Moja zielona oaza spokoju 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja zielona oaza spokoju 2

Post »

;:oj ;:oj Patrycjo!
Spiżarnia u Ciebie faktycznie jak na wojnę. ;:138
Ja też robię bardzo dużo przetworów, głównie na zamówienie i takie, które życzą sobie moje "Słoiki". ;:306
A mam ich w sumie czworo: trzech synów i jedną synową. Tylko jeden z nich mieszka w Płocku, reszta w stolicy. Wszyscy zabierają pełne słoiki, a przywożą puste. :;230 :;230 :;230 Jednak i tak się cieszę, bo mam dla kogo przetwory robić. Ja i M nie dalibyśmy rady nawet 1/10 tego dobra skonsumować. ;:224

Widzę, że zakupy ogrodnicze jak się patrzy! ;:138 ;:138
My wszyscy tak już mamy, że trudno odejść od stoiska z nasionami czy sadzonkami różnistych roślinek. ;:131
Będziesz siać a siać! ;:333 A potem podziwiać i konsumować, i zamykać w tych słoikach. ;:215
Będzie się działo! :tan

Kocham fiołki afrykańskie i zawsze je miałam. ;:174 Piszę: miałam, bo w czasie ubiegłorocznych upałów po prostu upiekły się na parapecie pomimo opuszczonych rolet. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko zobaczę czy mam jakieś sadzonki małe i wyślę Ci jeżeli oczywiście chcesz :D Dzielę się tym co mam , bo sama będę potrzebować jakiś roślinek do ogrodu :lol: Kupić od razu wszystko jest cieżko, a u mnie dużo padło ;:145 Przetwory kocham, juz nie mogę się doczekać nowego sezonu ;:170
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Patrycjo.
Widać,że robisz to co lubisz. Masz trochę areału ,pewnie pracy nie mało w nim. Widać po przetworach,które przerobiłaś. Nasionek też sporo nakupiłaś. Tak trzymaj dalej.
Życzę zdrówka i sił. A ogród niech z każdym dniem pięknieje.
Będę tu zaglądała i wspierała. :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj PATRYCJO :wit
U mnie zima,a u Ciebie zapasy na zimę ;:108
Oj,dobrałbym się do nich i powyjadał co smaczniejsze :!:
Zakupy ogrodnicze fajne,tylko pogody cieplejszej nam potrzeba ;:108
Pozdrawiam,
SŁA
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Patrycjo nieźle zaopatrzona spiżarnia i to widzę w różniste przetwory :D Ja tez nie lubię jak się coś marnuje i przerabiam wszystko, a potem rozdaję. Jak na razie nie mam z tym problemu wszystko chętnie biorą. Do tego dostają jajeczka, bo też kury niosą a wszystkiego nie zjemy :D
Koleusy ładnie przechowały się przez zimę, mnie przetrwały głownie te jasne ciemne jakoś nie chcą :D Oleander też ma zdrowe liście, a ja swój musiałam wyrzucić po paroletniej walce z tarcznikami.
Zakupy bogate, ciekawa jestem jak Ci wyjdą bratki, bo mnie coś nie bardzo te z własnego siewu się udają. To chyba wina gleby bo te kupne też się nie rozsiewają ;:185 No to czekamy na tą wiosnę ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Patrycjo, kochana jesteś. ;:196
Oczywiście z radością przyjmę sadzoneczki fiołków, jeśli oczywiście będziesz je miała. ;:108
Natomiast jeżeli chciałabyś jakieś roślinki, które ja mam u siebie, to nie krępuj się, tylko daj znać. Z przyjemnością się podzielę. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Zakupy nasienne wypasione ;:oj Czy masz doświadczenie z wysiewem bratków? Próbowałam w zeszłym roku z bratkiem szwajcarskim. Kompletne fiasko- nic nie wzeszło ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wiolu , wysiej bratki w maju na rozsadniku, a jesienią przesadź na miejsce stałe. Wiosną zakwitną. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Lucynko ;:196 - to już wiem; wysiałam w złym terminie...
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Witaj Alu . Tak kocham swoje obowiązki, sama sobie dodaje i komplikuje , ale taka już jestem. ;:oj Nie mogę się doczekać truskawek, porzeczek, tych przetworów i w ogóle czasu w ogrodzie. Pracy mnie będzie kosztowała wiele , ale dam radę ;:167 Zapraszam częściej ;:108
Slawku mam nadzieję, że pogoda u mnie się nie pogorszy. Jest ciepło, w nocy lekkie przymrozki ale nie jest źle. Oby tylko zima nie wróciła. U Ciebie śnieg, a u mnie słońce ;:108 Miejmy nadzieję, że idzie ku lepszemu ;:108 Zapraszam na degustację przetworów. Do wyboru do koloru :;230
Marysiu mam kilka sadzonek ciemnych , jeżeli jesteś zainteresowana to daj znać, zaszczepię albo wyślę szczypki :D Oleander też ma sadzonki więc mogę wysłać szczypuchy ;:131 Bratki wysieję w maju w ogrodzie, będą za rok, Rzeczywiście te sklepowe mniej się pokazują, te które wysiewają sie same albo zebrane samodzielnie są dużo lesze do wschodu. jakby co to babcia się podzieli , tylko kawałek do niej mam i co pojadę to zapomnę ;:306
Lucynko oglądałam sadzonki fiołków i są. Nie ze wszystkich ale jeżeli umiesz szczepić z listka to kilka sztuk będzie tylko listków. Niestety nie mam opisanych kolorów i nie wiem jakie będą, te co kwitną opisze, ale większość jest w pąkach . Oczywiście podzielę się ;:108 Co do roślinek to jeżeli masz jakieś nadwyżki, którymi mogłabyś si podzielić to oczywiście przyjmę . Zwrócę Ci koszty wysyłki i zobaczę czy mam coś ja czym mogłabym się podzielić ;:173
Wolusia wysieję w maju do gruntu, nie wzejdą wszystkie na pewno, ale może troszkę się uda. Lubię te roślinki, sa wdzięczne i długo kwitną ;:167

