
Kogel-mogel
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20148
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
No i super, będziemy gotowały, piekły i monitor obśliniały 

-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Kogel-mogel
Melduję się też do tego ślinienia monitora.
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Iwonko ,nie obiecuję że będzie to wątek pełen przepisów kulinarnych , bo tych pełno mamy w internecie i nie o to mi chodzi , chciałabym dzielić się tymi , które mam w swojej kuchni od dawna i są po prostu proste i co ważne smaczne . Przecież każda z nas ma takie niezawodne przepisy, ale chodzi mi głównie o to żeby był to wątek , w którym będziemy pytały się wzajemnie o różne sprawy związane z kuchnią i wzajemnie sobie doradzały .Na tym wątku każdy może coś od siebie zaproponować i się podzielić przepisem . Zapraszam więc Wszystkich do tworzenia tego wątku.
Alutko ,Idą święta , więc wyciągaj kochana gary .

Alutko ,Idą święta , więc wyciągaj kochana gary .

- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
UWAGA
Pilnie poszukiwany jest przepis na dobry piernik świąteczny .
Pilnie poszukiwany jest przepis na dobry piernik świąteczny .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5523
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraina Tysiąca Jezior
Re: Kogel-mogel
zresztą śmietanę zawsze ubija się osobno i już
Kłócić się z Tobą nie będę. Każdy robi tak, jak mu wygodnie. Ja robię inaczej i tylko tym chciałam się z Wami podzielić
Pomysł na założenie wątku kulinarnego bardzo trafiony 
Kłócić się z Tobą nie będę. Każdy robi tak, jak mu wygodnie. Ja robię inaczej i tylko tym chciałam się z Wami podzielić


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Elu możesz mego wypróbować : Piernik Bożenkipela11 pisze:UWAGA
Pilnie poszukiwany jest przepis na dobry piernik świąteczny .
3 i 05. szklanki mąki pszennej
20 g posiekanych orzechów
10 g kandyzowanej skorki pomarańczowej i trochę startej cytrynowej
garść rodzynek
1 czubata łyżeczka sody
pół szklanki śmietany powinna być kwaśna lub kefir
6 jajek
120 g margaryny miękkiej lub masło
1.5 szklanki cukru
pół szklanki . miodu
pół szklanki mleka
1 torebka przyprawy piernikowej
----------------------------------------------------------------
Miód podgrzać dodać kandyzowane skorki kilka minut i przestudzić nie co .
Wymieszać z mąką, margaryną, mlekiem, przyprawami , dodać oprószone rodzynki.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. pomieszać z wcześniej zrobionym ciastem
wlewając śmietanę. Ucierać do gładkiego ciasta , pod czas ucierania wsypać
sodkę
Białka ubić na sztywno , na końcu dodać 4 łyżki cukru. Ubijać jeszcze chwilkę
tak by piana była jak beza. Do ciasta dodawać wszystkie bakalie i delikatnie
połączyć.Piec z termo obiegiem 160 stopni a tradycyjnie jakieś 170 stopni do
godziny sprawdzać patykiem do suchego ma być
foremka okrągła średnica 26 cm.
zrobić polewę lub pomadę albo lukier
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Bożenko , należy Ci się całus . Przepis bardzo prosty co mi się szczególnie podoba , jeżeli możesz jeszcze edytować swój post z przepisem to wpisz proszę na samej górze w tytule .......Przepis na piernik Bożenki i wytłuść trzcionką żeby było widać . Ja go na pewno upiekę . 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Elu bo takie najlepsze beż całych nie wiadomo jakich dodatków! O widzę że jest tytuł! miło mi
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Bożenko , cieszy mnie niezmiernie przepis od Ciebie
, dam jednak jeszcze przyszły tydzień innym na dobre i sprawdzone przepisy na pierniki i pierniczki po tym czasie zamieszczę swój przepis na sernik . Czekam zatem na miłe i konstruktywne wpisy .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Jasne Elu



