Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może i masz rację , ja swe przypuszczenia opierałem ( pisałem we wcześniejszym poście ) na Jodle Kalifornijskiej . Ty jesteś fachowcem w swojej dziedzinie .pogotowie ogrodnicze pisze: niestety nie masz racji
świerk to nie jabłonka i nie posiada pąków śpiących
role przewodnika musi przejąć jeden z pędów bocznych
Janusz

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
W przypadku uszkodzenia pędu wierzchołkowego(phomopsis abietina,Sirococcus conigenus) rolę przejmuja pąki przyrostu wtórnego.Dociekliwy pisze:Może i masz rację , ja swe przypuszczenia opierałem ( pisałem we wcześniejszym poście ) na Jodle Kalifornijskiej . Ty jesteś fachowcem w swojej dziedzinie .pogotowie ogrodnicze pisze: niestety nie masz racji
świerk to nie jabłonka i nie posiada pąków śpiących
role przewodnika musi przejąć jeden z pędów bocznych
Janusz
Iglaki rosną w ciągu roku dwufazowo kwiecień-maj rośnie strzała a sierpień-wrzesień pędy tworzące piętro i pośrednie. A więc i jodła kalifornijska nie mogła po wycięciu wypuścić pędu ze starego piętra tylko role przewodnika mógł przejąć pęd który wysokością dominował nad pozostałymi
Janusz
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
w pewnym ogrodzie (załóżmy gdzieś w Polsce) dawno temu nagminnie dokonywano włamań do altanek.
Jeden z użytkowników (załóżmy oficer organów ścigania) przyczaił się na złodzieja (po trzykrotnych odwiedzinach w jego altanie).
Po dłuższym przyczajaniu, złodzieja złapał...............
Zapytacie co dalej? chyba pójdzie siedzieć? (był on ci recydywka).
Nic z tego. Pan oficer sprytnie sprawę załatwił:
"kolego złodziejaszku. piszesz cyrograf przyznając się do włamań w tym ogrodzie (udowodnione fantami). Następnie obejmujesz posterunek ruchomy na terenie ogrodu (alejki), nie wchodząc na teren działek. W przypadku stwierdzenia każdego włamania cyrograf zostaje ujawniony jako przyznanie się do winy a dowody rzeczowe przekazane organom ścigania. Cyrograf obowiązuje od dnia zatrzymania na gorącym uczynku do pierwszego dnia wiosny roku następnego (zatrzymanie miało miejsce pod koniec października)".
Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, żadnych poroblemów, nawet zatrzymał (ten złodziejaszek) innego złodziejaszka na usiłowaniu.
Pytanie: co z tego miał ten oficer, bo złodziejaszek podarowanie mu własnego cyrografu a fanty zwrócone właścicielom.
Jeden z użytkowników (załóżmy oficer organów ścigania) przyczaił się na złodzieja (po trzykrotnych odwiedzinach w jego altanie).
Po dłuższym przyczajaniu, złodzieja złapał...............
Zapytacie co dalej? chyba pójdzie siedzieć? (był on ci recydywka).
Nic z tego. Pan oficer sprytnie sprawę załatwił:
"kolego złodziejaszku. piszesz cyrograf przyznając się do włamań w tym ogrodzie (udowodnione fantami). Następnie obejmujesz posterunek ruchomy na terenie ogrodu (alejki), nie wchodząc na teren działek. W przypadku stwierdzenia każdego włamania cyrograf zostaje ujawniony jako przyznanie się do winy a dowody rzeczowe przekazane organom ścigania. Cyrograf obowiązuje od dnia zatrzymania na gorącym uczynku do pierwszego dnia wiosny roku następnego (zatrzymanie miało miejsce pod koniec października)".
Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, żadnych poroblemów, nawet zatrzymał (ten złodziejaszek) innego złodziejaszka na usiłowaniu.
Pytanie: co z tego miał ten oficer, bo złodziejaszek podarowanie mu własnego cyrografu a fanty zwrócone właścicielom.
Jakub . . . . .
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Andrzeju, Krakus ma rację.
Jednak wiem, że robiąc tą uliczkę nie miałeś na myśli tego co napisałeś.
U nas na zakręcie działkowiec ma opłotowanie działki z siatki drucianej, już leciwej ale co najgorsze słupki z rurek zakończone na górze kwadratami z blachy dość grubej. Jadąc kiedyś rowerem w błocie o mało uderzyłbym głową w tą blachę. Nie chcę nawet wyobrazić sobie obrażenia.
No, ale sąsiad stwierdził,że tyle czasu się nic nie zdarzyło...
Jednak wiem, że robiąc tą uliczkę nie miałeś na myśli tego co napisałeś.
U nas na zakręcie działkowiec ma opłotowanie działki z siatki drucianej, już leciwej ale co najgorsze słupki z rurek zakończone na górze kwadratami z blachy dość grubej. Jadąc kiedyś rowerem w błocie o mało uderzyłbym głową w tą blachę. Nie chcę nawet wyobrazić sobie obrażenia.
No, ale sąsiad stwierdził,że tyle czasu się nic nie zdarzyło...
Jakub . . . . .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Tak zdaję sobie z tego sprawę, że ostre końce można umieszczać dopiero na wysokości 180cm. Końcówki tych "drutów" nie sa naostrzone. A co miałem robić według Was. Codziennie wchodzono mi na dzialkę i dokonywano kradzieży. Mało kiedy mogłem zerwać dojrzały pomidor z tunelu, słonecznik, marchewkę ... . Teraz mam spokój i wszystkie plony należą do mnie.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
W okresie letnim na "bolce - pręty" daję cienką listwę plastykową. Przerwie się ona pod ciężarem wchodzącej na nia osoby, a nie przy uderzeniu się o nią. A rozbić głowę można o siatkę ( ma ostre końce), słupki metalowe, betonowe ...Krakus pisze:...W razie "nadziania się", "poszkodowany"...
A tak na marginesie Nemo to po terenie ogrodu nie powinno się jeździć rowerem.
Pozdrawiam Andrzej.
Złodzieje ryb
Zna ktoś może sposób na złodziei kradnących ryby ze stawu? może zastosować jakiś alarm?
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Pamiętam, że kiedyś, najlepszy był dozorca z dubeltówką. Naboje wypełnione były grubą solą krystaliczną. Delikwent postrzelony w nogi lub pewną część ciała moczył się w wodzie minimum tydzień i odchodziła mu ochota na powrót. Myślę, że obecnie, zgodnie ze sposobem zastosowanym przez nasz parlament w sprawie deszczu, najlepiej pomodlić się, żeby złodzieje nie przyszli. 

Mietek.