Miłość do roślin nie kończy się przecież na kaktusach.Allie pisze: Na moich parapetach można znaleźć różności. Najczęściej pojedyncze egzemplarze całkiem nie pasujące do reszty... fiołki afrykańskie, hippeastrum, różne liściaste, pojedyncze hoye, kaktusy, aloesy, sansevierie, grubosze, epiphyllum itd.
Biorę co los przynosionectica pisze:No tak, kierunek kolekcji się klaruje - na wszystko
Witam!chyba też tak mam Na moim parapecie w skrzynkach mieszkają różne kaktusiki tworząc fajne kompozycje.Do tej pory traktowałam je jako dekorację w mieszkaniu Ale trafiłam tutaj i chyba to się zmieni bo parapetów u mnie dostatek. Pozdrawiam Basia .barbra13 pisze:
Tytuł: Re: Kaktusy i sukulenty - Allie Odpowiedz z cytatem
ejacek napisał(a):
chyba zbierasz rośliny nie przypadkowe ale pewną spokrewnioną grupę .
Przyznam się bez bicia, że właściwie zbieram wszystko
Na moich parapetach można znaleźć różnośc
Wybierasz trudne do uprawy... Ten szczepiony to długo nie pociągnie bo one już takie są. Dobierz rodzaje do posiadanych warunków. Czyli wybieraj świadomie pod kątem ich wymagań a nie tylko ze ładny. Są pewne rodzaje roślin które są bardziej tolerancyjne a inne nie. Dowiesz się najpierw na temat tego co masz i czego wymagają.... Widać też ze jest niewłaściwe podłoże Wbrew pozorom większość sukulentów nie jest "domowa", choć są oferowane jako rośliny domowe.Mirana pisze:Cześć. Postanowiłam się przyłączyć do wątku, ponieważ i ja zaczynam moje przygody z kaktusami. Marzą mi się ogromne kaktusy w domu, a najlepiej w ogrodzie; chciałabym mieć też piękną agawę, ale cóż..klimat mi na to nie pozwoli. Problem polega na tym, że kompletnie nie umiem opiekować się kaktusami, stąd też jak dla mnie są to rośliny trudne w uprawie. Do tej pory miałam sukulenty i wszystko mi zgniło
Nie mam wyczucia jak i kiedy podlewać, mam wrażenie że one wcale nie rosną. Ostatnio kupiłam dwa kaktusy (zdjęcia) no i nie podlewam ich prawie wcale, żeby znowu nie zgniły. Niestety nie znam odmian moich kaktusów, ale pewnie od razu je rozpoznacie.
Wreszcie jakieś dodatkowe miejsce gdzie będzie można jakieś ładne roślinki obejrzeć
Chyba każdy z nas tak zaczynał... bo trzeba na własnym doświadczeniu przekonać się jakim rodzajom jest i będzie u nas dobrze. Tym bardziej, jeśli do dyspozycji masz tylko parapet lub okresowo podwórko...Allie pisze: Na moich parapetach można znaleźć różności. Najczęściej pojedyncze egzemplarze całkiem nie pasujące do reszty...