kawałek po kawałku zagospodarowywałam na ogród rekreacyjno - warzywno- kwiatowy. :tan Tak z roku na rok, pogłębiała się moja miłość do ziemi i roślinności . Dzisiaj mogę powiedzieć ,ze jestem wielką pasjonatką ogrodu i roślin ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu,świetny spacerek po cudownym ogrodzie ,zawsze był piękny ,ale teraz jakby jeszcze piękniejszy,spacerowałam jak po parku,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Bogusiu poczułam się jak w parku :D
Jak Ty to ogarniasz? ;:oj
Piękne miejsce stworzyliście, ten staw, różne zakątki, lubię takie ogrody :)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu, dziękuję za budujące słowa , motywujące do dalszej pracy ;:306
Kasiustaw stał się stawem "dzikim" . Kiedyś był pogłębiany , hodowaliśmy karpie , teraz tylko ławice karasi,kilka amurów, coby pomogły oczyszczać z nadmiaru roślinności oraz dwa szczupaki do redukowania ilości karasi ;:306 Ogród każdego roku przechodzi metamorfozę , coś wykopuję ,coś dosadzam., robię kamienne ścieżki albo nowe rabatki. Pracy ogrom , ale i sporo satysfakcji. Pytasz , jak ja to ogarniam ? Systematyczność i praca , praca i jeszcze raz praca i oczywiście chęci . Mam jeszcze wiele planów ;:306 i nadzieję ,ze zrealizuję . Najgorzej jest z trawnikami , trawa rośnie jak szalona ,a mamy jej sporo. W sobotę było wszystko wykoszone , a dzisiaj rozpoczęłam ponownie . Deszcz i wysokie temperatury sprzyjają jej . Jutro ma być piekny dzień, więc zaszaleję w ogrodzie :;230

Zostawiam dzisiejsze fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu ogród pięknie się zazielenił i nabrał kolorków :) widzę, że trawka też nie daje spokoju u mnie podobnie, na moje nieszczęście uszkodziłem kosiarkę... no ale nic nie poradzę :) będzie później więcej roboty :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dopiero na takich zdjęciach poglądowych widać jak duży jest Twój ogród, chociaż ocenić to można ostatecznie jedynie na żywo - chylę czoła przed ogromem wkładanej pracy ;:180
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu :wit wczoraj trawka elegancko wykoszona , w nocy padało a dzisiaj na termometrze 30 *. Idealne warunki dla szaleństwa trawy ;:108
Natalio, dziękuję za odwiedzinki ;:180 Oj , wczoraj wyjątkowo odczulam wielkość areału podczas koszenia a w przerwach/ nie , nie odpoczynek a poskramianie chwastów / ;:306 Zdecydowanie ograniczę trawniki . Mam zamiar dosadzić brzozy , tym razem pożyteczną, wielopniową Doorenbos i odmianę zwisającą Youngii.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu widać , jaki piękny ogród stworzyłaś ;:215 pola porzeczkowego nie ma co żałować ;:306
Też może jutro posadzę część pomidorów, ogórki posieję i okryję włókniną.
Deszczu u nas jak na lekarstwo.
Zagajnik brzozowy w planach to i grzybnię zaszczepisz i będą grzybki rosły.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,Nie żałuję wcale pola porzeczkowego, to były lata , gdy niemal każdy w mojej wsi , i pobliskich miał plantację porzeczek, truskawek i malin . Głównie owoce te były wysylane na eksport . W każdej niemal wsi był skup owoców .Teraz w moich rejonach dominuje uprawa szparagów i pieczarek / od tygodnia zaopatruję się systematycznie / uwielbiamy/ Ooo... / oczywiście nie teraz /mamy już swoje grzybki...pod brzozami : koźlarze trafiają się , pod daglezjami i świerkami maślaczki a na łączce pośród iglaków, rydze . Ogórki moje już wzeszły, w tunelu foliowym i w gruncie/ przykryte agrowłókniną/. Pomidory sadzimy 1 maja. Rozkoszujemy się już swoją rzodkiewką, sałatą rukolą, szczypiorkiem i koperkiem. Myślę ,ze za tydzień będzie już sałata i niebawem botwinka. :tan Deszczu u mnie sporo , praktycznie od tygodnia pada, choć raczej przelotnie. Minionej nocy popadało solidnie a dzisiaj upał 30 * . W piorunującym tempie wszystko rozwija się ,ale też szybko przekwita.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
w tunelu foliowym mamy już nowalijki
Obrazek

pomidorki wczoraj posadzone

Obrazek

Obrazek

ziemniaki w ogrodzie

Obrazek
ogórki w ogrodzie pod agrowłókniną

Obrazek
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Ojej, ależ u Ciebie wszystko pędzi! Jakie duże ogórki i pomidorki posadzone ;:oj Piękny masz teren i choć wielki, taki zadbany... Wiem, ze to mnóstwo pracy, ale efekty cieszą oczy, zwłaszcza nasze :) Żółte łany smagliczki dodają energii, a jak do nich dołącza słoneczko, to chce się góry zdobywać!
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze: Zdecydowanie ograniczę trawniki . Mam zamiar dosadzić brzozy , tym razem pożyteczną, wielopniową Doorenbos i odmianę zwisającą Youngii.
Ha!
Brawa za dosadzenia brzóz ;:138
Ja też ograniczałem trawniki jak mi się kosiarka popsuła :;230
Ale ... nie ma co porównywać - moja całość jest mniejsza niż staw u ciebie Bogusiu ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! milo mi Ciebie gościć ;:168 choć tylko wirtualnie ;:306 Staram się ,by ogród był wizytówką mojej posiadłości , choć nie zawsze mi się udaje "dopieścić" tak duży areał . Smagliczka bezobsługowa roślinka , wysiewa się bez umiaru tworząc energetyzujące "obrazki " w ogrodzie :tan Dużo czasu poświęcam ogrodowi i choć często jestem "padnięta" nie zniechęca mnie to . Najlepsza terapia psycho- fizyczna ;:108
Andrzeju! wczorajsze buszowanie po marketach , zakończyło się nabyciem 3 klonów japońskich / coby brzozy miały zwiewne towarzystwo/ ;:306 Po brzozy zamierzam wybrać się do szkółki , bo muszę mieć pewność ,ze będą to wielopienne . Zwykłe, brodawkowate mam już / ponad 20 szt/ . W środę byłam na wycieczce u naszych zachodnich sąsiadów , w miejscowościach przygranicznych . Wyprawa super udana , oprócz dnia spędzonego w większości na łonie natury ,w przepięknym ośrodku kolonijnym W Wagenburgu , była też spora dawka dla duszy . Zwiedziliśmy cudowny , gotycki kościół w Neuzelle z pięknymi ogrodami i zabudowaniami zakonu cystersów . Piękne malownicze okolice . Zostawiam kilka zdjęć.
Nasz staw ma 4 ary , ale pracy przy nim niemal tyle samo co na pozostałym półhektarowym areale ;:108

...utrwalone w kadrze z wycieczki / Wagenburg i Neuzelle 9 maja 2018/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tak dla przypomnienia ....to ja ;:306

Obrazek

...mój ogród dzisiaj / a raczej jego część/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”