Uprawa tulipanów w donicy
Re: Uprawa tulipanów w donicy
Nie, na tulipany nie za późno.Ja sadzę w gruncie, ale moja sąsiadka sadzi w grudniu do donicy, która trzyma zimą w garażu, a w marcu wstawia do szklarni.Zawsze jej wiosną pięknie kwitną, a że stoją przed wejściem do domu w cieniu i osłoniętym miejscu, to bardzo długo kwiaty się utrzymują, szczególnie gdy posadzi pełnokwiatowe, które mają bardziej trwałe kwiaty.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Dziękuję za odpowiedź. A czy konieczne jest przykrycie korą? A czy słoma też jest odpowiednia?
Jest o miesiąc później dlatego jeszcze ja się dołączam do pytania. Planuje posadzić cebulki tulipanów we Wrocławiu. Chce je wsadzić do gleby. Jak sądzicie, czy nie jest już za późno?? Czy wiecie gdzie we Wrocławiu dostane jeszcze cebulki. Jakie gatunki polecacie. Generalnie proszę o max informacji bo nie ma żadnego doświadczenia w tej materii.
Z góry dziękuje za pomoc
Z góry dziękuje za pomoc
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lis 2008, o 13:35
Witam po zimie ;)
Na jesień posadziłem w dużej donicy ok 8-10 cebulek tulipanów, po czym po przysypaniu wierzchu trocinami i owinięciu donicy w klika warstw szarego papieru wystawiłem je na balkon przy ścianie która była ogrzewana (choć nie wiem czy to coś zmieniło podczas tej zimy). Aktualnie po zimowym zapomnieniu o donicy ;) zastanawiam się czy coś jeszcze z tego będzie?
Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych, co teraz? Kiedy zabrać je z balkonu, gdzie przetrzymywać, czym nawozić (jeśli przeżyły ;P) etc.
Będę wdzięczny za odpowiedzi
Pozdrawiam!
Na jesień posadziłem w dużej donicy ok 8-10 cebulek tulipanów, po czym po przysypaniu wierzchu trocinami i owinięciu donicy w klika warstw szarego papieru wystawiłem je na balkon przy ścianie która była ogrzewana (choć nie wiem czy to coś zmieniło podczas tej zimy). Aktualnie po zimowym zapomnieniu o donicy ;) zastanawiam się czy coś jeszcze z tego będzie?
Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych, co teraz? Kiedy zabrać je z balkonu, gdzie przetrzymywać, czym nawozić (jeśli przeżyły ;P) etc.

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrawiam!
A dlaczego chcesz je zabrać z balkonu? Jak ustabilizuje się pogoda na +++odwiń je i pomalutku podlewaj, jak zobaczysz pąki kwiatowe, zacznij nawozić. I tyle. Życzę pięknych kwiatów!
Ja nie mam ogródka, ale zawsze jakieś cebulki w skrzynkę na parapecie zasadzam. Jak dotąd się udawało, może dlatego, że żyję w nieco łagodniejszym klimacie. Pozdrawiam.
http://img242.imageshack.us/gal.php?g=200904100001.jpg
http://img242.imageshack.us/gal.php?g=200904100001.jpg
Ja od trzech lat jesienią sadzę do glinianej doniczki tulipany botaniczne. Zimę spędzają na balkonie (właściwie to bez żadnego zabezpieczenia, tylko przysypane korą i ustawione w miarę suchym miejscu) i co roku na wiosnę ładnie kwitną.
W tym roku po ostrej zimie myślałam, że nic z nich nie będzie ale jednak przeżyły i już rozwijają liście
W tym roku po ostrej zimie myślałam, że nic z nich nie będzie ale jednak przeżyły i już rozwijają liście

Pozdrawiam Agnieszka
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko - mam pytanie, jeśli można, czy te tulipany po przekwitnięciu wyjmujesz ze skrzynek i przechowujesz, a potem jesienią szdzisz? Chodzi mi o to, czy te same cabule można wykorzystywać więcej razy do sadzenia w donicach (jeśli nie sa pędzone, tylko zwyczajnie sadzone jesienią)? Ja właśnie tak zrobiłam - posadziłam do doniczek na jesień, zimę spędziły na zewnątrz, teraz "wyłażą" - nie wiem tylko, co z nimi potem zrobić?Akhia pisze:Ja od trzech lat jesienią sadzę do glinianej doniczki tulipany botaniczne. Zimę spędzają na balkonie (właściwie to bez żadnego zabezpieczenia, tylko przysypane korą i ustawione w miarę suchym miejscu) i co roku na wiosnę ładnie kwitną.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Przyznam się, że po przekwitnięciu tulipanów na ich miejsce sadzę inne rośliny a cebulki wyrzucam... Jest to podyktowane głównie brakiem miejsca - na balkonie każda donica jest na wagę złota ;) a na przechowanie cebulek nie mam warunków (mieszkanie w bloku).
Z tego co czytałam to cebulki tulipanów botanicznych mogą być zostawione bez wykopywania nawet kilka lat ale u mnie dochodzi kolejny czynnik: koty, które systematycznie podjadają liście tulipanów ;) Kiedy tulipany kończą kwitnienie to liście mają już mocno objedzone - nie wiem czy w takim stanie dotrwałyby do następnego sezonu.
Tak więc dla mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupowanie jesienią nowych cebulek.
Jeśli chodzi o twoje pytanie 100krotko to myślę, że tulipany w donicach (nie pędzone) można traktować tak samo jak te w gruncie. Ludzie zresztą często do gruntu wysadzają tulipany posadzone w doniczkach czy innych pojemnikach ;)
Z tego co czytałam to cebulki tulipanów botanicznych mogą być zostawione bez wykopywania nawet kilka lat ale u mnie dochodzi kolejny czynnik: koty, które systematycznie podjadają liście tulipanów ;) Kiedy tulipany kończą kwitnienie to liście mają już mocno objedzone - nie wiem czy w takim stanie dotrwałyby do następnego sezonu.
Tak więc dla mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupowanie jesienią nowych cebulek.
Jeśli chodzi o twoje pytanie 100krotko to myślę, że tulipany w donicach (nie pędzone) można traktować tak samo jak te w gruncie. Ludzie zresztą często do gruntu wysadzają tulipany posadzone w doniczkach czy innych pojemnikach ;)
Pozdrawiam Agnieszka
Ja po przekwitnięciu wyciągam cebulki z ziemi, skrzynki czekają bowiem na letni sezon i na nowe kwiatki. Obcinam opadnięte liście i nadmiar korzeni, zostawiam na kilka dni do osuszenia lekkiego, później owijam gazetą i do ciemnej komórki. Na następny sezon mam gotowe do posadzenia cebulki z mniejszymi odrostami.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś nabyłam przecenione cebulki tulipanów. Chciałabym się nimi cieszyć najpierw w doniczce, potem w gruncie
Czy posadzić je już dzisiaj? Ktoś eksperymentował ?

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzić jak najszybciej. Ja ciągle dosadzam, bo tyle jest odmian w okazyjnych cenach więc trzeba to wykorzystać. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko
Może jeszcze się jutro rozejrzę. Dziś kupiła Purissima i Van Eijk ;)

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam jeszcze ponad 100 szt do posadzenia (25 odmian), wszystko sadzę do donic, po przekwitnięciu można usunąć z pola widzenia i na to miejsce postawić inne donice. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu