Przesadzanie- drzewa,krzewy,byliny. KIEDY? JAK?
Termin przesadzenia
Mam w ogrodzie posadzone na wiosne sadzonki: tamaryszek, forsycja, pęcherznica, dereń biały, tawuła von heute i mam pytanie kiedy można je przesadzić na stałe miejsce, wcześniej nie mogłem bo nie było mnie jakiś czas w domu.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy przesadzać krzewy ozdobne
Wiosną muszę przesadzić hibiskusa, perukowca, rododendrona i pigwowca. Kiedy to najlepiej zrobić i czy moje krzewy bardzo to odczują. Najbardziej zależy mi na hibiskusie. Przez 2 lata urósł ok 2 m. i pięknie kwitł. Czy ktoś wie jak on znosi przesadzanie? Obawiam się, że nowe miejsce może mu tak nie spasować.
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
pigwowca łatwo można przesadzać ,rododendrona też bez problemów ,tylko z możliwie największą bryłą korzeniową ,ale z perukowcem to już trochę gorzej -ja swojego przesadzałam dwa lata temu i do tej pory nie doszedł do siebie ,ale i tak się cieszę ,że przeżył bo już myślałam ,że nic z niego nie będzie .Z hibiskusem to Ci nie doradzę bo ja nie przesadzałam nigdy .Ja z własnego doświadczenia wiem ,że najlepszą porą na przesadzanie jest jesień ,ale wczesną wiosną też można -tylko wtedy już całe lato musisz zapewnić przesadzonym roślinkom dużo wody.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Dziękuję za rady. Troszkę zasmuciłam się, że z tym perukowcem może być ciężko.
Jakubie - czyli ostatecznie hibiskus ci przetrwał, tak? Ciężko by było mi pogodzić się ze stratą tego pięknego krzewu. Brak kwitnienia przez jeden sezon jakoś bym przeżyła, chociaż z pewnością pięknie by wyglądał.
Chciałam się jeszcze dowiedzieć jakie one mają systemy korzeniowe - chodzi mi o hibiskusa i perukowca.
Przesadzić te roślinki niestety muszę, ponieważ od wiosny będzie na tym miejscu budowa. Mam dwa wyjścia - albo nic z nimi nie robić i skazać je na zniszczenie, albo próbować ratować.
Jakubie - czyli ostatecznie hibiskus ci przetrwał, tak? Ciężko by było mi pogodzić się ze stratą tego pięknego krzewu. Brak kwitnienia przez jeden sezon jakoś bym przeżyła, chociaż z pewnością pięknie by wyglądał.
Chciałam się jeszcze dowiedzieć jakie one mają systemy korzeniowe - chodzi mi o hibiskusa i perukowca.
Przesadzić te roślinki niestety muszę, ponieważ od wiosny będzie na tym miejscu budowa. Mam dwa wyjścia - albo nic z nimi nie robić i skazać je na zniszczenie, albo próbować ratować.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedy przesadzać krzewy ozdobne
Wiolu ja przesadzałam Hibiskusa ale jesienią i wszystko jest z nim OK.Nawet pięknie i długo kwitł w zeszłym roku.
Jakieś hormony wzrostu
Pozdrawiam.Magda
2 metry.Wiolu to co ty zrobiłaś że tak zapinkala :?:Mój jak urośnie w sezonie 10 cm. to ogromny sukces.Co ty mu tam podsypujesztulipanka pisze: Najbardziej zależy mi na hibiskusie. Przez 2 lata urósł ok 2 m. i pięknie kwitł.

Pozdrawiam Magda 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Oby i u mnie przeprowadzka okazała się łaskawa.
Madziu - hibiskusa posadziłam (jak radzili w ogrodniczym) w zacisznym i osłoniętym od wiatru miejscu. Dodatkowo na zimę go zabezpieczam. Nie wiem czy to konieczne, ale ja mieszkam w dolinie i u mnie mrozy zawsze są trochę większe.
Miejsce w którym rośnie, przed posadzeniem, dokładnie przekopałam ze spróchniałym obornikiem. Chemii prawie w ogóle nie stosuję. Raz zaleciało mu trochę nawozu do trawnika. Myślę, że miejsce mu bardzo odpowiada i dlatego tak rośnie. :P
Madziu - hibiskusa posadziłam (jak radzili w ogrodniczym) w zacisznym i osłoniętym od wiatru miejscu. Dodatkowo na zimę go zabezpieczam. Nie wiem czy to konieczne, ale ja mieszkam w dolinie i u mnie mrozy zawsze są trochę większe.
Miejsce w którym rośnie, przed posadzeniem, dokładnie przekopałam ze spróchniałym obornikiem. Chemii prawie w ogóle nie stosuję. Raz zaleciało mu trochę nawozu do trawnika. Myślę, że miejsce mu bardzo odpowiada i dlatego tak rośnie. :P
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kiedy przesadzać krzewy ozdobne
Mnie też zdziwiło to tempo!Karolcia pisze: Wiolu to co ty zrobiłaś że tak zapinkala :?:Mój jak urośnie w sezonie 10 cm. to ogromny sukces.Co ty mu tam podsypujeszJakieś hormony wzrostu
Pozdrawiam.Magda

Czy można prosić o zdjęcie?

