Wierzba iwa ( Salix caprea )
Re: Co to za krzaczek?
Też mi się wydaje że to wierzba.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Co to za krzaczek?
To sprawdż jeszcze raz - Wierzba iwa (Salix caprea )
Kupiłam w tym roku na wiosnę malutką łodyżkę, dosłownie 20 cm. Rozrosła się niesamowicie i brzydko. Zwyczajna wiecha. Popatrzcie sami:

Wygląda mi to na hortensję ale w tym roku nie kwitła.
Mam ochotę to przyciąć całkiem, ale nie wiem ile?
Tu listki w przybliżeniu:

Poradzicie co zrobić z tą wiechliną?

Wygląda mi to na hortensję ale w tym roku nie kwitła.
Mam ochotę to przyciąć całkiem, ale nie wiem ile?
Tu listki w przybliżeniu:

Poradzicie co zrobić z tą wiechliną?

Re: Czy to hortensja?
To na pewno nie hortensja.Przypomina z kształtu liści jakiś niski słonecznik jednoroczny, albo może to też być słoneczniczek- bylina.
Zapomniałam dodać że przy zakupie tej roślinki był już mały kwiatuszek różowy, przypominający właśnie kwiat hortensji, który zaraz przekwitł i byłam pewna że kupuję hortensję, ale teraz mam wątpliwości, ze względu na to co wyrosło. Szkoda że nie zrobiłam zdjęcia.
Obok tej mojej wiechlinki
rosną słoneczniki ozdobne.
Obok tej mojej wiechlinki

- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Myślałam, że chodzi o rośliny na 1 planie, czyli jak dobrze napisałam słoneczniki, ale to drugie to może być kolcowój - jagoda goji.Ma różowo fioletowe kwiatuszki i rośnie pnąco, stąd taki, a nie inny pokrój.Nie wiem skąd masz sadzonkę, ale widziałam w sprzedaży wiosną w sklepie ogrodniczym.Nie jestem jednak pewna czy to jest kolcowój.
Rennni ma rację, to na pewno nie jest hortensja. Przejrzałam wszystkie odmiany hortensji jakie znalazłam w necie i u wszystkich liście rosną w sposób przedstawiony na drugim obrazku.
To też nie jest kolcowój, ma zupełnie inny kształt liści: http://owocegoji.files.wordpress.com/20 ... nienie.jpg

Teraz to jestem zaintrygowana, muszę odkryć co to za roślina
To też nie jest kolcowój, ma zupełnie inny kształt liści: http://owocegoji.files.wordpress.com/20 ... nienie.jpg

Teraz to jestem zaintrygowana, muszę odkryć co to za roślina

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na ostatnim zdjęciu liście wyglądają jak gatunek wierzby (chyba iwa), który często wysiewa się sam, jak chwast.
Jesteś pewna, że to właśnie to kupiłaś, i że na tym był kwiatek? Nie kojarzy mi się żadna z roślin kwitnących kwiatami podobnymi do kwiatów hortensji, która miałaby takie liście.
Z całą pewnością nie jest o też kalina.
Jesteś pewna, że to właśnie to kupiłaś, i że na tym był kwiatek? Nie kojarzy mi się żadna z roślin kwitnących kwiatami podobnymi do kwiatów hortensji, która miałaby takie liście.
Z całą pewnością nie jest o też kalina.
Zielonym do góry!!!
Bixxx na sto procent to właśnie tą roślinkę kupiłam z kwiatkiem, bo gdyby nie kwiatek, to w ogóle nie brałabym jej pod uwagę. Kupiłam w szkółce, zaledwie za 2,50 zł bo roślinka wyglądała jakby ją mieli wyrzucić, a po kwiatku myślałam ze to hortensja i dlatego ją wzięłam. A teraz klops, najwyżej przytnę ją z połowę, bo ta wiecha nie podoba mi się i poczekam do wiosny na kwiatka, jeśli się pojawi.
Przejrzałam jeszcze raz stare zdjęcia i okazało się ze tą roślinkę kupiłam na jesieni (październik) w zeszłym roku, ale na pewno z kwiatkiem, który za chwilę opadł. Pewnie przejdę się do szkółki i zapytam, może będą wiedzieli co to jest. A tu fotka przycięta więc gorszej jakości:
Taki oto mikrus kupiłam, tutaj na fotce już bez kwiatka niestety:

Przejrzałam jeszcze raz stare zdjęcia i okazało się ze tą roślinkę kupiłam na jesieni (październik) w zeszłym roku, ale na pewno z kwiatkiem, który za chwilę opadł. Pewnie przejdę się do szkółki i zapytam, może będą wiedzieli co to jest. A tu fotka przycięta więc gorszej jakości:
Taki oto mikrus kupiłam, tutaj na fotce już bez kwiatka niestety:

I zagadka rozwiązana
Okazało się, że rzeczywiście mogłam kupić tą sadzonkę hortensji, która prawdopodobnie nie przetrzymała zimy i na wiosnę ruszyło z kopyta coś co było w doniczce z tą rośliną (chwast albo drzewo - Bixxx miał rację, liście przypominają wierzbę Iwa). Tak mnie pani w szkółce oświeciła

Okazało się, że rzeczywiście mogłam kupić tą sadzonkę hortensji, która prawdopodobnie nie przetrzymała zimy i na wiosnę ruszyło z kopyta coś co było w doniczce z tą rośliną (chwast albo drzewo - Bixxx miał rację, liście przypominają wierzbę Iwa). Tak mnie pani w szkółce oświeciła

-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 sie 2013, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
- 200p
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Miał być migdałek a wyrosło coś innego...
To chyba jakaś wierzba, możliwe,że wierzba iwa.
Pozdrawiam Lucyna
Re: Miał być migdałek a wyrosło coś innego...
Tak, to wierzba iwa
.