Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To zależy jakie to są przebarwienia - niektóre odmiany po prostu się przebarwiają, to ich cecha gatunkowa, ale może to też być spowodowane poparzeniem słonecznym.
Awatar użytkownika
Thilien
100p
100p
Od: 26 cze 2007, o 10:57
Kontakt:

Post »

Mushka pisze:moim nowym zakupem jest bananowiec i po paru dniach zauwazylam dziwne przebarwieniach na lisciach czyzby cos bylo nie tak?
Może właśnie to taki gatunek? Ja znam jeden, który ma bordowe plamy na liściach - Musa zebrina
http://www.jungleseeds.com/images/MusaZebrina.jpg
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Ten domowy (musa accuminata dwarf cawendish), czyli bananowiec karłowaty też ma takie czarne plamy na liściach.

Może jakaś fotka ?
Musa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2008, o 12:46
Kontakt:

Post »

hey anders74 mam tako odmiane wlasnie w swojej kolekcji i chcialbym sie ciebie zapytac o tej odmianie cociaz troche :D a i najglownijeszy temat czemu tej odmiany owoce nienadaja sie do spozycia sa gozkie czy niesmaczne ??? bo wiem ze kwitnie po kliku latach >>>???
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

moje bananowca liscie brzegi saa zolte i nie wiem od czego teraz slonce chyba az tak mocno nie grzeje zeby az tak zostalo poparzone,, /tylko brzegi liscia sa zolte/ i w niektorych miejscach sa kropelki rosy co to moze byc.....?
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Bananowiec wydziela krople rosy jak ma za wilgotno po prostu by się pozbyć wody. To jest normalne, często tak się dzieje po podlaniu. U mnie bananowcom żółcieją brzegi liści dolnych gdy one zaczynają obumierać.
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

moje raczej nie obumieraja a jednak zolkna,...
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Raczej nie mogły się poparzyć bo od dawna nie ma ostrego słońca. Te żółte brzegi to schną czy tylko mają taki kolor? Bo jak schną to pewnie ma za sucho.
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

za sucho to raczej nie,,,pilnuje i podlewam...
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Co jeszcze innego...może w drugą stronę- ma za mokro, może potrzebuje nawożenia albo jest przenawożony, może ma za mało słońca, może jakieś robale go dopadły. Trudno mi powiedzieć bo u moich bananowców to liście schły dlatego, że go za rzadko podlewałam :oops: , ale odkąd się zajęłam roślinami na poważnie to mają się dobrze.
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

poobserwuje go i zobacze co mu dolega..dziekuje za pomoc...
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Jeszcze mi przyszło do głowy, że może ma za małą doniczkę. Bananowiec musi mieć naprawdę dużą doniczkę bo lubi się rozrastać korzeniowo.
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

Zakupilam sobie bananowca zoltego chinskiego ,zasadzilam nasionka ( 5 sztuk) kazde osobo jakies 2 tyg.temu,staram sie utrzymywac dobra wilgotnosc ,dodatkowo trzymam je w pomieszczeniu gdzie sufit mam caly z szyby .Z tego co wyczytalam to ma zaczac kielkowac po miesiacu.Jakiej uzyc odzywki oraz jak czesto?Z gory dziekuje za odpowiedz.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Kiełkowanie nie jest takie oczywiste, więc jest jeszcze czas na myślenie o odżywkach.
Poza tym, kiełkująca roślina takowych nie potrzebuje ;)
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

Dzięki za podpowiedz,zielona w tym temacie jestem,dam znac jak cos sie pokaze :wink: ...o ile cos naprawde z tego wyjdzie :roll:
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”