Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
forumowicz czy w pszczelarstwie kwas sorbowy tez można zastosować np. do dezynfekcji sprzętu porażonego chorobami grzybowymi jak grzybica wapienna czy nosemoza?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Myślę, że można spróbować, choć brak danych dotyczących pszczół. Jeśli można używać kwas octowy,bo można, to i sorbowy.
http://www.poch.com.pl/wysw/utworz_pdf.php?nr_karty=648
http://www.poch.com.pl/wysw/utworz_pdf.php?nr_karty=648
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz
pisząc o czystym kwasie mlekowym w odpowiednim stężeniu możesz rozwinąć myśl.
pisząc o czystym kwasie mlekowym w odpowiednim stężeniu możesz rozwinąć myśl.
Ponieważ używanie całej nazwy " kwas sorbowy " jest kłopotliwe od teraz będę używał skrótu KS
KS ma postać proszku. Jest ciałem stałym.
Jest więc niewykonalne sporządzanie roztworu do oprysku poprzez odważanie miligramowych ilości w warunkach działki,
a nawet przeciętnego domu. Przepis ma być prosty w wykonaniu- to zasadnicza sprawa. To jedna strona zagadnienia.
Druga to taka- jak wspomniałem wyżej- że KS wykazuje właściwości grzybobójcze w stanie niezdysocjowanym.
Nie będę tłumaczył tego terminu. Odsyłam zainteresowanych do literatury lub wyszukiwarki internetowej.
Aby maksymalnie utrzymać KS w stanie niezdysocjowanym w roztworze wodnym, woda musi być zakwaszona.
Praktycznie poniżej pH 6. Im bardziej zakwaszona, tym bardziej KS jest zabójczy dla grzybów.
Ale z drugiej strony nie można za nisko zejść z pH, bo będzie to szkodliwe dla roślin.
By uniknąć problemów z odważaniem wybieram opcję posługiwania się roztworem KS.
Ale by podczas aplikacji roztworu KS jednocześnie zakwaszać wodę,
do której go aplikujemy będzie to roztwór albo kwasu octowego, albo mlekowego o odpowiednio dobranym stężeniu.
Jeśli wybierzemy kwas octowy, to będzie to ocet spirytusowy 10 % spożywczy. Jeżeli wybierzemy kwas mlekowy stężenie trzeba będzie wyliczyć.
W sklepie do którego link podawałem jest dostępny kwas mlekowy 80 %, który będzie wymagał odpowiedniego rozcieńczenia.
Reasumując:
- KS będziemy przechowywać i używać do sporządzania roztworów do oprysku w formie koncentratu.
Całe opakowanie 50 g rozpuścimy w określonej ilości octu lub roztworze kwasu mlekowego i dodamy do tego odpowiednią ilość tabletek polopiryny.
Tak przygotowany koncentrat, który nie ma szans zapleśnieć
będziemy aplikować do deszczówki strzykawką.
Każdy z tych trzech użytych składników czynnych jakie znajdą się w roztworze, ma właściwości grzybobójcze.
Myślę, że wystarczająco rozwinąłem temat.
KS ma postać proszku. Jest ciałem stałym.
Jest więc niewykonalne sporządzanie roztworu do oprysku poprzez odważanie miligramowych ilości w warunkach działki,
a nawet przeciętnego domu. Przepis ma być prosty w wykonaniu- to zasadnicza sprawa. To jedna strona zagadnienia.
Druga to taka- jak wspomniałem wyżej- że KS wykazuje właściwości grzybobójcze w stanie niezdysocjowanym.
Nie będę tłumaczył tego terminu. Odsyłam zainteresowanych do literatury lub wyszukiwarki internetowej.
Aby maksymalnie utrzymać KS w stanie niezdysocjowanym w roztworze wodnym, woda musi być zakwaszona.
Praktycznie poniżej pH 6. Im bardziej zakwaszona, tym bardziej KS jest zabójczy dla grzybów.
Ale z drugiej strony nie można za nisko zejść z pH, bo będzie to szkodliwe dla roślin.
By uniknąć problemów z odważaniem wybieram opcję posługiwania się roztworem KS.
Ale by podczas aplikacji roztworu KS jednocześnie zakwaszać wodę,
do której go aplikujemy będzie to roztwór albo kwasu octowego, albo mlekowego o odpowiednio dobranym stężeniu.
Jeśli wybierzemy kwas octowy, to będzie to ocet spirytusowy 10 % spożywczy. Jeżeli wybierzemy kwas mlekowy stężenie trzeba będzie wyliczyć.
W sklepie do którego link podawałem jest dostępny kwas mlekowy 80 %, który będzie wymagał odpowiedniego rozcieńczenia.
Reasumując:
- KS będziemy przechowywać i używać do sporządzania roztworów do oprysku w formie koncentratu.
Całe opakowanie 50 g rozpuścimy w określonej ilości octu lub roztworze kwasu mlekowego i dodamy do tego odpowiednią ilość tabletek polopiryny.
Tak przygotowany koncentrat, który nie ma szans zapleśnieć

