Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Śliczne ostróżki! Dorotko ja już dzisiaj wybrałam ok. 50 rodzajów pomidorów i z każdego po 2 nasionka wysieje :wink:
Piszesz że Ci się cleome wysiewała? mnie też się wysiała, ale w sierpniu miała ok 20 cm i żadna siewka nie zakwitła, czyli u mnie nie klimat na takie rozmnażanie. Miałam dwa lata temu ale tylko białą i porosły giganty ! musiałam je wyrywać, bo zagłuszyły inne rośliny. Teraz poszukam im samotnej miejscówki...i pewnie się tak nie rozrosną ;:306
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu żebym ja tak umiała wybrać i posiać małą ilość nasionek. Z tymi z akcji nie ma problemu bo jest ich w większości po 5 szt, ale inne zbierane przeze mnie, albo z orginalnych opakowań..... Zawsze mówię sobie, a jak wykiełkuje mało nasion ;:124 i sieje , później pikuję, a następnie problem z ogromną ilością doniczek ;:306
Z cleome miałam tak, że te mniejsze sadzonki wyrywałam, zostawiałam te największe zawsze mi zakwitały. U mnie roślinki nie rosną gigantycznych wysokości, także nie mam co martwic się na zapas, że zagłuszą inne. U naszej Marty cleome jest skupione w jednym miejscu, super to wygląda. Dziś je wysiałam oby tylko wykiełkowały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko u Marty też wyrosły duże rośliny i wiem że też jej coś zagłuszyły, ale Marta ma piękny duży ogród i ogromne rabaty ;:333
Ja wysiewam po 2 nasionka pomidorów i a i tak wszystkie kiełkują. Potem zawsze kilkanaście takich niedorostków się plącze aż je ukatrupię :D Sadzę wbijam oznaczniki, a potem nie pamiętam co gdzie zbieram. Niektóre forumki wybierają te odmiany co im szczególnie smakują, ale oczywiście zawsze coś dosieją nowego. Ja nie potrafię sobie narzucić dyscypliny ;:185
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko witaj :wit
Piękny tytuł wątku i piękne zdjęcia ;:167 jeśli pozwolisz to sobie gdzieś z boczku przycupnę i będę podziwiać twój ogród
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzę, że już rączki świerzbią i też zaczynasz wysiewać. :D
Ja przymierzam się do pomidorów, powoli trzeba zaczynać .
Cleome jest świetna, aż szkoda że tylko jednoroczna.
Grażyna.
kogro-linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,ostróżki nawet same niebieskie są cudne,ja nie zebrałam nasion z moich kolorowych ostróżek ,bo zdążyły sie osypać ,może coś mi urośnie na wiosnę,też nie wiadomo czy powtórzą cechy,wszystko się okaże ,pozdrawiam i powodzenia w siewach :wit ;:168
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Dorotko wpisuję się, żeby być na bieżąco. Śliczny skalniaczek ;:215
Widzę,że lubisz siewy, zaopatrzenie duże ;:138
Ostróżki też siałam dwa lata temu i miałam tak samo, same odcienie niebieskiego, ale ładnie się rozrastają i są spore kępy,wiosną myślę porozsadzać.
U mnie ;:3 , ale śniegu jeszcze sporo. Miłego weekendu ;:304
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ogrodem Marty jestem zachwycona, na pewno zajmuje wiele areałów, zachwycają mnie ilości posadzonych kwiatów, odmianowo skupione w jednym miejscu ( mnie takich roślinnych, kolorystycznych plam brakuje, mam miszmasz) i przede wszystkim te cieniste zakątki uwielbiam, bo u mnie takich nie uświadczysz ;:222 mam przysłowiową patelnię.
Ja też mam kilka odmian pomidorów tych naj.... ale co roku takich odmian mi przybywa. Gustuję w odmianach malinowych, ciemne czekoladowe też bardzo lubię, muszę siąść i powybierać co siać bo czytam, że już większość osób do wysiewania się przymierza.

anym witam serdecznie, zapraszam, oglądaj. Mój ogród bardzo skromny porównując do Twojego, mam taki wiejski bałaganik roślinny.

Grażynko bo ja z tych niecierpliwych, szybkie efekty najbardziej mnie satysfakcjonują ;:306 Dziś będę decydowała jakie i ile odmian wysiewać w poniedziałek ruszam w doniczki :heja

Marto masz rację niebieskiego koloru wśród roślin jest tak mało więc ostróżek w takim kolorze nigdy nie za wiele. W zeszłym roku znalazłam kilka siewek wokół roślinki matecznej, przesadziłam je zobaczymy co będzie. A na wiosnę te starsze ostróżki wykopię, może jak się uda porozdzielam, a najważniejsze dam im świeżego kompostu.

