Mięty zapachowe
- bohoda
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lis 2013, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mięty zapachowe
Nie mam pojęcia jaką ja mam odmianę ale tylko ruszyć ją i zapach wspaniałej mięty. A napoje latem wspaniałe. Mało tego nic z nią nie robię, nie dbam kompletnie. Rośnie miedzy kwiatami, to zawsze coś tam korzysta z pracy przy nich.
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
A listki ma drobne czy większe?
Ja mam miętę Variegata, ananasową i czekoladową. Różne ciekawe mięty można kupić wiosną w niemieckich marketach budowlanych, widziałam mandarynkową, truskawkową.
-
- 50p
Czekoladową?
I naprawdę ma aromat czekoladowy? Jak oni to robią? GMO?;)

Nie żartuj, ciągle powstają nowe odmiany ciekawych roślin, a GMO to zupełnie coś innego.
Naprawdę pięknie pachnie czekoladą.
Naprawdę pięknie pachnie czekoladą.
-
- 50p
Brzmi cudownie:) A gdzie konkretnie została kupiona? A co do nowych odmian to przecież wiele nowych odmian powstaje właśnie dzięki modyfikacji genetycznej;)
Poczytaj sobie o GMO to będziesz wiedziała na pewno. A różne odmiany mięty są dostępne wystarczy użyć wyszukiwarki internetowej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W sklepach internetowych jest duża liczba odmian mięty zapachowej , kuszą bardzo 

Bożena
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
missjellyfish2 pisze:A co do nowych odmian to przecież wiele nowych odmian powstaje właśnie dzięki modyfikacji genetycznej;)
Naprawdę? A jakie konkretnie? Znasz choć jedną roślinę ozdobną znajdującą się w sprzedaży, która powstałaby dzięki inżynierii genetycznej?
Fakty są takie, że GMO jest (na szczęście) kosztowne - i nie ma po prostu potrzeby używać go w produkcji nowych odmian roślin ogrodowych - wystarczy normalna hodowla i krzyżowanie gatunków lub odmian metodami starymi jak świat.
Zielonym do góry!!!
-
- 50p
Selektywne krzyżowanie to też rodzaj modyfikacji genetycznej;)
A to, że mniej szkodliwej (o ile w ogóle;) to już inna sprawa
Natomiast miętę w dzisiejszych czasach traktuje się bardziej jak element pożywienia niż ozdobną roślinę ogrodową.
A to, że mniej szkodliwej (o ile w ogóle;) to już inna sprawa

Ja traktuję miętę, szczególnie Variegata, jak 2 w 1, jest też świetną ozdobą rabat i bukietów 
A gdzie czytałaś o szkodliwości selektywnego krzyżowania

A gdzie czytałaś o szkodliwości selektywnego krzyżowania

-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
O a jak można je krzyżować?
-
Normalnie, zapylając kwiaty jednej rośliny pyłkiem innej. Powstają mieszańce, jeśli ma się szczęście to uzyskuje się coś fajnego i to coś rozmnaża się już wegetatywnie, czyli np. przez sadzonki z części zielonych.
Opis oczywiśce w dużym skrócie.
Opis oczywiśce w dużym skrócie.
Zielonym do góry!!!
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Oczywiście, że skrót ;D mam książkę w której jest to dokładnie opisane , z innymi roślinami też tak jest ?
-
Patryku, w podstawówce uczą o przenoszeniu cech rodziców na potomstwo, na przykładzie doświadczenia Mendla z grochem - od początków rolnictwa i pasterstwa oraz świadomej hodowli zwierząt człowiek wykorzystuje te same zasady. Unowocześniono nieco metody, ale baza jest ta sama: tatuś + mamusia = dzieci z cechami rodziców, dziadków, pradziadków... Zwierząt oczywiście nie da się rozmnożyć wegetatywnie (no może z wyjątkiem wypławków, pantofelków, ameb i innych takich...).patryk2337 pisze:Z innymi roślinami też tak jest ?
Forumowicze z tego właśnie forum mają naprawdę imponujące wyniki w krzyżowaniu roślin, spójrz na wątki o liliach czy liliowcach...
Zielonym do góry!!!