Każdy z tych trzech użytych składników czynnych jakie znajdą się w roztworze, ma właściwości grzybobójcze.
Myślę, że wystarczająco rozwinąłem temat.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też stosowałam OW i HT z rewelacyjnym skutkiem, więc na pewno nowy specyfik wypróbuję.
Pozdrawiam -Marta
- Biotit
Mam kwas mlekowy 80%, innego w handlu nie ma, czy rozumiem, że dajemy do x7 mniej niż octowego.
Czemu służy dodanie kwasu acetyloskorbinowego w min ilościach, skoro mamy już KS ?
Czemu służy dodanie kwasu acetyloskorbinowego w min ilościach, skoro mamy już KS ?
Nie będę tu podawał przepisu na preparat jak kroplówkę pacjentowi. Na dziś nie wiem w jakim stopniu trzeba będzie rozcieńczyć kwas mlekowy. Oba kwasy mają różną stałą dysocjacji, więc zapewne różne będą potrzebne stężenia.Biotit pisze:Mam kwas mlekowy 80%, innego w handlu nie ma, czy rozumiem, że dajemy do x7 mniej niż octowego.
Dodajemy kwas acetylosalicylowy a nie acetylosorbinowy. O roli kwasu salicylowego w roślinach można poczytać w Wikipedii. Jest to roślinny hormon stresu.
Dodatek aspiryny i kwasu mlekowego/ octowego/ jest po to, by rozszerzyć zakres działania grzybobojczego a jednocześnie sprowadzić kwasowość roztworu do odpowiedniego poziomu..
- Biotit
Ok, zrozumiałem.
A jakie jest graniczne pH, aby nie zaszkodzić roślinom?
A jakie jest graniczne pH, aby nie zaszkodzić roślinom?
Ponieważ nie mamy danych doświadczalnych/ bynajmniej ja nie posiadam/ w interesującym Cię temacie osobiście posłużę się wynikami testów z ub. wiosny z OW i rok temu z MW. Ze stężeń tych preparatów można wyliczyć odpowiadające im stężenia kwasów.
Mając te dane i skuteczne stężenie KS można obliczyć osobno dla octu osobno dla kwasu mlekowego ile ma być roztworu kwasu i o jakim stężeniu by można było jednorazowo rozpuścić w nim całe opakowanie 50 g KS .
Mając te dane i skuteczne stężenie KS można obliczyć osobno dla octu osobno dla kwasu mlekowego ile ma być roztworu kwasu i o jakim stężeniu by można było jednorazowo rozpuścić w nim całe opakowanie 50 g KS .
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś otrzymałem przesyłkę z kwasami mlekowym i sorbowym wraz z ziołami.Czekam spokojnie na dalsze prace nad nowymi środkami.

Józiu, jak zwykle, niezawodny 
Jeśli Ci się nudzi, to proponuję wysiać parę pomidorków jednej odmiany. Potrzebne są sadzonki do prób. 2 szt do próby z kwasem octowym, 2 szt z kwasem mlekowym i 2 szt porównawcze. Ja też będę wysiewał, ale więcej prób jest bardziej wiarygodne.

Jeśli Ci się nudzi, to proponuję wysiać parę pomidorków jednej odmiany. Potrzebne są sadzonki do prób. 2 szt do próby z kwasem octowym, 2 szt z kwasem mlekowym i 2 szt porównawcze. Ja też będę wysiewał, ale więcej prób jest bardziej wiarygodne.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ja na próbę też się piszę , ale siać mogę zaraz po świętach.
Nie ma sprawy Danusiu
Bylebyśmy tylko zdążyli przed sezonem 2015
. Tymczasem proponuję zakup preparatów tak ,jak Józiu. Namiar na sklep internetowy podawałem tu, ale jak potrzeba ,to jeszcze powtórzę.
http://www.magicznyogrod.pl
Bylebyśmy tylko zdążyli przed sezonem 2015

http://www.magicznyogrod.pl
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Namiar jest b.dobry.Zamówiłem we wtorek ,dziś dostałem przesyłkę.
Mieciu w sobotę posadzę kilka pomidorków i papryki do "prac badawczych".Nasion mam sporo.

Mieciu w sobotę posadzę kilka pomidorków i papryki do "prac badawczych".Nasion mam sporo.

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Zamówienie już poszło. Po świętach posieję 6 szt testowych .