Re: Kogel-mogel
Elu
, skoro zapraszasz to weszłam i potwierdzam. Ten tort jest pyszny i zawsze się udaje. Taki tort tzn takie blaty piekła moja mama na święta, a ja na wszystkie moje pracowe imieniny i wszystkie rodzinne uroczystości typu chrzciny czy komunie moich dzieci, a potem wnuków.
Z ilości składników, które podałaś wyjdzie tort wielkości młyńskiego koła
.
Ja na nadchodzące święta zrobię z połowy składników z tym, że jajek daję jeszcze więcej bo 7 - 8 na każde 25 dkg orzechów. Będę piekła w tortownicy 26cm.
Muszę spróbować zrobić go z masą wg twojego przepisu.
W dawnych słusznie już minionych czasach nie było serków mascarpone, ani śmietan - fiksów, więc u nas masa była tradycyjna maślana jednak z dodatkiem śmietanki, żółtek, kakao i znów sporej ilości mielonych orzechów.
Rzeczywiście, tort musi się przegryżć, ale warto poczekać 2-3 dni.
Z niecierpliwością czekam na przepis na orzechowy mazurek. Będę cię usilnie namawiać byś dała go wcześniej.
Różnego rodzaju babki pieczemy przecież przez cały rok, więc dlaczego na mazurek musimy czekać aż do Wielkanocy??

Z ilości składników, które podałaś wyjdzie tort wielkości młyńskiego koła

Ja na nadchodzące święta zrobię z połowy składników z tym, że jajek daję jeszcze więcej bo 7 - 8 na każde 25 dkg orzechów. Będę piekła w tortownicy 26cm.
Muszę spróbować zrobić go z masą wg twojego przepisu.
W dawnych słusznie już minionych czasach nie było serków mascarpone, ani śmietan - fiksów, więc u nas masa była tradycyjna maślana jednak z dodatkiem śmietanki, żółtek, kakao i znów sporej ilości mielonych orzechów.
Rzeczywiście, tort musi się przegryżć, ale warto poczekać 2-3 dni.
Z niecierpliwością czekam na przepis na orzechowy mazurek. Będę cię usilnie namawiać byś dała go wcześniej.
Różnego rodzaju babki pieczemy przecież przez cały rok, więc dlaczego na mazurek musimy czekać aż do Wielkanocy??
ciocia Dorota
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Dorotko bardzo jestem ciekawa tej masy maślanej bo to też smaki mojego dzieciństwa .
I jakbyś mogła podać dokładny przepis na tę masę .
I jakbyś mogła podać dokładny przepis na tę masę .

Pozdrawiam Alicja
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Witam Cię Dorotko , masz rację że ten tort jest pyszny , Ja do niego też daję często więcej jajek a w przepisie podałam ilość jaka musi być , orzechów nie żałuję bo mam sporo i chcę zużyć i tort wychodzi naprawdę duży .Masa maślana bardzo często ważyła mi się z kawą a z serkiem nie mam problemu , no i chyba jest lżejsza . Na mazurka musisz jednak poczekać do wiosny bo to niespodzianka dla pozostałych forumowiczów i chciałabym aby był to zawsze mazurek a nie zwykłe ciasto świąteczne .Jutro wstawię dwa fajne przepisy Oczywiście poprosimy o wstawienie przepisu na masę maślaną , tylko napisz proszę w tytule ....Masa maślana Dorotki . Dzięki i zapraszam do odwiedzin .
Alu , mam nadzieję że Dorotka poda nam przepis .

Alu , mam nadzieję że Dorotka poda nam przepis .