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Chętnie bym pokazała ale takowej nie posiadam. Obiecuję, że wiosną przy przekopywaniu cyknę mu fotkę a potem jeśli się przyjmie i będzie kwitł to oczywiście też się pochwalę.
Wcześniej nie przywiązywałam zbytniej wagi do tego aby uwieczniać swoje rośliny na zdjęciach. Teraz oczywiście bardzo tego żałuję ;:46 ;:46 ;:46 Super było by mieć zdjęcia, które obrazowały by od początku jak powstaje ogród.
Aniu - jeśli chcesz koniecznie, to w ładny dzień zrobię fotkę tym gołym badylom i ją wstawię.
Wcześniej nie przywiązywałam zbytniej wagi do tego aby uwieczniać swoje rośliny na zdjęciach. Teraz oczywiście bardzo tego żałuję ;:46 ;:46 ;:46 Super było by mieć zdjęcia, które obrazowały by od początku jak powstaje ogród.
Aniu - jeśli chcesz koniecznie, to w ładny dzień zrobię fotkę tym gołym badylom i ją wstawię.
Przesadzanie - co, kiedy,bezpiecznie?
Jak w temacie ;)
chcę posadzić u siebie na działce parę małych [do metra wysokości] sosenek z lasów, ew. grabów pospolitych, ale ich nie zauważyłem...
Co się z nimi stanie jak bym zapakował je teraz w worki jutowe i posadził u siebie? jest jakaś szansa, że się nie przyjmą, w zw. z tą porą roku?
poki co nie zaczeła się wegetacja, wiec są w stanie 'uśpienia', temperatura jest powyżej 6 st. C i boje się, że niedługo zacznie się wiosna dla roślin
drugie pytanie:
wyczytałem, że rośliny powinno przesadzać się przed rozpoczęciem wegetacji, znaczy pęknięciem pąków, tylko, że w związku z wyższą temp. zauważłem, że powoli wykształcają się pąki, m.in. u migdałka, wierzby... co robić? czekać do 'podręcznikowego' kwietnia czy mogę przesadzić, m.in. brzozę, dąb, metasekowje, daglezje, grujecznika i robinie akacjowe w marcu?
Jestem laikiem i naprawdę nie wiem co z tym zrobić, zczególnie, że literatura a życie to dwie, nie zawsze podobne, sprawy...
chcę posadzić u siebie na działce parę małych [do metra wysokości] sosenek z lasów, ew. grabów pospolitych, ale ich nie zauważyłem...
Co się z nimi stanie jak bym zapakował je teraz w worki jutowe i posadził u siebie? jest jakaś szansa, że się nie przyjmą, w zw. z tą porą roku?
poki co nie zaczeła się wegetacja, wiec są w stanie 'uśpienia', temperatura jest powyżej 6 st. C i boje się, że niedługo zacznie się wiosna dla roślin

drugie pytanie:
wyczytałem, że rośliny powinno przesadzać się przed rozpoczęciem wegetacji, znaczy pęknięciem pąków, tylko, że w związku z wyższą temp. zauważłem, że powoli wykształcają się pąki, m.in. u migdałka, wierzby... co robić? czekać do 'podręcznikowego' kwietnia czy mogę przesadzić, m.in. brzozę, dąb, metasekowje, daglezje, grujecznika i robinie akacjowe w marcu?
Jestem laikiem i naprawdę nie wiem co z tym zrobić, zczególnie, że literatura a życie to dwie, nie zawsze podobne, sprawy...
Tomek
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupowałem w tym roku (styczeń) sadzonki - wprawdzie nie sosny (ale też iglaka, bo Thuji). Były one o gołym korzeniu, wysokości 10-15 cm. Posadziłem je do doniczek wyniosłem na strych pod okno (mają tam temp. 10-12 st.C, na razie podlałem je 2 razy, a stoją już tam prawie 30 dni) i wygląda na to, że prawie wszystkie się przyjęły ...
No, ale nie chwale zbytnio, bo mogą uschnąć ;p
No, ale nie chwale zbytnio, bo mogą uschnąć ;p