Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Odnośnie kuchni wysoko białkowej :wit
Produkty zawierające dużą ilość białka. ;:333

*Mięso drobiowe.

*Fasola i groch.

*Kuskus.

*Jajka.

*Ryby.

*Orzechy i nasiona.

*Twaróg i serek wiejski.

*Wołowina.

*Soja.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Burrito z tortillą

Przepis:

Składniki:
*warzywa(cebula,czosnek,czerwona fasolka z puszki, pomidory z puszki, kukurydza,pieczarki)
*mięso wieprzowe (schab)
*tortille
*ser (użyłem zwykłego żółtego i jakiegoś typu greckiego)

1.Robimy marynatę do mięsa.
Do pokrojonego mięsa, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,przyprawy według uznania(sól, pieprz, papryka w proszku(słodka, ostra) szczypta kolendry. Zamarynowany mięso wstawiamy do lodówki na ok 1h. By przeszło przyprawami.

2.Robimy bazę do sosu.
Smażymy cebulę po chwili dodajemy pieczarki następnie pomidory z puszki(lub świeżę obrane najlepiej bez nasion), wyciśnięty czosnek. Wszytko razem dusimy. Dodajemy (to za leży od proporcji) płaską łyżeczkę cukru, soli i pieprzu. ( można dodać do sosu np. bazylię,tymianek, oregano, kolendrę).

3.Do sosu dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę.

4.Smażymy mięso. Następnie dodajemy je do Naszego sosu.

5.Podsmażamy nasze tortille na suchej patelni. Nie za długo tak by były ciepłe.

*Sugestie: Przed zawinięciem tortilli... na farszu można ułożyć ugotowany ryż i nieco sałaty bądź rukoli,roszpunki jak ktoś lubi ;) .
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3541
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Wpadłam tak z czystej ciekawości, ale już znalazłam u Ciebie kilka interesujących mnie przepisów :lol:
Między innymi moje ulubione naleśniki, ale wydanie amerykańskie - czyli te 'grubaski' :lol:
Do tego burito, pizza ...
Ale tak przy okazji to jeszcze pytanie konkretne do Ciebie mam :lol:
Uwielbiam kaszkę jaglaną, ale jadam ją głównie 'z wody' z dodatkiem dżemów.
Znasz jakieś fajne, ale już wypróbowane dania z nią w roli głównej ?
Bo w necie różnych przepisów jest mnóstwo, ale szkoda czasu na próbowanie każdego po kolei ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Witaj, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :wink: .
Niestety nie znam żadnej potrawy z udziałem kaszy jaglanej :oops: .
Ale nie ukrywam troszkę mnie Zainspirowałaś, i nie wykluczone że w najbliższym czasie ugotuję coś z jej udziałem :wink: .
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Zapiekane bułeczki z jajkiem.

Przepis:

Składniki:
*bułki
*jajka
*ogórek kiszony
*cebula
*szynka bądź kiełbasa.
*serek topiony.
*przyprawy( według uznania)
*odrobina mleka.
Sosik:(Twórca Piotr Ogiński :wink: ) https://www.youtube.com/watch?v=61phe749H2Y

Podzielone bułki maczamy w mieszance jajko i mleko + sól.
Smażymy.
Następnie bułkę smarujemy sosem.
Nakładamy cebulkę, ogórka kiszonego, jajko, kiełbaskę i przykrawamy serkiem topionym. Posypujemy ziołami.
Zapiekamy w piekarniku. :wink:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Owocowa fantazja

Przepis:

Składniki:
*melon
*gruszki
*sok z brzoskwini
*śmietana 30
*serek mascarpone
*gorzkie kakao
*wino wytrawne
*kruche ciasteczka

W domu miałem akurat melona,gruszki oraz syrop z brzoskwini.
Melona, część gruszek pokroiłem dodałem sok z brzoskwini i zalałem galaretką cytrynową.
Odstawiłem do zastygnięcia.
Pozostałe gruszki-pokroiłem następnie gotowałem w winie z dodatkiem goździków. Tak długo aż zrobiły się miękkie.
Do kubeczka wsypałem pokruszone ciasteczka. Dodałem galaretkę z owocami. Gruszki. Bitą śmietanę z mascarpone. Posypałem. gorzkim kakao. :wink:
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Deser fajny apetycznie wygląda.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Maxmar :wit Ciekawy kulinarny wątek ;:138 . Część przepisów na pewno wykorzystam ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Witaj :wit :wink: To super! ;:oj ;:138 .

Mniam mniam z ciasta francuskiego

Przepis:

Składniki:
*ciasto francuskie
*pudding(można kupić gotowy w markecie za 1 zł :wink: ) lub budyń
*brzoskwinie
*bita śmietana
*gorzkie kakao

Rozwijamy ciasto francuskie. Przy pomocy kubka wycinamy okręgi następnie wstawiamy je do pieca. Po upieczeniu powstaje coś w rodzaju miseczki. Do środka wlewamy pudding, układamy brzoskwinie. Przykrywamy bitą śmietaną. Posypujemy kakao.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Guacamole

*Guacamole ? meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
*Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny.
*Używałem guacamole do kanapek.

Źródło opisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Guacamole
Źródło obrazka: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1014 ... lych_.html

Obrazek

Obrazek

Przepis już jutro :wink: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”