Podlewanie,nawadnianie roślin doniczkowych i rola keramzytu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 gru 2008, o 20:02

Post »

Mam trochę keramzytu odzyskanego z ocieplania strychu. Czy przed użyciem go do drenażu doniczek powinnam go jakoś przygotować? Umyć pewnie tak, bo pełno na nim kurzu, ale może powino się go też wygotować?
Ewa
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie potrzeba tylko umyj. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja wkońcu dostałam ten keramzyt i wyłożyłam nim podstawkę dla cyklamena perskiego:) Wczesniej mniałam tam małe kamyczki kupione w zoologicznym, ponieważ nie mogłam dostać keramzytu. Ale teraz widzę wyraźną różnicę-keramzyt wchłania wodę:) Kupiłam 2 dni temu jednego pierwiosnka, który juz ma kwiatki i hiacynta, który jeszcze nie zakwitł. Czy dla nich też wyłożyć podstawki keramzytem czy stosować go tylko dla roślin, które tego wymagają-tak jak cyklamen. (Nie chcę przedobrzyć, żeby mi roślinki nie padły)
I jeszcze zapomiałam. Czy keramzyt do dobry drenaż do doniczki? Można wsypać jego warstwę na dno doniczki? (czytałam, że dobre są do tego potłuczone skorupki starych doniczek) :)
x-C-j
---

Post »

Keramzyt w podstawek daje się z dwóch powodów by zwiększyć wilgotność powietrza wokół rośliny i by odbierał nadmiar wody jak przepłynie na podstawek co zapobiega temu że korzenie nie stoją wręcz w wodzie a co za tym idzie nie ulega gniciu system korzeniowy, świetnie nadaje się również jako drenaż na dno doniczki a w niektórych przypadkach nawet do wymieszania z ziemią ale nie wszystkie rośliny to lubią. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Wyłożyłam podstawki i pierwiosnkowi i hiacyntowi-niech mają tej wilgoci ile potrzebują:) Dziś zauważyłam że zielony kwiatostan hiacynta schowany jeszcze w liściach leciutko zaczyna nabierać koloru-chyba będzie fioletowy albo niebieski:) Ale pewnie zanim się całkiem rozwinie to marzec nastanie:)

A kiedy należy wymieniać keramzyt z podstawek na całkiem nowy? Ja dolewam wody do podstawek codziennie-gdyż mam pod parapetem grzejniki i woda szybko wsiąka w keramzyt a ten szybko robi się suchy. Czy należy po jakimś czasie go wymienić, bo się "zużyje"???
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Keramzyt nie zużywa się. Ja jedynie od czasu do czasu go przepłukuję, gdy go zabrudzi woda z ziemią wypływająca z doniczki.
Waleria
x-C-j
---

Post »

Zgadza się nie ma potrzeby by wymieniać keramzyt w podstawku, trzeba go tylko przynajmniej raz na dwa miesiące wypłukać dokładnie lekko go pocierając w wodzie rękoma by zdjąć z niego ewentualny osad. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

A czy keramzyt będzie również spełniał swoją rolę gdy doniczka stać będzie nie na podstawce, a w osłonce?

Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Jeśli masz na myśli by nasypać w osłonkę keramzytu i na tym postawić doniczkę to pod względem odprowadzenia nadmiaru wody oczywiście tak - będzie spełniał swoją rolę ale pod względem zwiększenia wilgotności powietrza roślinie już nie bo osłonka niewiele większa będzie zapewne od doniczki chyba że dasz osłonkę ok 4 cm większą w średnicy niż doniczka to jak najbardziej będzie spełniał swoją rolę w obydwu przypadkach. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

A ja właśnie pod kątem tej wilgotności, bo co do drenażu, to za sprawą niniejszego forum zawsze już teraz sypię keramzyt w donicę :cry:
A ja głupia połowę moich roślin na keramzycie ustawiłam, żeby im wilgotność zwiększyć, bo spryskiwać nie umiem bez zatopienia mebli tudzież podłóg, na których stoją :? A wszystkie są w osłonkach... No i bez sensu się bujają na tych kamyczkach a i tak nic z tego nie mają :(

Pozdr,
Iza
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli dobrze rozumuje - to zrobiłaś bardzo dobrze, wręcz wzorcowo.
Jeżeli w osłonkach nie ma keramzytu a jedynie doniczki, a te osłonki stoją dopiero na jakiś podstawkach z keramzytem, to jest to jedno z lepszych rozwiązań.

Zasada jest taka, doniczki nie moga dotykać dnem wilgotnego keramzytu bo wtedy ziemia w nich będzie podsiąkać wodą (wysysać wodę z keramzytu) a roslinka zgnije. Dlatego trzeba czymś izolować keramzyt od doniczki i osłonki są do tego idealne.
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

O masz Ci los! To jeszcze trzeba postawić osłonkę na podstawce z keramzytem? Ja właśnie chyba jednak mam zupełnie NIE-wzorcowo :( Mam osłonki, w których na dnie jest keramzyt, na tymże keramzycie stoją bezpośrednio doniczki (w doniczkach też na dnie jest keramzyt). Ale podstawki w moim scenariuszu w ogóle nie występują. To co, najlepiej zupełnie pozbyć się keramzytu spod doniczek? Bo podstawki pod osłonkami odpadają...

A może słyszał ktoś z Was o jakimś wynalazku, który można np. wetknąć w ziemię, wypełnić wodą i będzie on sobie wydzielał jakoś tam wilgoć między liście rośliny?

Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Jeśli osłonki są takiej wielkości że jak włożysz doniczkę w osłonkę to między ściankami osłonki i doniczki nie ma przynajmniej 1 cm przestrzeni to ten keramzyt jaki masz na dnie osłonek a pod doniczkami nie spełnia tam żadnego zadania i jest moim zdaniem zbędny bo i tak nie zwiększa wilgotności powietrza wokół rośliny. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Nie no, aż tak ciasno to nie wkładam doniczek w osłonki - w każdym przypadku jest co najmniej 1,5 cm z każdej strony; mowa oczywiście o górnych krawędziach. A co z tymi podstawkami - czy rzeczywiście muszę odizolować doniczkę od keramzytu? W takim przypadku to osłonka całkiem mi przykryje keramzyt i tyle będzie z tego parowania :?

Pozdr,
Iza
x-C-j
---

Post »

Skoro masz 1,5 cm przestrzenie pomiędzy ściankami doniczki a osłonki to wszystko jest w najlepszym porządku, keramzyt w osłonce powinien być stale mokry ale nie zalany wodą by doniczka na nim stojąca nie pływała. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”