Muszę Ci przyznać trochę racji. Sporo odrostów (odłogów) już musiałem odciąć i przesadzić bo poprzechodziły na miejsca sąsiednich roślinek w skalniaku. Na szczęście na razie mam gdzie przesadzać (pochyły kawałek przy mini-wrzosowisku) ale być może trzeba będzie go całkiem usunąć ze skalniaka.Grzegorz B pisze:....Widzę, że Masz barwinek. Ja z niego zrezygnowałem, jest zbyt ekspansywny jak na małe skalniaki. A mój do takich należy.....
Sylwekw zakłada ogród
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A w jakim podłożu rośnie. Bożyny (Empetrum) to wrzosowate, w naturze rosną na torfowiskach, w związku z czym podłoże jest kwaśne i wilgotne, półcień lub cień to jej ulubione stanowisko w naturze. Piszę o podłożach dla roślin skalnych (post z Wto 13 Lut 2007 22:37) TUTAJsylwekw pisze:Takie wizyty bardzo mobilizują i wstawiam dalej ....... Bażyna (Empetrum)
Ta roślinka trochę mnie zawiodła (mieliśmy dwie) ... na początku wyglądała fajnie, potem nawet trochę podrosła a teraz już raczej kiepsko się prezentuje.
A nazwy roślin warto znać, już chociażby dla tego, aby stworzyć im odpowiednie warunki.

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Wiem wiem, już mnie uświadomiono i Bażyna już jest wśród wrzosówPawel Woynowski pisze:A w jakim podłożu rośnie. Bożyny (Empetrum) to wrzosowate, w naturze rosną na torfowiskach, w związku z czym podłoże jest kwaśne i wilgotne, półcień lub cień to jej ulubione stanowisko w naturze. Piszę o podłożach dla roślin skalnych (post z Wto 13 Lut 2007 22:37) TUTAJ
A nazwy roślin warto znać, już chociażby dla tego, aby stworzyć im odpowiednie warunki.

Sylwek jak widać, nie tylko skalniak u Ciebie zachwyca, ale również wiele innych roślinek. Bardzo mi się podoba ten berberys, ładnie kwitnie. I te tulipany, aż tęskno za wiosną, ale to nic trzeba troszkę poczekać.
Bardzo ładnie się prezentuje ta kosodrzewina obłożona kamieniami. Super
A jeżeli chodzi o roślinkę to Dąbrówka Ajuga reptans
Bardzo ładnie się prezentuje ta kosodrzewina obłożona kamieniami. Super

A dziękuję ślicznie .... no to tej Dąbrówki mam sporo - jakoś tak się rozrosła ..... w domu poczytam co to za ziółko ta DąbrówkaGrzegorz B pisze:Sylwek jak widać, nie tylko skalniak u Ciebie zachwyca, ale również wiele innych roślinek. Bardzo mi się podoba ten berberys, ładnie kwitnie. I te tulipany, aż tęskno za wiosną, ale to nic trzeba troszkę poczekać.
Bardzo ładnie się prezentuje ta kosodrzewina obłożona kamieniami. Super![]()

Witaj Sylwek. Ja również dopiero tworzę swój ogród, może raczej zmieniam go radykalnie. Widać u Ciebie dużo entuzjazmu, byle tak dalej a to da wielkie efekty. Ja nad swoim ogrodem pracuję od jesieni ubbiegłego roku, a jak porównam zdjęcia to już widać bardzo duże różnice.
Na Twoim ostatnim zdjęciu jest dąbrówka rozłogowa, jest również bardzo ekspansywna i należy wyznaczyć jej miejsce które będzie miała do swojej dyspozycji. Swego czasu nie pilnowana zarosła mi prawie cały skalniak. życzę powodzenia w parcy - jakże przyjemnej
Na Twoim ostatnim zdjęciu jest dąbrówka rozłogowa, jest również bardzo ekspansywna i należy wyznaczyć jej miejsce które będzie miała do swojej dyspozycji. Swego czasu nie pilnowana zarosła mi prawie cały skalniak. życzę powodzenia w parcy - jakże przyjemnej

Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Tak, tak rozrasta się bardzo mocno, co potwierdza Ewa, jednak zawsze można odrywać szczepki i gdzieś dosadzać. Jest idealna do okrywania zacienionych miejsc i w połączeniu z innymi roślinami daje wspaniałe efekty. Taki dąbrówkowy dywanik to bardzo dekoracyjny element ogrodu.sylwekw pisze:A dziękuję ślicznie .... no to tej Dąbrówki mam sporo - jakoś tak się rozrosła ..... w domu poczytam co to za ziółko ta DąbrówkaGrzegorz B pisze:Sylwek jak widać, nie tylko skalniak u Ciebie zachwyca, ale również wiele innych roślinek. Bardzo mi się podoba ten berberys, ładnie kwitnie. I te tulipany, aż tęskno za wiosną, ale to nic trzeba troszkę poczekać.
Bardzo ładnie się prezentuje ta kosodrzewina obłożona kamieniami. Super![]()
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
W dodatku ma kilka różnokolorowych odmian, w tym biało-zieloną i koloru gorzkiej czekolady, ale też i buraka
Świetnie się czuje w gliniasto-piaszczystej ziemi, lubi wilgoć i półcień / cień, nie wymaga żadnej pracy, ładnie się rozrasta, ładnie kwitnie, zasłania ziemię przed chwastami - wszystko to sprawia, że bardzo ją lubię i serdecznie polecam. Jedyne, co należy przy niej rozbić, to rozsadzać na kolejne metry skarpy (łatwiej utrzymać niż pionowy trawnik)

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
No to po wczorajszym zeskanowniu ostatnich zdjęć mogę i Dąbrówki więcej pokazać 

No i wspomniana wcześniej "funkio-landia"
Podczas prac moja sunia pilnowała aby mi nikt nie przeszkadzał

Wprawdzie w tej chwili wygląda na bardzo pustą ale nauczony doświadczeniami ze skalniaka wolę teraz mieć trochę luzu niż w przyszłym roku ją powiększać

Nie wiem tylko czy powinienem tam ziemię czymś przykryć (kamyczki, kora) czy nie .... bo przecież jak będzie przykryta to wiosną funkie będą miały utrudniony start?
A to są wrzośce, które zabrałem ze skalniaka i dołączyłem do naszego mini wrzosowiska ...

