Mój ma 18 lat
To mój pierwszy storczy (z OBI) a w raz z nim kupiłam drugiego, wymieniłem ziemię na mech. Ten drugi padł po roku - stały cały czas obok siebie.
Storczyk ten rośnie na północnym oknie w plastikowej osłonce, która jest w ceramicznej doniczce. Rośnie w czystym mchu z ogrodu, który przykrywa wszystkie korzenie - mech był przed posadzeniem roślinki zalany wrzątkiem. Raz na dwa lata po kwitnieniu wymieniam mech, wtedy gdy zrobi się go mniej - bo robi się po prostu ziema oraz usuwam martwe korzonki. Niczym go nie nawożę (chyba że liście zaczynają blednąć etc.), raz w tygodniu zalewam go wodą prosto z kranu (obojętnie jaka jest to pora roku! ) i zostawiam na chwilę, potem wyjmuje i czekam aż woda odcieknie i wraca do ceramicznej doniczki na parapet.
Jak zaczyna kwitnaće to minimum 6 miesięcy. Raz kwitł 1,5 roku na tej samej łodydze bez przerywanian kwitnienia ale z bocznych pędów tylko dlatego że szedł po swojemu - normalnie wyprowadzam go w pion ale wtedy było to niemożliwe. Łodyga osiągnęła wtedy 80 cm.
Może Phalaenopsis jest łatwy w uprawie ale jak każda roślinka musi pierw zaakceptować nowy dom a może i właściciela - tak jak ma w zwyczaju fiołek afrykański - po prostu niektórych nie lubi i i nie zakwitnie choć by miał jak w niebie
a wtedy będzie cieszyć wiele lat