Re: Kogel-mogel
Elu
, jeżeli przepis na pyszny mazurek ma być niespodzianką to oczywiście, że poczekam do Wielkanocy.
Ja też mam swój ulubiony. Piekę go częściej niż raz w roku, bo po pierwsze jest to ciasto dla leniwych, a w dodatku ulubione przez jedną z moich wnuczek.
Alu
, byłabym zadowolona gdyby smak mojej masy chociaż troszeczkę przypomniał ci smak twojego dzieciństwa. Jak już pisałam , dawniej w sklepach nie było właściwie nic, nie krążyło też tyle przepisów bo nie było internetu, ale też nie było tyle różnego rodzaju czasopism
.
W mojej rodzinie był zwyczaj, że Panna Młoda w prezencie ślubnym dostawała książkę kucharską. Mama dostała Disslowej, ja Kuchnię Polską. Pózniej Kuchnię Polską dostała też moja córka, a i dla wnuczki też już jest kupiona, chociaż na temat jej ślubu na razie cisza.
Mój przepis na masę do tortu powstał po przestudiowaniu i wypróbowaniu kilku mas właśnie z Kuchni Polskiej.
Masa maślana cioci Doroty
Składniki:
3 kostki masła
50 dag cukru pudru
4-5 żółtek
1 duża śmietanka 30%
olejek arakowy
Dodatkowo:
do 1 części
4-5 łyżek kakao
1 szklanka mielonych orzechów
do 2 części
sok z cytryny
Kwasek cytrynowy
Miksuję masło z cukrem. Kolejno dodaję żółtka, a póżniej cały czas ucierając dolewam po trochu śmietankę obserwując czy wszystko ładnie się łączy. Na koniec dosmaczam olejkiem arakowym zwracając uwagę by nie dać go zbyt dużo.
Gdy masa jest gotowa dzielę ją na 2 nierówne części.
Do jednej dodaję 4-5 czubatych łyżek kakao i szklankę ( może być więcej) mielonych orzechów,
a do drugiej sok z cytryny i dla wyrazistego smaku trochę rozpuszczonego w gorącej wodzie kwasku cytrynowego.
Ciemną masą smaruję dolny blat, następny smaruję jasną i wierzch oraz boki znowu ciemną.
Boki obsypuję zmielonymi orzechami, a wierzch wyżywając się artystycznie
ozdabiam resztą obydwu mas.
Tę ilość masy daję do blatów upieczonych z 37,5 dag orzechów.
Masa przez dodatek śmietanki nie jest bardzo ciężka, a w smaku aksamitna.
Polecam tort orzechowy Eli. Jest pyszny i można się nim delektować. U nas ze wszystkich wypieków zajmuje PIERWSZE miejsce.

Ja też mam swój ulubiony. Piekę go częściej niż raz w roku, bo po pierwsze jest to ciasto dla leniwych, a w dodatku ulubione przez jedną z moich wnuczek.
Alu


W mojej rodzinie był zwyczaj, że Panna Młoda w prezencie ślubnym dostawała książkę kucharską. Mama dostała Disslowej, ja Kuchnię Polską. Pózniej Kuchnię Polską dostała też moja córka, a i dla wnuczki też już jest kupiona, chociaż na temat jej ślubu na razie cisza.
Mój przepis na masę do tortu powstał po przestudiowaniu i wypróbowaniu kilku mas właśnie z Kuchni Polskiej.
Masa maślana cioci Doroty
Składniki:
3 kostki masła
50 dag cukru pudru
4-5 żółtek
1 duża śmietanka 30%
olejek arakowy
Dodatkowo:
do 1 części
4-5 łyżek kakao
1 szklanka mielonych orzechów
do 2 części
sok z cytryny
Kwasek cytrynowy
Miksuję masło z cukrem. Kolejno dodaję żółtka, a póżniej cały czas ucierając dolewam po trochu śmietankę obserwując czy wszystko ładnie się łączy. Na koniec dosmaczam olejkiem arakowym zwracając uwagę by nie dać go zbyt dużo.
Gdy masa jest gotowa dzielę ją na 2 nierówne części.
Do jednej dodaję 4-5 czubatych łyżek kakao i szklankę ( może być więcej) mielonych orzechów,
a do drugiej sok z cytryny i dla wyrazistego smaku trochę rozpuszczonego w gorącej wodzie kwasku cytrynowego.
Ciemną masą smaruję dolny blat, następny smaruję jasną i wierzch oraz boki znowu ciemną.
Boki obsypuję zmielonymi orzechami, a wierzch wyżywając się artystycznie


Tę ilość masy daję do blatów upieczonych z 37,5 dag orzechów.
Masa przez dodatek śmietanki nie jest bardzo ciężka, a w smaku aksamitna.
Polecam tort orzechowy Eli. Jest pyszny i można się nim delektować. U nas ze wszystkich wypieków zajmuje PIERWSZE miejsce.
ciocia Dorota
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7950
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Dorotko pamiętam czasy bez NICZEGO jestem z 61r.
Mam brata młodszego od siebie o 5 lat i razem po przyjściu ze szkoły gotowaliśmy obiady .
Chodziliśmy wtedy do podstawówki .Zanim mama wróciła z pracy obiad był gotowy
Dziękuję Dorotko za przepis myślę ,że właśnie o taką masę mi chodziło .
Aksamitna w smaku
Mam brata młodszego od siebie o 5 lat i razem po przyjściu ze szkoły gotowaliśmy obiady .
Chodziliśmy wtedy do podstawówki .Zanim mama wróciła z pracy obiad był gotowy

Dziękuję Dorotko za przepis myślę ,że właśnie o taką masę mi chodziło .
Aksamitna w smaku

Pozdrawiam Alicja