Mam pytanie odnośnie zakupu malin a konkretnie terminu. Dzwoniłam do jednej ze szkółek i powiedziano mi że pierwsze wykopy sadzonek będą już za tydzień. Czy to nie za szybko? Może ktoś poradzi....
Witam, posiadam " czerwone " maliny które owocują przesadnie długo i obficie i kupiłem " żółte " maliny które niestety miały przez cały sezon tylko ok 10 sztuk, a krzewy giganty, jak temu zaradzić?
patryk2337 pisze:u mnie żadnych kwiatków ;/ krzaki po 2 m wysokości
seedkris pisze:Może masz tradycyjne - letnie?
Mnie też coś takiego przyszło do głowy, że są to maliny owocujące na pędach dwuletnich.
Zatem Patryk2337 zostaw te maliny na przyszły rok bez ścinania i w czerwcu/lipcu 2014 być może doczekasz owoców. Nie wycinaj również tych pędów, które będą Ci wyrastać w międzyczasie od wiosny (to na kolejne owocowanie w 2015 roku).
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Czy wartość sadzonki z odrostów starej maliny mają taką samą jakość jak mateczna i jak długo może owocować sadzonka maliny bez oznak spadku jakości owoców?
Zamierzamy z M. założyć nie wielką plantacje malin jesiennych, 0,5 h. na polu, które kilka lat stało ugorem. Jakim środkiem najlepiej odchwaścić o tej porze? Czy roundap da rade przy tak niskiej temperaturze? Słyszałam o środkach odchwaszczających przedplonowo, czyli oprysk się robi praktycznie na już gołą i zimną ziemie. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o odchwaszczaniu pola przed założeniem plantacji? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedz.
P.S. Jeśli jest wątek o takiej tematyce, proszę o skierowanie.