Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Mufeczko, ja myślę, że te róże to jakieś bardzo popularne i pewnie do dostania w każdej szkółce. No nie wiem, może jakimś cudem znajdę etykietkę.
JSZFRED. Już Asiu odpowiadam na temat śliwy dziecięcej. Jest to drzewko mojego wzrostu. Wiosną ma piękne borodwe liście, co widać na fotce. I pięknie obficie kwitnie białymi kwiatkami, niesamowicie przy tym pachnąc. Ja ją troszkę formuję, ale niewiele. Ma jedną wadę: straszliwie przyciąga mszyce. Pewnie jest słodka. Muszę kilkakrotnie opryskiwać. Fajne drzeweczko, bo pod nim można sobie spokojnie uprawiać róże i inne takie.

DTJ, no nie śmiej się ze mnie Dorotko. Zbiorowa odpowiedź w tym przypadku jest równie cenna i wiele wnosząca, jak byłaby odpowiedź indywidualna :;230

Moniko, dąb rzeczywiście rządzi moim ogrodem. Był tu przed nami i będzie po nas. Rośnie przed tarasem, ale w dobrej odległości. Z tarasu można obserwować ptaki, które chętnie przebywają między konarami i czasem nawet robią sobie tam gniazda. Jak się domyslasz, zrzuca on masę liści jesienią, ale za to podczas upałów jest bezcenny.
Semper, rzeczywiście poczekaj Jurku na tę swoją różę. Wyrzucić zawsze się zdąży. Ja niestety kiedyś wywaliłam dwie, a może by również kiedyś zakwitły? Teraz żałuję :(
Amba19, Kochana, zagladaj do mnie, a ja do ciebie. Przy kawce wiosenne widoki rzeczywiście dodają energii i optymizmu

Puchate kulki po kwitnieniu wczesnego powojnika.
Obrazek

W tym roku uprawiałam sobie powojniki w donicach. To jeden z nich Justa. Teraz donica stoi w piwnicy, choć przy takiej pogodzie równie dobrze mogłaby zostać na tarasie.
Obrazek

Suche kwiatostany po czosnkach.
Obrazek

Szałwia w kolorze bialym. Posadzona między różami, ale chyba to nie jest dobre stanowisko, bo przy drugim kwitnieniu się rozkłada na boki, gdyż ma trochę cienia od róż. Trzeba będzie przesadzić ją na obrzeże.
Obrazek

Ta naparstnica wysiała się sama w idealnym miejscu. Prawda, że pięknie współga z szałwią?
Obrazek

Czerwiec widziany z okna na piętrze.
Obrazek

Mała impresja :D
Obrazek

Jeszcze raz maczek z towarzystwem.
Obrazek

Tutaj złocistą rączką macha Wam z prawej strony klonik Orange Dream. W tle naparstnice samosiejki. Ciekawe, gdzie zasieją się w tym roku.
Obrazek

Trójca szałwii, różowe, niebieskie i białe - warto mieć, szczególnie blisko róż.
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Wando ,że się rozkręcasz i jedziesz z fotkami aż miło! ;:63 Dobrze ,że się zdecydowałaś im więcej wspominkowych fotek tym milej na duszy :) ...ten jałowy czas musimy sobie wypełnić!
Moja Justa też w donicy , tylko zadołowana w ziemi już drugi sezon tak spędziła i ma się dobrze .
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Jasne,że naparstnica pięknie współgra z szałwią,u Ciebie wszystko pięknie się komponuje ;:oj Masz szczęście,że sąsiedzi nie donieśli,że hodujesz maki ;:302 Podobno nie byłoby tłumaczenia,że wysiały się same ;:185 :wink:
Planuję posadzić powojnik w donicy,zawsze na zimę go chowasz?Nie wystarczyłoby okryć?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Wandziu
Dla Twojego czerwcowego ogrodu tylko jedno słowo: ORGIASTYCZNY ;:oj
Przepiękny dziki busz kolorowy zalany nieziemskim światłem. Aż czuje się je na skórze...
Zawsze mówiłam, że w Twoim ogrodzi światło gra pierwsze skrzypce. Cudnie!

