Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Fiutek to następne pokolenia pomidora Corianne F1 ;:108 Dość ładnie powtarza kształt :roll: , dobrze wiąże, wysokie plony, to typ San Marzano.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak w tym roku, w gruncie,spisują się u Was :ispolin,aussie,rose de berne,kalman.To te,z którymi wiązałem nadzieję ,a jest totalna porażka.Jak na razie są bardziej "widowiskowe",niż owocowe. ;:224
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ispolin i Aussie - krzaczory, jak dęby, a owocki orzech włoski :roll:
Pozdrawiam Eugenia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Rose de Berne,też chyba odbiega od oryginału,albo ja coś namieszałem? Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ebabka pisze:Ispolin i Aussie - krzaczory, jak dęby, a owocki orzech włoski :roll:
Ja mam aussie, liczyłam na niego, nie dość, że przeoczyłam 2 wilki i mam 3 pędowego, to w dodatku dopiero mam 1 mały owoc :roll: eh...
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Amanita - ja też mam jedną Perłę Kaszub w gruncie i teraz kwitnie mi trzecie grono. Ale zakwitł jako ostatni wśród 11 odmian (nawet White Tomesol jako późny kwitł przed Perłą). Wysadzane do gruntu 17-ego maja.
Pozdrawiam Asia
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Johna, dzięki - to mnie pociesza :D Że moja perła jeszcze ruszy.

Ja swoje pomidory siałam 1 kwietnia, do gruntu poszły 1 czerwca, poczekam na 1 grono kwiatowe perły kaszub i akurat będzie sierpień i trzeba będzie ogłowić - no, może chociaż kilka sztuk tych perełek spróbuję :)
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

W tym roku na probe wprowadzilem dwa krzaki nowej u mnie odmiany Czarny Ksiaze. Widze, ze przy upalach maja oklapniete wierzcholki, chociaz jakiejs ekstremalnej suszy pod krzakami nie ma (inne odmiany sobie radza). To cecha odmianowa, czy potrzebuja faktycznie wiecej wody?
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

U mnie też niektóre pomidorki nawet kwiatka nie pokazały jak np. Reisetomate czy Fred Limbaugh, dlatego też wpadłam na pomysł aby podsypać im obornika w granulkach, może to coś da. Oczywiście obornik dostały wszystkie krzaczki...
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Jak w tym roku, w gruncie,spisują się u Was :ispolin,aussie,rose de berne,kalman
U mnie pod folią wprawdzie, ale spisuja się następująco:
Aussie - 2 krzaki, ładne, silne rosliny, ale niskie, niższe niż reszta i nieco opóźnione. Na razie 2 grona zawiązane tylko i też jeszcze są małe pomidorki na nich.
Ispolin - wiekie krzaki, mało owoców, choc robiłam wiele, by utemperować ich wgegtatywna naturę.
Kalman - wyglądaja jak siedem nieszcześć, ale u nich to norma. Mało owoców niestety jak na razie. Chociaż sięgaja mi do pach już, to dopiero 2 grona wiażą. Inne pomidory juz nawet powyżej 5-6 mają.

Wspomniane Reisetomate rosną jak głupie, w ogóle nie przypominają pokrojem pomidora, tak jak i owoce, tak pędy si ę dwoją i troją. Jest masa śmiesznych pomidoro-jeżyn. Ale zielone jeszcze.
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

Ja jestem najbardziej zadowolona w gruncie z ispolina...na razie jest najwyzszy i dośc ładnie zawiązał owoce, pierwsze grono jest już sporych rozmiarów.
Wszędzie mam problem z odpadającymi kwiatkami ale ispolin spisuje sie najlepiej.

Aussi strasznie mnie zawiódł..
W gruncie jest chyba jeden owoc, krzak tez lichawy.
Troche lepiej się sprawuje w szklarni, ale ilością owoców nie poraza.

Jedyne co moge napisac na plus to że ani ispolin ani aussi nie miały objawów zarazy.

Najbardziej zadowolona jestem z sakiewki chudziaka...i w gruncie i w szklarni:)
Regulamin się kłania
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie Reisetomate ma już małe owoce. Piękny - jak drzewko (nagle się rozkrzył, wyrywałam te mniejsze gałązki). Niestety kilka odmian ma problem z zawiązywaniem owoców np. Orange Green Zebra. Dzisiaj w oprysku dostaną Vitality komplex, może to coś pomoże.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

U mnie za to sakiewki słabo rosną. W ogóle ten rok chyba będzie koktailowy... Złoty deszcz prześcignął megagrona w obfitości kwiatów i zawiązków. Truskawkowy, daktylowy, wiążą elegancko. W zasadzie u mnie się wszystkie kwiatki zawiązują, nie wiem, dlaczego u Was są z tym problemy. Czasem, jak jest za sucho, za zimno, czy za wilgotno, albo za gorąco, to widać przestój, kwitną, ale nie odpadają. Jak tylko pogoda się zmieni - wysyp zawiązków. Więcej zawiązków zginęło przeze mnie, urwanych nieopatrznie, niż się nie zapyliło.
Awatar użytkownika
annika
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 21:28

Post »

U mnie szara jędza pacyfikuje pomidory, straciłam 50% kwiatów , a kwitły jak szalone, za dwa tygodnie ogławianie, ale wątpię, żeby górne grona dojrzały. Jedynynie jabłonka rosji, cosmonaut volkov san marzano, moskovich i korale Morango wiążą przepięknie, reszta w tym Kozulowe przez szp mają pojedyńcze owoce ;:145
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja też podejrzewałam szarą, ale żadnego nalotu grzyba nie ma, łodygi czyste, brak zmian na pomidorkach. I to samo na balkonie i w gruncie. Ale obstawiam, że ma to związek z dużą wilgotnością i upałami. Kwitki po prostu od kolanka robią się żółte i odpadają, a jeśli nie odpadnie taki pomidor to nie rośnie (jakby był pusty). Rok temu w upały było to samo :(
Ale mam tyle krzaków pomidorów , że jakieś na pewno pojem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”