Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AlfaXIII pisze:Witaj Kari :) Ledeburgię wywęszyłam jakieś 10 lat temu. (...) Ta rosnąca w kubeczku jest już Twoja :)
Fantastycznie - dziękuję!!! ;:87 ;:87 ;:87

Hatiora jest świetna, przyznaję, że ma bardzo oryginalny wygląd ;:228 Scindapsus / epipremnum (jak zwał, tak zwał - wszyscy wiemy, o co chodzi ;)) to też bardzo wdzięczna roślinka - szybko rośnie i łatwo się rozmnaża. I występuje w kilku odmianach o różnych fajnych ciapkach, więc od razu wzbudziła moje zainteresowanie. Dziś kupiłam nową - ciemno-zielona w srebrzyste plamki ;:183
Pilea też jest bardzo ładna - ma listki niczym medaliki :D
Alfa, a jak tam Ci idzie budowanie trzykrotkowego kącika? Chcesz zebrać trzykrotki w jednym miejscu, czy stworzyć z nich element kompozycji?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

O! To, to... hatiora :) Kiedyś był to większy krzaczek ale dały mu w kość zawirowania przeprowadzkowo-remontowe. Zresztą, sporo roślin ucierpiało i teraz dochodzą do siebie. Hatiorę posadziłam w charakterze jednego, smętnego patyczka i jakoś rośnie ku mojemu zdumieniu.
Ostatnio kupiłam taką rafidoforę. Obrazek Nawet jeszcze nie znalazła swego miejsca. Maranta to też nowy nabytek :)
Pilea wpadła mi w oko na allegro no i musiałam ją mieć :) Pisałam już o niej na forum. Będąc w ogrodzie botanicznym wypatrzyłam taką mnogość pilei, że chyba będą następne do kolekcjonowania.
Trzykrotki będą wisieć na ścianie, myślę, że w kupie. Taki mały trzykrotkowy przegląd. Pewnie trafią i jako elementy kompozycji do innych roślin.
Pozdrawiam cieplutko
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trzykrotki w tym zebrina :) Mam jeszcze inne ale chwilowo brak zdjęć.
Obrazek Obrazek

Co ciekawe to na jednej gałązce rosną od zielonych poprzez pasiaste do białych. Przy czym najwolniej ukorzeniają sie i rosną białe. Usiłuję ukorzeniać je kolorami. Zobaczymy czy się uda :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Reposit-09

Post »

Zebrinka - marzenie! Pięknie wybarwiona, tfu, tfu... ;:128
Alfa, czy zraszasz trzykrotki?
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na razie nie. Wszystkie są na balkonie i wystarcza im to co mają. Poza podlewaniem oczywiście ;) W domu od czasu do czasu kąpię je by odpadł kurz. Generalnie staram się nie zraszać tych mechatych.
A zebrinka pięknie rośnie :) :) Jeszcze troszkę i będzie co rozmnażać :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czas na coleusy :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Jest w nich takie bogactwo kształtów i kolorów, że do końca życia można je kolekcjonować :)
Mnie jest ich ciągle mało.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Też bardzo podobają mi się coleusy-wysiałam nasionka ale jeszcze nic nie wschodzi,poczekamy...
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

:D Coleus-piękności i te barwy!mialam kiedyś toto, ale niestety.... :cry: myślę że niektóre roślinki nie chcą ze mną mieszkać.... :(
Regulamin zabrania linków bez zgody
Reposit-09

Post »

Jej, kolorki - cudo! Ideał na kompozycje, coś pięknego...
1. i 6. fotka - ;:215
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basga... jak już Ci wyrosną to może sie pozamieniamy :) Może będziesz mieć inne kolorki.

Ewciaks.... coleusy lubią dużo światła i duuużo wody. Straszne pijaki :) U mnie stoją na południowym oknie i ciągle im wlewam litry wody. Brak wody natychmiast się na nich odbija i więdną. Niestety zawsze w zimie marnieją i muszę robić szczepki.

Kari... Można je trzymać każdy kolor oddzielnie, w kompozycjach z innymi roślinkami lub tak ja w kupie jako mix.
Kiedyś w ogrodzie botanicznym wypatrzyłam takiegoObrazek i już mam podobnego:) zdjęcie marne ale pokażę go. Obrazek
Teraz rozglądam się za takim strzępiastymi w innych kolorach.
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

hmmm...ja jako mieszkanka bloku mam tylko południowe okna :(
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewa... jest sporo roślin na okna południowe :) Np. abutilon, amarylis, impatiens waleriana, kalanchowe, passiflora, sanseweria (dane z mojej książki), kaktusy no i coleusy, u mnie czujące się najlepiej na południowym oknie. Poza tym, mając południowe okna, masz do dyspozycji dobrze oświetlone... ściany :lol: :wink:
Też mam okna południowe i sporo roślinek na parapecie stoi. Staram się tylko rano je solidnie podlać. W cieniowanie, w godzinach południowych, się nie wygłupiam bo nie mam na to czasu. A w zimie to dla nich zbawienie, tam jest najwięcej światła.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam południowe okna,dobrze rosną sukulenty.
Pewnie...niech tylko wykiełkują to się zamienimy,póki co to przykryłam je szybą ale jeszcze pusto!
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie przykrywam nasionek coleusa. Pilnuję tylko by miały wilgotno. Jak dawno siałaś?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiś tydzień temu;ale odkrywam szybkę żeby się nie zaparzyły.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”