Nadeszła wiekopomna chwila zmierzenia się z walką ogrodową. zaczynam dzisiaj, łapki mnie już ciągnęły przez weekend, ale czasu brak. Dzisiaj będzie się działo, pod warunkiem, że deszcz mnie nie zaskoczy bo dziwnie ciemno u mnie ;:222 Miłego dnia ;:167
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Pracowity Dzieciak z Ciebie! ;:196 ;:333
Mam sporo przetworów, ale Twoje zapasy ;:180
Też uwielbiam robić. Kiedyś rodzina patrzyła na mnie dziwnie, gdy robiłam dżemiki z czerwonej porzeczki, albo malin, teraz...znika wszystko w oka mgnieniu! Inna kwestia, że Młoda wywozi sporo do Torunia! ;:333 Jak mówię znajomym, że w zeszłym roku zrobiłam 118 słoików kiszonych ogórków, to również są okrzyki, a po co Ci tyle, a ja się martwię, że zabraknie mi do kolejnych plonów :;230 :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Witaj Reniu . Dzieciak powiadasz ze mnie, nie wiem czy śmiać się czy płakać :;230 Wolę określenie mróweczka ;:306 Co do przetworów to już nie mam dużo, brakuje mi ogórków w miodzie, uwiebiam. Wyjedliśmy uz wszystkie z Młodym , no może poza 1 słoiczkiem zostawionym na urodziny dla syna ;:306
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

Dzień uważam już za udany ;:108 Wmarzło mi dupsko w ogrodzie, ale 1/3 zrobiłam dzisiaj. Jestem dumna z siebie ;:138 Najgorsze jeszcze przede mną, ale najważniejsze że zaczęłam. Chociaż sąsiedzi pukali się w głowę , że przy takiej pogodzie, ale musiałam. Ogarnęłam wiatkę przed domem, a mam w panelach białych i mycia było ;:131 Jedną rabatę zrobiłam ale cudów nie ma. Pociesz mnie fakt, ze zaczęłam :heja . Na dodatek przyjechało dzisiaj drzewo transportem do wędzenia, trochę układania miałam, ale przynajmniej porządek mam chociaż z jednej strony domu. Jutro kontynuacja ;:108

Obrazek

-- 29 lut 2016, o 16:24 --

Moja juka trochę zmizerniała przez zimę, nie związałam jej liści i takie brzydactwo się stało, nie wiem czy nie wyciąć tych liści obsuszonych?

Obrazek

I nie zniszczalny bluszcz.

Obrazek

-- 29 lut 2016, o 16:25 --

Obrazek
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p

Post »

A oto moja suszarka własnej roboty ;:306

Obrazek

Studnia użytkowa , też samodzielnej okleiny ;:306
Obrazek

A tutaj powstaje wędzarnia ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Patrycjo śmiało suche listki juki przytnij. Ja tak robię swoim i kwitną a znacznie lepiej wyglądają. ;:108
Pomysłowa studnia.Ładnie Ci wyszła. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”