A to nasze mini-wrzosowisko z różnej perspektywy

a nawet z lotu ptaka ...

A jak już jestem przy ujęciach z lotu ptaka to jeszcze wrócę na chwilę do naszego skalniaka (ale jeszcze przed usunięciem .....)

i roślinki w pobliżu skalniaka ... między innymi Canna, Dalie.

No i wspomniana wcześniej "funkio-landia"
Podczas prac moja sunia pilnowała aby mi nikt nie przeszkadzał

Wprawdzie w tej chwili wygląda na bardzo pustą ale nauczony doświadczeniami ze skalniaka wolę teraz mieć trochę luzu niż w przyszłym roku ją powiększać

Nie wiem tylko czy powinienem tam ziemię czymś przykryć (kamyczki, kora) czy nie .... bo przecież jak będzie przykryta to wiosną funkie będą miały utrudniony start?
A to są wrzośce, które zabrałem ze skalniaka i dołączyłem do naszego mini wrzosowiska ...

A to nasze mini-wrzosowisko z różnej perspektywy

a nawet z lotu ptaka ...

A jak już jestem przy ujęciach z lotu ptaka to jeszcze wrócę na chwilę do naszego skalniaka (ale jeszcze przed usunięciem .....)

i roślinki w pobliżu skalniaka ... między innymi Canna, Dalie.

Teraz pora na nasze dalie (będę musiał trochę poszukać i rozpoznać jakie to odmiany).
Niektóre zaczynały tak:

a potem rosły

i niektóre urosły takie:
Albo takie:
A tak wyglądają w grupie:

Ta bardzo podoba się mojej żonie a mi nie za bardzo choć przyznam, że jest tak ciekawie odmienna.

A te się "pomieszały" z berberysem bo gdy go wsadzaliśmy to nie wiedzieliśmy, że w tym miejscu też były dalie

Niektóre zaczynały tak:

a potem rosły

i niektóre urosły takie:

Albo takie:

A tak wyglądają w grupie:

Ta bardzo podoba się mojej żonie a mi nie za bardzo choć przyznam, że jest tak ciekawie odmienna.

A te się "pomieszały" z berberysem bo gdy go wsadzaliśmy to nie wiedzieliśmy, że w tym miejscu też były dalie

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ale tu u ciebie cudnie kolorowo chociaż dopiero zakładasz ogród.Miło popatrzeć 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Dziękuję bardzo za wszystkie odwiedziny, rady i pochwały. Już niewiele zdjęć mi zostało do wstawienia ale to dobrze, bo wtedy czas, który poświęcam na wstawianie będę mógł spożytkować na oglądanie Waszych ogrodów oraz czytanie i pisanie na Forum. Całe lato będę pracował w ogrodzie więc pewnie będą i nowe zdjęcia.
A jutro jadę przywieźć dzieci od babci i jedna ciocia zamierza nam sprezentować jakiegoś iglaka .. zobaczymy co to jest i będziemy się głowić, gdzie to wsadzić
A jutro jadę przywieźć dzieci od babci i jedna ciocia zamierza nam sprezentować jakiegoś iglaka .. zobaczymy co to jest i będziemy się głowić, gdzie to wsadzić

- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Sylwku śliczne zdjęcia i piękne rośliny.
Bardzo podoba mi się dalia pomponowa w kolorze wrzosowym.
Ciekawie rozwiązałeś klombik z hostami, to obłożenie cegłami jest fajnym pomysłem.
Wrzosowisko wcale nie wygląda na mini i zapowiada się ślicznie, gdy zakwitnie.
Możesz mieć problem z brakiem miejsca, jeżeli wrzosom się spodoba to się mocno rozrosną, i....będziesz znowu przesadzał.
Co planujesz na tej pochyłej części ogródka? Ładnie wygląda tak jak jest w tej chwili, ale chwasty nie odpuszczą, i zaraz się wprowadzą.
Z góry skalniak prezentuje się bardzo ładnie.
Chciałam zapytać co to za roślina posadzona jako obwódka, takie ładne kępy (dobrze widoczna na ostatnim zdjęciu z pierwszej serii).

Bardzo podoba mi się dalia pomponowa w kolorze wrzosowym.
Ciekawie rozwiązałeś klombik z hostami, to obłożenie cegłami jest fajnym pomysłem.

Wrzosowisko wcale nie wygląda na mini i zapowiada się ślicznie, gdy zakwitnie.
Możesz mieć problem z brakiem miejsca, jeżeli wrzosom się spodoba to się mocno rozrosną, i....będziesz znowu przesadzał.
Co planujesz na tej pochyłej części ogródka? Ładnie wygląda tak jak jest w tej chwili, ale chwasty nie odpuszczą, i zaraz się wprowadzą.
Z góry skalniak prezentuje się bardzo ładnie.
Chciałam zapytać co to za roślina posadzona jako obwódka, takie ładne kępy (dobrze widoczna na ostatnim zdjęciu z pierwszej serii).