Witam, proszę identyfikację owada, który jest przedstawiony na załączonych przeze mnie zdjęciach.
Charakteryzuje się dużą aktywnością w godzinach wieczorowych, uciążliwym jest fakt, że można odnieść wrażenie, jakby chciał atakować/lądować we włosach. Dodatkowo wydaje charakterystyczne dźwięki, w postaci "brzęczenia".
Po torfie w moim roślinach owadożernych chodzą jakieś 1-2mm szkodnilki. Są strasznie podobne do skoczogonków,(mają czułki u glowy, tak jak te skaczące) ale wcale nie skaczą. Rośliny zaczynają mi wiednąć, na niektórym wyrastąją zniekształcone liście. Jak myślicie co to jest i jak to zwalczyć?
Może i trochę podobny, ale jak zauważyłem te wciorniastki żerują na lisciach, a te moje szkodniki żyją w torfie i na liscie nie włażą, wiec pewnie żywią sie korzeniami. Użyłem na te szkodniki Polysectu, nie pomogło nadal sobie chadzają i jest ich coraz więcej.
Witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałabym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika, który pokusił się na moją sosnę.
Robiąc zdjęcia niestety nie natrafiłam na samego szkodnika, ale widać zniszczenia na pniu sosny oraz liczne kanaliki.
Poniżej załączam fotografie.