To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I
- persymona
- 200p

- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I
Taka malutka ta piwonia drzewiasta i już ma pąka..moje krzaczory
mają pierwsze pąki po 3 latach
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
Witaj!
Pooglądałam i jestem ciekawa co będzie dalej. Widać, że fajnie pracujecie koło domu. Podpory dla clematisa - super i chyba nawiązują kształtem do ogrodzenia.
Pozdrawiam
Monika
Pooglądałam i jestem ciekawa co będzie dalej. Widać, że fajnie pracujecie koło domu. Podpory dla clematisa - super i chyba nawiązują kształtem do ogrodzenia.
Pozdrawiam
Monika
- Julka-11
- 100p

- Od: 24 sie 2010, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, trzymaj, trzymaj kciuki, bo sama jestem pełna obaw
Tamaro, dziękuję za wizytę. Elegancko to to jeszcze nie jest. Robię fotki tam, gdzie w miarę wygląda
Chaosu to u mnie jeszcze dostatek
persymona , moje piwonie są u mnie drugi sezon. W zeszłym roku - posadzone- miały dwie gałązki. Sama jestem ciekawa czy zakwitną. Bo czytałam, że z piwoniami to różnie bywa. Nawet gdy mają pąki, to mogą być z nich nici.
Monifd, witam cię serdecznie i dziękuję. Ale jesteś spostrzegawcza
Faktycznie pałąki nawiązują do ogrodzenia oraz takie same, ale większe mam przy winogronach. Z tym, że te są z leszczyny. Czekam, aż samo winogrono będzie miało tak mocne swoje łozy i odrosty, że stworzy takie łuki.
Teraz im troszkę pomagam.
Tamaro, dziękuję za wizytę. Elegancko to to jeszcze nie jest. Robię fotki tam, gdzie w miarę wygląda
persymona , moje piwonie są u mnie drugi sezon. W zeszłym roku - posadzone- miały dwie gałązki. Sama jestem ciekawa czy zakwitną. Bo czytałam, że z piwoniami to różnie bywa. Nawet gdy mają pąki, to mogą być z nich nici.
Monifd, witam cię serdecznie i dziękuję. Ale jesteś spostrzegawcza
Pięknie.
To Twój początek, a ja tu wiele inspiracji znalazłam.
Mój ogród stanął w miejscu, ale zabieram się zań ostro, więc w końcu może odczekam się równie imponujących efektów.
To Twój początek, a ja tu wiele inspiracji znalazłam.
Mój ogród stanął w miejscu, ale zabieram się zań ostro, więc w końcu może odczekam się równie imponujących efektów.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- Julka-11
- 100p

Witam Justyna
i bardzo dziękuję za odwiedziny. Cieszę się, że "coś" się podoba. Na pewno u ciebie będzie równie ładnie albo i piękniej. Niestety, dużo pracy trzeba włożyć żeby jakoś to wyglądało
. Ale późniejsza satysfakcja...bezcenna 
- Julka-11
- 100p

Wielkimi krokami zbliżają się imieniny "zimnej trójcy" - Bonifacy, Serwacy, Pankracy -do spółki z zimną Zosią, więc pora zacząć przygotowania do sadzenia jednorocznych w donice, skrzynki. W tym roku będą u mnie królowały petunie - poniekąd z przymusu
gdyż tak to teraz wygląda:

Petunie w kolorach od fioletu po odcienie różu do bieli. Będą też lobelie ( białe i fioletowe), werbeny i diaskia. Ale co najważniesze - wszystkie z własnych wysiewów, co najbardziej cieszy.
Pierwsze pąki już widać:

Petunie w kolorach od fioletu po odcienie różu do bieli. Będą też lobelie ( białe i fioletowe), werbeny i diaskia. Ale co najważniesze - wszystkie z własnych wysiewów, co najbardziej cieszy.
Pierwsze pąki już widać:

- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Julito
Piękne tuje, śliczne poduszeczki floksa szydlastego.
Gęsiówka sliczna Bialutki żarnowiec śliczny i pięknie kwieciem obsypany
. Sasanki piękne. Ciekawą konstrukcję zrobiłaś dla powojników. Piwonie drzewiaste mają śliczne pąki kwiatowe. Klon palmowy piękny. Róża pienna ślicznie zakwitła. Pięknie już urosły Twoje wysiane roślinki. Petunia ma już pięknego pierwszego pąka 
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
-
Kasia79

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Julka, zaszalałaś z petuniami
, ja też trochę mam, ale ilości w porównaniu z Twoimi nader skromne. Musisz mieć niezłą kondycję, bo latanie z konewką przy takiej ilości roślin w pojemnikach trochę siły nadszarpuje... A siałaś zwykłe, czy jakieś wynalazki?
- Julka-11
- 100p

Hej Kasiu79
Poszalałam, poszalałam ale przy pikowaniu nie umiałam wyrzucić żadnej siewki
Z podlewaniem nie jest tak źle. Wchodzę do środka z dużą konewką, z niej przelewam do małej - aby nie biegać do kranu. Najgorzej teraz to trafić do pojemnika albo wielodoniczki bo ich już nie widać
Siałam zupełnie zwykłe - bynajmniej tak myślę. Napisane było na niektórych zwisające, na innych typ syrfinia a jeszcze na innych kaskadowa. Jedne miały nazwę: fiołkowata ( cokolwiek by to nie znaczyło) 
-
Kasia79

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
No trzeba przyznać, że producenci mają fantazję w nadawaniu nazw.., a wcale gwarancji nie ma co z czego urośnie. Podlewanie w wielodoniczkach jest dużo łatwiejsze, jeśli wlewa się wodę na podstawkę. Rośliny ile chcą tyle sobie wezmą, za to w pojedynczych rzeczywiście ciężko trafić.
W każdym razie będziesz miała kolorowo-petuniowo!
W każdym razie będziesz miała kolorowo-petuniowo!
Wysiewy imponujące
Kiedy siałaś, że tak szybko ci to wszystko urosło?
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Imponujaca ilość sadzonek.
Muszę zobaczyć, jak to wszystko zakwitnie w Twoim ogrodzie, dlatego zostaję na stałe 
- Julka-11
- 100p

Witam po baaaardzo długiej przerwie ale zadziałała siła wyższa i niestety musiałam zweryfikować priorytety, przez co, na forum zabrakło czasu. Wszystkiemu winna praca i to ta, która wcale nie przynosi tyle przyjemności co ta w ogrodzie
. Dlatego wracam do tego co lubię
.
Dzisiaj chciałabym pokazać zaległości z lata a przede wszystkim to co wyrosło z mojej małej plantacji jednorocznych.
Wszystkie poniże roślinki udało się wyhodować z nasion. Niektóre z zebranych z ubiegłego roku więc nie są może tak piękne w kształcie jak kupione ale są MOJE

Ponieważ uwielbiam ukwiecony każdy kawałek parapetu, schodów, tarasu to na zakup tylu roślin wydałabym majątek. Staram się więc wykorzystywać wszystko co urośnie z nasion i nic się nie marnuje
. W ubiegłym roku troszkę poszalałam z sadzonkami więc i sąsiadki były zadowolone
Z tego co udało się wyhodować powstały takie oto kompozycje.

Dzisiaj chciałabym pokazać zaległości z lata a przede wszystkim to co wyrosło z mojej małej plantacji jednorocznych.
Wszystkie poniże roślinki udało się wyhodować z nasion. Niektóre z zebranych z ubiegłego roku więc nie są może tak piękne w kształcie jak kupione ale są MOJE

Ponieważ uwielbiam ukwiecony każdy kawałek parapetu, schodów, tarasu to na zakup tylu roślin wydałabym majątek. Staram się więc wykorzystywać wszystko co urośnie z nasion i nic się nie marnuje

- ann_30

- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Cieszę się,że znalazłaś chwilkę czasu i pokazałaś jakie śliczności Ci wyrosły.Doskonale pamiętam jak powaliła mnie ilość sadzonek które wyhodowałaś tak więc nie dziwi mnie,że i sąsiadkom coś się dostało
- Julka-11
- 100p