Pozdrawiam serdecznie
Ula

Aha, donoszę uprzejmie, że już oglądam sadzonki ostróżek wystawione przez adrianic. Hmmm, może by tak białe kupić ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Marpa, ja mam taką sytuację, że nie mam gdzie dołować donic, bo jakbym miała, to bym te powojniki wsadziła tam do gruntu. A tak to donice wędrują na zimę do garażu. Trochę z tym kłopotu, bo je trzeba zwozić, ale sprawiłam sobie do tego specjalny wózek i jest lepiej.
Mireczko, wsadziłam powojniki do donic pierwszy raz. Zresztą róże też. Nie wiem, jak przezimują. Pewnie dobrze :D Miejsce w gruncie już mi się skończyło, dlatego wzięłam się za donice. Zawsze to jakieś wyjście.A w ogóle to powojniki w donicach dobrze rosną, róże gorzej.
Urszulko, jakie cudne określenie. Orgiastyczne! No tego jeszcze nie słyszałam w odniesieniu do ogródka :;230. Dzięki ;:196 U Adriana kupowałam w zeszłym roku, ładne sadzonki. Byłam zadowolona. Ale postanowiłam nic już nie kupować przez net, bo potem w sezonie spotykam takie same rośliny w szkółkach, a już lepiej rozwinięte. Więc się nie opłaca. Jednak nie odradzam. Jak masz ochotę na ostróżki, to wyciągaj kasiorkę i bierz :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Piękne klimaty : zestawy kolorów, kształtów, słońce przeświecające przez liście,... aż zapachniało latem....
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu piękne zdjęcia ...mogłoby już być lato ...a zdjęcie z pierwszego piętra bardzo energetyczne... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcie z powojnikiem na tle luksferów. Do tego ta Twoja Justa kwitnie w moim ulubionym kolorze.
Ja też się bardzo cieszę, że wstawiasz wspominkowe zdjęcia. Będę miała przegląd całego sezonu w Twoim ogrodzie na bieżąco :;230
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wandziu,piękne klimaty w Twoim ogrodzie,naparstnice też bardzo lubię ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Chowałaś takie zdjęcia na zimę. Super. Dają dużo energii.
Określenie Uli jest fantastyczne. Bardzo pasuje do twojego ogrodu
Przecież masz orgię barw :wink:
Bardzo chętnie zobaczę twój ogródek w realu, ale ponownie zapraszam do siebie :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Przyszłam i ja powspominać.Zdjęcia piękne i od razu robi się weselej.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Chociaż późno ale jestem i ja ,przedmówczynie chyba wszystko już powiedziały o Twoim cudownym ogrodzie ja tylko zapytam Wandziu nie lubisz czerwonego koloru :?: przecież ten czerwony maczek jest boski :wit a sama napisałaś że to jedyny czerwony akcent w Twoim Raju,nie posiadasz więcej kwiatów w tym kolorze ;:oj np. róż ,czerwień z kolei to mój ulubiony kolor
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Troszkę się zagapiłam, Wandziu, ale już jestem podziwiając cudne fotki wstępu :)
Dobrego sezonu i samych przyjemnych chwil w Twoim romantycznym ogrodzie życzę! ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU........ u mnie Trzej Królowie przybyli w iście wiosennej pogodzie, nawet ptaki im śpiewają.......
ojjjj jak dobrze, że te wspominki u Ciebie można obejrzeć, jak to pobudza korę mózgową.....siedzę i zaczynam tworzyć co gdzie i jakie......i mam pytanie ten klonik złocisty to przebarwia się na jesień, czy on ma rozłożysty pokrój czy można go wyprostować.... :wit
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Wandziu, u mnie w donicach hortensje :) Jedna w najmniejszej donicy niestety padła :( Wydaje mi się, że o powodzeniu decyduje wielkość donicy, bo koleżanki stojące obok mają się całkiem dobrze
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”