Krychna zapraszam zawsze otwarta bramka na oścież. Lubię grzebać w ziemi i jest mi to obojętne czy są to doniczki czy ogród ;:306 wolę kopanie łopatą niż jeżdżenie z odkurzaczem, ścierą i mopem.
Śniegu mamy coraz mniej, leży cienka warstwa, ale dziś chyba całkowicie spłynie. Jestem po porannym spacerze ogrodowym, pokazały się małe kiełki krokusów, to chyba już znak wiosna idzie ;:3

Aby udowodnić, że parapety zastawione doniczkami pokażę moje siewki, to tylko skromna część

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też już coś kiełkuje, ale z roślin kwietnych to niewiele.
W wielodoniczkach mam buraka liściowego, koper włoski, sałaty a z kwiatów na razie tylko żeniszka.
W przyszłym tygodniu biorę się za pomidory, cebulkę na szczypior, bo wcześniej sadzone już zjadłam.
Potem groszek i inne a kwiaty jednoroczne wysieję wprost do gruntu w kwietniu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie Dorotko dzisiaj czytam o siewie pora i selera, a ja nawet nasion nie mam :? Dopiero muszę kupić. Chociaż pory (sadzonki) kupiłam rok temu i ładne wyrosły i do dzisiaj mam w piasku w piwnicy resztki :D U mnie jeszcze nic nie wychodzi ledwo lobelia się zazieleniła :wink: Dorotko Twój ogród jest inny, bo to Twój ogród :!: mnie się on podoba i Marty mi się podoba, ale każdy sadzi jak mu serce dyktuje ;:167
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko ładnie Ci wszystko wschodzi. Ja niestety sieję bardzo mało - nie mam warunków w domu a do tego na działce też nie bardzo jest co upchnąć jednorocznego. Wyjątkiem są aksamitki , które dla mnie są niezastąpione ,ale wysiewam je dopiero w marcu. Na parapetach musi mi starczyć jeszcze miejsca na dalie , canny, begonie a później trzeba to wszystko jeszcze przewieźć.
Jak tak Was czytam to zazdroszczę tych swoich pomidorków, buraczków, eksperymentów z kwiatkami no i wolnego czasu i dużych ogrodów przy domu. Może kiedyś też tak odmienię moje życie :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dorotko - super Ci powschodziły roślinki. ;:63
Ja też już pomału zaczynam zastawiać parapety pojemnikami z wysiewami. Tylko szkoda, że zawsze jakoś brakuje miejsca. ;:224 Część mogę zabrać do pracy - mam tam duży i szeroki parapet, tylko przez weekend jest niepodlewane i jak przychodzę w poniedziałek do pracy to ziemia jest wyschnięta, szkoda mi roślinek bo zawsze parę zwiędnie. :cry:
A ostróżki ładne nawet same niebieskie. ;:108
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ostatnio podchodziłam dwa razy do nasion buraka liściowego, zastanawiałam się czy kupić, ale obawiałam się że jak wszystkie buraczki nie urosną. Już dwa lata nie sieję buraczków, marnie mi rosły, a jak urosły były małe i gorzkie nie wiem dlaczego tak się dzieje co im nie służy. A ja tak lubię jeść buraczki pod różną postacią. Liściowego nie kupiłam, ale postanowiłam spróbować jeszcze raz buraczki tym bardziej, że jesienią nasza ziemia dostała furę obornika. A nóż się uda. Mój mąż był lekko tym zakupem zszokowany ;:306

Marysiu pory sieję już drugi rok, udaje się, do tej pory jemy własne. Selera wysiałam pierwszy raz. Marysiu robiąc zdjęcia pokazuje się miejsca najładniejsze, takich zakątków nieciekawych nie pokazuję, to cała sztuka odpowiedniej prezentacji. Serce tak dyktuje to 100% prawda ;:215 ogród wtedy największa sprawia przyjemność, takich cienistych zakątków zazdroszczę.

Beatko z tymi doniczkami to ja też mam problem, upycham gdzie się da, do pokoju wstawiam dwa stoły i doniczki w pudłach ustawiam, mam też w łazience i pokoju na podłodze ;:306 jak wszystko pozapychane uprawiam między doniczkami slalom. Oddycham pełną piersią dopiero wtedy jak mogę wszystko wynieść pod foliak.
Nie ma jak własne pomidorki, tak naprawdę czekam na nie z utęsknieniem, sklepowych w zasadzie nie kupuję.
Marzenia się spełniają, ja jestem tego przykładem, więc i Tobie kiedyś się uda ;:108

Magda parapet w pracy to zawsze jakaś alternatywa. Nie ma jak własne sadzonki, radość i satysfakcja, że się udało najważniejsze.

Dziś kolejny piękny słoneczny dzień, wczoraj szukałam zwiastunów wiosny, udało się

krokusy
Obrazek

jarzębowiec ma duże pąki, a obok zimowity zimowity
Obrazek Obrazek

żonkile
Obrazek

Obrazek

mam też patyczkową kwitnącą wiosnę, przyniesioną tydzień temu do domku

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

O, jakie cudne oznaki wiosny, chyba ja też dzisiaj wybiorę się na działkę w poszukiwaniu jej. ;:3 Może i do mnie zawędrowała. ;:65
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo już tak bardzo pragnę popracować w ogrodzie, śniegu jeszcze miejscami trochę leży, dziś chyba do końca spłynie. Jak pogoda pozwoli to na przyszły tydzień mąż będzie wycinał wilki w jabłonkach, to ja przy nim trochę się poruszam zbierając to co spadnie.

Mój zwierzyniec też chce cieplejszych klimatów

Pusia i Misia w swoim żywiole

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”